FIT+WELL

Minifesto: huldig onze voetbalvrouwen

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Deze keer: De vrouwen van Ajax hebben de schaal en beker verdiend dit jaar, een fantastische dubbele winst. Zij krijgen helaas geen publieke huldiging zoals hun mannelijke clubgenoten hadden kunnen krijgen, een kleine twee weken geleden.

“Huldigen doen we in uitzonderlijke gevallen,” aldus wethouder Kajsa Ollongren woensdag in het Parool. Ollongren verving burgemeester Eberhard van der Laan in de raad. Volgens haar is vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport van Nederland, dus in de nabije toekomst zal een huldiging zeker tot de mogelijkheden behoren. Alleen zo ver zijn we helaas nog niet.

Vrouwen en mannen zelfde fysieke prestaties

Dat vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport ter wereld is, blijkt bijvoorbeeld uit groeiende bezoekcijfers. Dit jaar waren er in Nederland gemiddeld 52% meer bezoekers bij de wedstrijden van de vrouwen Eredivise. Toch komt er aanzienlijk minder publiek op vrouwenvoetbal af. De vrouwen van Ajax trokken tijdens een wedstrijd tegen PSV dit jaar 1800 toeschouwers. Bij hun mannelijke clubgenoten ligt het toeschouwersgemiddelde rond de 50.000 bezoekers per wedstrijd.

Los van de bezoekersaantallen is een dubbele winst uitzonderlijk. De wedstrijden duren namelijk even lang, en mannen en vrouwen leggen per wedstrijd ongeveer hetzelfde aantal kilometers af. Daarbij is zowel de hartslag van man als vrouw tijdens een wedstrijd 84 tot 90 procent van de maximale hartfrequentie. Toegegeven: de vrouwen lopen iets minder hard, maar halen dat weer in door vervolgens meer kilometers te lopen. En daarmee werken de vrouwen net zo hard toe naar de grenzen van hun vermogen als mannelijke collega’s. Een gelijke beloning is dus op z’n plaats. Dat vinden fans van Ajaxvrouwen ook, en daarom startten ze een petitie: huldig de vrouwen van Ajax. De Ajaxvrouwen hebben voor seizoen 2016/2017 namelijk zowel de schaal als beker gewonnen.

Vrouwenvoetbal is ook voetbal

Door de uitspraak van wethouder Ollongren wordt een signaal uitgedragen: vrouwenvoetbal telt niet mee in de sportwereld. En dat terwijl er net zo hard wordt gewerkt. Om vrouwenvoetbal bij voetbalfans op de kaart te krijgen, moeten niet alleen de bezoekersaantallen groeien maar ook de media-aandacht. Volgens een onderzoek is media-aandacht nodig om een sport als topsport bij het publiek op te kaart te zetten. Toch staan de uitslagen van de profcompetitie van vrouwen staan nu bijvoorbeeld niet in de kranten. Erkenning in de media is dus hard nodig, wil het publiek vrouwenvoetbal echt serieus gaan nemen.

Gebeurt dat niet, dan worden meisjes ontmoedigd om zelf prof te worden. Acceptatie op het veld betekent de ontwikkeling van talentvolle meisjes, zegt onderzoekster Martine Prange. Maar ook de huidige vrouwelijke voetballers kunnen hun talenten niet volledig ontwikkelen als ze niet serieus worden genomen als topsporters. Door het salaris wat ze krijgen, zijn zij vaak genoodzaakt om een bijbaan of opleiding te volgen naast het trainen. Hierdoor kunnen ze zich vaak niet volledig concentreren op hun carrière.

Aan de ongelijkheid in de sportwereld ligt diepgeworteld seksisme ten grondslag, zo zagen we een week geleden ook toen “de eerste” Nederlander de Giro won. Vrouwensport zou fysiek minder inspannend zijn, en winnen is daardoor een mindere prestatie. Nu we weten dat de fysieke prestaties bij man en vrouw in het voetbal even groot zijn, wordt het tijd om ook de vrouwelijke voetballers serieus te nemen.

Teken hier de petitie om de Ajax vrouwen een publiekelijke huldiging te geven, zodat wij gezamenlijk kunnen vieren wat een topprestatie zij hebben geleverd.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top