TODAY+TOMORROW

Hallo Meneer: Hiddema

Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de rubriek ‘Hallo Meneer…’ mogen Vileine vrouwen (en mannen) ook wat terugzeggen. Deze week een reactie op het optreden van de nummer twee van Forum voor Democratie, Theo Hiddema, in RTL Late Night.

Hallo Meneer Hiddema,

U, voorvechter voor rassenvermenging, strijder voor gelijkheid der rassen en oplosser van het ‘rassenprobleem’, vond bij Humberto Tan dat de enige vorm van integratie in Nederland plaatsvond tussen de lakens. In bed gebeurt het allemaal: “Daar moet integratie plaatsvinden. Dus juist ik, een afgezant van deze partij, heb gepleit voor rassenverménging.”

Laten we het eerst eens hebben over dat ‘rassenprobleem’. U impliceert dat er in Nederland een probleem is tussen de ‘rassen’. Ras is een sociaal construct, daarover zijn veel academici het zelfs eens. Met ‘construct’ wordt bedoeld dat DNA-verschillen tussen mensen ontzettend klein zijn, maar dat we aan die kleine verschillen (bijvoorbeeld huidskleur) wel allerlei betekenis toekennen. Vaak worden die verschillen gebruikt om de ene groep boven de andere te verheffen. Door te zeggen dat witte mensen slimmer zijn, bijvoorbeeld. Of minder lui.

Voor men het weet zijn we bezig met de uiterlijke kenmerken van een crimineel

Tot zover ras, dan nog even het woord ‘probleem’, want welk probleem is dat precies; met rassen, tussen rassen, op rassen, onder rassen? Rassen die dus niet bestaan? Uw kompaan en politiek leider, Thierry, heeft ook de neiging om terug te vallen op ietwat verouderde concepten als eugenetica/rasverbetering. Volgens hem werd door de komst van moslims de Nederlandse samenleving ‘homeopatisch verdund’. Straks komt frenologie ook nog voorbij en voor je het weet zijn we weer bezig met de uiterlijke kenmerken waaraan je een crimineel kan herkennen.

Bovendien, welke ‘rassen’ hebben dan precies een probleem met elkaar? Het witte – sorry, blanke – ras met het zwarte? Of heeft geel moeite met rood? Bruin met gebroken wit? Ook uw gastheer Humberto snapte er niks van, evenals tafelheer Afrojack. Beiden mannen van kleur.

Meneer Hiddema,, vermoedelijk doelde u op integratieproblemen tussen mensen met een Nederlands Joods-Christelijke achtergrond en mensen met een islamitische grondslag. Alleen vind ik het nogal moeilijk om daar het woord ‘ras’ aan te pakken, tenzij we terug gaan naar concepten die begin en midden twintigste eeuw in de mode waren. Het verschil tussen Ariërs en Slaven bijvoorbeeld. Of Noorse rassen versus Mediterrane rassen, waarbij ‘echte’ Nederlanders dan natuurlijk Ariërs zijn en Nederlanders met een islamitische achtergrond Mediterraan worden bevonden. Vandaar dat er zoveel Marokkaanse pizzatenten zijn in Nederland. Eén pot nat daar in het zuiden bij die blauwe plas.

Sekseongelijkheid? Hop, het bed in!

Dan nog even die oplossing en de lakens. Het zou toch bijzonder zijn als het Forum voor Democratie ook allerlei andere problemen maar simpelweg gaat bepleiten dat we maar lekker moeten seksen allemaal. Sekseongelijkheid? Hop, het bed in! Homofobie? Gewoon even een nummertje maken en voilà, opgelost! Arbeidsconflicten? Pak het matras er maar bij!

Dag meneer Hiddema.

4 Comments

4 Comments

 1. teresa

  2 juni 2017 at 17:20

  I love Vileine!

  • Redactie Vileine

   9 juni 2017 at 14:24

   We love you!

 2. Pompeius

  3 juni 2017 at 14:51

  Ras is geen sociaal construct, en “academici” zijn het daar ook zeker niet over eens (tenzij je gaat zoeken in fopwetenschappen zoals sociologie). Er zijn vele fysiologische verschillen tussen raciale groepen waar te nemen, wat ook zeer logisch is gezien het feit dat deze groepen zich onder andere evolutionaire pressies ontwikkeld hebben. En ja, ook het brein hoort daarbij. Het is bijvoorbeeld geen toeval dat ashkenazische joden relatief ontzettend veel nobelprijzen voor wetenschap winnen. Handig om je punten met wetenschap te onderbouwen in plaats van politiek gekleurde praatpunten als een kip zonder kop te herhalen.

  bron: master in neurobiologie

 3. Pingback: Hallo Meneer: Hiddema, alweer – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top