TODAY+TOMORROW

Hallo Mevrouw: Máxima

In Hallo Mevrouw … schrijft een Vileine vrouw een ode aan een vrouw die ons inspireert. Omdat wij, zoals ons manifest aangeeft, solidair zijn met andere vrouwen. Deze inspirerende vrouwen kunnen vele vormen aannemen, want “de vrouw” bestaat niet. Deze keer een ode aan Koningin Máxima der Nederlanden.

Hallo mevrouw de Koningin der Nederlanden,

Vandaag vieren wij de verjaardag van Koning Willem-Alexander der Nederlanden, gefeliciteerd met deze heugelijke dag. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon de verjaardag van uw man, de vader van jullie kinderen. Zou er naast alle verplichte ceremoniële bezoeken ook gewoon tijd zijn voor een punt slagroomtaart en een gezellig Hollands kringgesprek aan tafel?

Een gezellig kringgesprek had u ieder geval afgelopen dinsdag al in Berlijn tijdens de Womens20 summit, onderdeel van de G20, samen met een invloedrijke groep mede-vrouwelijke panelleden. Hier bespraken jullie de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt en het ondernemerschap. U was de eerste was die er voor uit durfde te komen dat u feminist was – omdat u voor gelijke rechten en keuzes bent – waarvoor hulde. Angela Merkel leek het gespreksonderwerp aanvankelijk wat ongemakkelijk te vinden, maar na uw betoog was ze om. Voor u hield feminisme het staan voor gelijke rechten en keuzes in. Mooie idealen, maar helaas reikt deze simplistische definitie van feminisme niet ver genoeg.

Gelijke rechten en keuzes voor iedereen

Uw focus tijdens het G20-panel lag op het belang van vrouwelijk ondernemerschap, en hoe dit te bevorderen. De mogelijkheid voor vrouwen om toegang te krijgen tot leidinggevende functies. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de vrouwen uit de lagere arbeidersklasse, voor wie een leidinggevende functie überhaupt niet in het verschiet ligt? Die met een lage inkomensgrens één ziek kind verwijderd zijn van het verliezen van hun baan, omdat bijvoorbeeld een uitbreiding van het vaderschapsverlof volgens een regeringspartij te controversieel zou zijn? Of hoe zit het met gelijke rechten en keuzes voor mensen van kleur? Vrouwen van kleur, die worden geconfronteerd met arbeidsmarktdiscriminatie? Hoe zit het met de niet-witte Nederlanders, die alleen al op basis van hun afwijkende achternaam minder kans maken om uitgenodigd te worden tijdens een sollicitatiegesprek, beste mevrouw Zorreguieta, Koningin der Nederlanden?

U bekleedt een machtige positie, als de huidige moeder van de natie, en beschikt tegelijkertijd over een dubbele nationaliteit. U bent een voorbeeld van het feit dat een dubbel paspoort niet gelijk hoeft te staan aan een gebrek aan loyaliteit. Uw positie laat zien dat Nederlands zijn meer betekent dan het verscheuren van het paspoort van uw geboorteland.

Als zelfbenoemde feminist en Koningin der Nederlanden, aan u nu de taak om uw woorden over gelijke rechten en keuzes waar te maken voor alle Nederlanders. Dus ook de Nederlandse vrouwen die niet kunnen streven naar een leidinggevende functie of het ondernemerschap. Of de Nederlandse vrouwen van kleur die met hun moeilijk uitspreekbare achternaam niet zullen worden uitgenodigd voor die gewilde baan. En met hen nog vele anderen die op de rechten en keuzes waar u over sprak, helaas nog geen kans maken. Dan vieren wij maar al te graag met zijn allen de verjaardag van onzer Koning der Nederlanden. Met vlaggen en punten slagroomtaart en heel veel blikjes bier.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Kanttekeningen: Ivanka Trump vs Máxima in vrouwendebat – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top