TODAY+TOMORROW

Kanttekeningen: Ivanka Trump vs. Máxima in vrouwendebat

In Kanttekeningen zet Winnie vraagtekens bij allerlei culturele fenomenen en krijg je een toelichting aan de hand van verschillende media – van YouTube-filmpjes tot krantenkoppen. Deze keer: Ivanka Trump in debat met onze eigen Máxima op de Women20-top deze week.

Voor degenen die het gemist hebben: deze week vond in Berlijn de Women20-top plaats. Nooit van gehoord? De W20 gaat over de economische empowerment van vrouwen als een onderdeel van het G20-proces. Onze eigen koningin Maxima was ervoor uitgenodigd, en mocht aan tafel zitten met onder andere Angela Merkel en Ivanka Trump. Die laatste was daar uitgenodigd om te praten over vrouwen en ondernemerschap, maar dan wel vanuit een politieke kant: Trump is namelijk onlangs benoemd tot adviseur van het Witte Huis. Grappig genoeg staan er dan ineens een niet-democratisch gekozen Koningin en de dochter van een democratisch gekozen president naast elkaar. Wie van de twee zou meer feministisch zijn, meer strijden voor gelijkheid?

Kritiek op Ivanka

De moderator van het gesprek, Miriam Meckel (journalist en hoofdredacteur van het Duitse weekblad Wirtschaftswoche), nam gelukkig geen blad voor de mond en durfde ook kritische vragen te stellen. Aan Trump bijvoorbeeld, over haar vader en het beleid van haar vader ten aanzien van vrouwen:

Het mag duidelijk zijn dat ze hier wordt uitgejouwd omdat ze zonder enige kritische noot probeert te doen voorkomen alsof haar vader de gelijke rechten en gelijke behandeling van vrouwen overal bovenaan heeft staan. Maar er was meer. Eerder al vroeg Meckel haar wat nu precies haar rol was in het Witte Huis en wie ze nu eigenlijk representeerde tijdens het gesprek, haar vader, de Amerikaanse bevolking of haar eigen zaak. Daarop antwoordde Trump met vaagheden als “Zeker niet het laatste” en gaf ze aan dat ze zelf ook nog niet helemaal bekend was met de rol die ze speelt als adviseur van de president. Hoewel dat allemaal volkomen legaal is, is het natuurlijk op zijn zachtst gezegd raar. Ze heeft geen enkele politieke ervaring of ervaring met diplomatie, en daarbij zijn de taken die zij vervult voor haar vader nooit concreet gemaakt, maar mag ze wel bij de allerhoogste vergaderingen zitten en wordt ze betrokken bij het maken van beleid waarvan ze geen kaas gegeten heeft. Het enige dat we dus weten is dat ze haar vader napraat en zich achter hem schaart zonder ook maar een seconde aan hem te twijfelen. Gelukkig deed tv-show Saturday Night Live dat wel voor haar:

Waarom zit ze er dan?

Het kan de samenstellers van het panel (waaronder Angela Merkel zelf) natuurlijk niet ontgaan zijn dat Trump geen idee heeft en er bovendien wat moreel betwijfelbare standpunten op nahoudt, juist als het gaat over gelijkheid en feminisme. Waarom zit ze er dan toch? De meeste analisten komen tot de conclusie dat Merkel Trump heeft uitgenodigd omdat ze iemand nodig heeft zodat ze met Donald Trump de officiële zaken kan gaan regelen. Het is bij de buitenlandse politieke leiders volkomen onduidelijk hoe het Witte Huis de officiële relaties managet. Aangezien de spanningen met Noord-Korea almaar oplopen en de Syrische bombardementen (“We threw the biggest bomb we had, it was amazing!”) ook niet uit de lucht zijn, is het des te meer nodig een goede weg te hebben naar de president van de VS. Ook al is dat dan maar via zijn onwetende dochter.

Leve de Koningin!

Gelukkig was het W20 niet alleen maar onzinnig en politieke paaierij. Koningin Máxima oogstte applaus voor haar statements over de noodzaak van bedrijven om ook de vrouwelijke realiteiten in acht te nemen. Door bijvoorbeeld meer te focussen op financiële inclusiviteit en economisch empowerment van vrouwen, maar ook door een vergroting van digitale geletterdheid. En niet alleen dat. De andere leden van het panel waren nogal huiverig om het woord ‘feminist’ te gebruiken om zichzelf te beschrijven. Merkel merkte op dat het een term is die bij mannen het gevoel opwekt dat zij buitengesloten worden. Met andere woorden: als leider van een land kun je je jezelf geen feminist noemen, want je zou maar eens op een mannenego stappen. Gelukkig was daar ons aller Máxima, die de toon van het gesprek veranderde door te zeggen dat zij wel een feminist is, als daaronder verstaan wordt dat het gaat om gelijke rechten en keuzevrijheid. Er volgde applaus en een antwoord van Merkel: “Dan ben ik ook een feminist.”

Conclusie: het koningshuis in Nederland mag dan minder democratisch tot stand gekomen zijn dan het presidentschap van Donald Trump, maar wij hebben in ieder geval een echte feminist als Koningin.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: RE: het feminisme van Máxima en Ivanka is hypocriet – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top