REAL/FAKE

Hallo Meneer: Maarten Veeger

Shigeo Fukuda

Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de rubriek ‘Hallo Meneer…’ mogen Vileine vrouwen ook wat terugzeggen. Deze week een reactie op een opiniestuk van RTLZ-redacteur Maarten Veeger.

Hallo meneer Veeger,

Laat vrouwen ophouden met dat gezeur,” slingerde u gisteren het internet op. U schreef in een opiniestuk op RTLZ dat vrouwen in Nederland genoeg kansen krijgen en aan een heuse opmars bezig zijn wat betreft emancipatie. Vrouwen onder de dertig jaar verdienen tegenwoordig zelfs al net iets meer dan mannelijke leeftijdsgenoten! Hoera! Dat Nederland nog nooit een vrouwelijke premier heeft gehad en er weinig vrouwen deel uitmaken van de bedrijfstop, noemde u bijzaak en een logisch gevolg. Kansen krijgen vrouwtjes namelijk genoeg, ze hebben gewoon geen zin om ze te pakken. Logisch ook, want een topbaan is natuurlijk loodzwaar. Zeker voor een vrouw. Nee, neem dan ‘die mannen met ballen’ die zich opofferen voor de goedbetaalde topfuncties.

Het klopt dat het verschil in een gemiddeld uurloon tussen man en vrouw de laatste jaren kleiner geworden is. Er is dus sprake van een kleine inhaalslag. Toch blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS nog steeds dat er een loonkloof bestaat. Bij de overheid verdient een man bijvoorbeeld 26 euro ten opzichte van de 24 euro voor een vrouw. Neem dan het bedrijfsleven, waar de man 21 euro verdient ten opzichte van respectievelijk 17 euro van de vrouw. En volgens onderzoek van Intermediair verdienen vrouwen over alle sectoren gemiddeld 2.943 euro minder.

Als een vrouw al meer verdient, heeft dat met keihard knokken te maken

Als een vrouw gemiddeld al meer verdient dan haar mannelijke leeftijdsgenoot – dit komt maar bij één leeftijdscategorie voor – dan komt dat voort uit opleidingsniveau. Vrouwen onder de 30 zijn tegenwoordig relatief hoger opgeleid dan mannen. Niks halleluja ambitieuze vrouw. Met een hoger opleidingsniveau zou het eerder bizar zijn als de vrouw minder zou verdienen dan een mannelijke leeftijdsgenoot. Dat heeft niks met feminisering van de arbeidsmarkt te maken, maar alles met keihard knokken. En zélfs met keihard knokken zijn gelijke kansen in de praktijk nog geen garantie.

Niet alleen scheert u alle vrouwen over een gemiddelde leeftijdskam, meneer Veeger, u vergeet ook dat vrouwen geen homogene groep zijn. In Nederland ontbreken de grootschalige statistieken maar uit Amerikaans onderzoek weten we dat zwarte en latino-vrouwen niet alleen minder verdienen dan mannen, maar ook dan hun witte vrouwelijke collega’s. Er bestaat dus niet alleen een loonkloof tussen man en vrouw, ook huidskleur maakt uit. Misschien geen probleem voor u als witte, middelbare man, maar wel voor een groot deel van de rest van de bevolking. Door de crisis zijn racisme en seksisme op de werkvloer er niet beter op geworden, stelde een hoogleraar arbeidseconomie in de Volkskrant. Banen zijn schaars en een gemiddeld bedrijf kan uit een waslijst sollicitanten kiezen. Dat werkt ongeveer als volgt: eerst komen de witte mannen, dan de witte vrouwen en dan de niet-witte Nederlanders.

Van het old boys-netwerkclubje in de kroeg naar de werkvloer

Wij vrouwen hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we overgeslagen werden. Vaste contracten zijn nu eenmaal schaars en de contracten die er uitgedeeld worden – vaak door witte mannen – gaan direct naar… mannen. Zogenaamd nooit op basis van geslacht of huidskleur, terwijl allang bekend is dat werkgevers liever mensen aannemen met wie ze graag een biertje drinken. Groepen die op elkaar lijken, creëren kansen voor elkaar. En zo houdt de witte, mannelijke bias zichzelf in stand. Van het old boys-netwerkclubje in de kroeg naar de werkvloer.

Meneer Veeger, ga eens praten met uw vrouwelijke collega’s. Vraag ze eens hoe vaak zij overgeslagen zijn bij het loonsverhoging- of vastecontractenrondje omdat hun mannelijke collega nét dat belangrijke project mocht leiden van de eveneens mannelijke baas. Hoe vaak een mannelijke collega dat zware politieke dossier toegewezen kreeg, terwijl de vrouwen over ‘zachte‘ onderwerpen (zoals onderwijs) mochten schrijven. Of hoe aan die ene vrouw met die managersfunctie werd gevraagd hoe ze dat toch deed, een gezin en zo’n baan, terwijl mannen die vraag nooit hoefden te beantwoorden. Ga eens praten en kom dan terug, voordat u ze van zeuren beticht.

Dag meneer Veeger.

1 Comment

1 Comment

  1. Maarten Veeger

    8 mei 2017 at 14:13

    Dag Maartje, het was leuk je stukje je lezen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top