Dit weekend protesteerden vrouwen in Libanon op ludieke wijze tegen de wet die verkrachters in dat land vrijpleit door ze de kans te geven om met hun slachtoffers te trouwen. Tientallen trouwjurken hingen ze aan galgen, een macabere herinnering aan het feit dat de verkrachtingsslachtoffers geen keuze in hun situatie hebben. De kans op een goede uitkomst van de protestacties lijkt hoopvol, als we zien dat Jordanië zojuist een gelijksoortige wet heeft afgeschaft.
Na jarenlang protest door vrouwengroepen werd maandag eindelijk Artikel 308 afgeschaft door het Jordanese kabinet. In dat artikel werden verkrachters vrijgesproken van strafvervolging als ze voor minstens drie jaar met hun slachtoffers trouwden om zo ‘de eer van de slachtoffers te bewaren’. De vrouwen in kwestie kregen geen stem en werden vaak door hun familie gedwongen om met een dergelijk huwelijk in te stemmen.
Protestacties door vrouwen succesvol in de hele wereld
Het afschaffen van deze wet is een grootse overwinning voor activistes als Laila Naffa. In de aanloop naar het schrappen van Artikel 308 vertelde zij aan The Jordan Times dat dit het resultaat was van het harde werk door de vrouwen- en mensenrechtenactivisten “who insisted on working to achieve more gains for women in Jordan.” En niet alleen dat: het afschaffen van dergelijke wetsartikelen in zowel Jordanië als Libanon is een positief teken voor de strijd tegen seksueel geweld in het gehele Midden-Oosten.
Maar niet alleen is deze overwinning een lichtstraal in het Midden-Oosten, het is een teken dat protestacties door vrouwen in de gehele wereld succes hebben. Zo werd bijvoorbeeld vorig jaar in Polen anti-abortuswetgeving afgeschaft na massale stakingen. Verzet zit in het vrouwelijk DNA, zo schreven we al eerder op Vileine. En gelukkig werpt dat overal ter wereld vruchten af.
Pingback: Reden 13: Jordanië schrapt omstreden wetsartikel 380 over verkrachting – Waarom ik feminist ben