WORLD+CULT

Onze vrouw in NYC: ‘James Comey, pussy!’

Correspondent Gaya Branderhorst, econometrist, feminist en duurzaamheidsstrijder, schrijft vanuit New York over de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Afgelopen week werd James Comey (het voormalig hoofd van de FBI) ondervraagd tijdens een hoorzitting van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat over zijn interacties met Trump.Trump zou Comey uitgenodigd hebben voor een diner op het Witte Huis, wat tot Comey’s verbazing een diner voor twee bleek. Trump vroeg Comey of hij zijn “loyaliteit” had. Volgens Comey zou Trump hem zelfs eerder al hebben gevraagd hebben te stoppen met het FBI-onderzoek naar de Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen.

Trump vroeg Comey nog net niet om seks, maar deed wel andere ongepaste verzoeken. Zoals die van, je weet wel, obstructie van de rechtsgang. Toen Comey niet gehoorzaamde werd hij ontslagen. De parallel met vrouwen die slachtoffer worden van seksuele intimidatie ontging velen niet. De overeenkomsten gaan verder. De vragen van veel senatoren aan Comey insinueren dat hij overdrijft, overgevoelig is, of gewoon liegt. We keuren het af, we worden er boos om, maar victim-blaming van vrouwen in situaties van machtsmisbruik (zij het fysieke of hiërarchische overmacht) is ons allen bekend. De vragen die Comey kreeg herkennen we. Republikein Roy Blunt van Missouri : “You said . . . ‘I don’t want to be in the room with him alone again,’ but you continued to talk to him on the phone. . . . Why didn’t you say, ‘I’m not taking that call’?” “Als hij je echt zo ongemakkelijk deed voelen, waarom had je dan wel nog andere interacties met hem?”

Republikein Marco Rubio (Florida): “At the time, did you say anything to the president about — ‘That is not an appropriate request,’ or did you tell the White House counsel, ‘That is not an appropriate request, someone needs to go tell the president that he can’t do these things’?” “Waarom zei je niet gewoon ‘nee’?” De enige vraag die nog ontbrak was: “Mister Comey, what were you wearing that night at the White House diner?”

Sommige van Comey’s antwoorden zijn pijnlijk herkenbaar als die van een slachtoffer dat eerst stomverbaasd is, en daarna al snel geplaagd wordt door twijfel en schuldgevoel: “Maybe if I was stronger I would have…I was so stunned by the conversation that I just took it in”. Oppervlakkig gezien is dit eerder een ontkrachting dan bewijs dat de reflex van de schuld bij het slachtoffer neerleggen deels voortkomt uit seksisme. Tenslotte worden deze vragen gesteld aan een man. “Zie je wel, we zijn niet seksistisch, we zijn gewoon een klootzak tegen alle slachtoffers van machtsmisbruik!” Maar dat is redeneren in een vacuüm.

In de hedendaagse realiteit is macht, zoals welke komt van geld en positie (en in mindere mate nog steeds van fysieke kracht), ongelijk verdeeld: mannen krijgen meer betaald en bekleden nog steeds veel vaker topposities dan vrouwen. Vrouwen zijn daarom nog steeds vaker slachtoffer in situaties van machtsmisbruik dan de dader. In deze context is onheuse bejegening van slachtoffers ook een feministische kwestie.

Wat juist aantoont hoe institutioneel seksisme hier een rol speelt, is hoe Comey ongeloofwaardig gemaakt wordt: door hem te feminiseren. Radio host Laura Ingraham bijvoorbeeld, zei in reactie op Comey’s opening: “The man is a drama queen.” “Men should not write like this.” Op CNN zei David Urban dat Comey “couldn’t cowboy up, couldn’t man up” en Trump gewoon even zeggen dat hij een grens overging. Conservatieve schrijver Patricia McCarthy schrijft over Comey’s uitspraken: ”zijn gevoelens zijn gekwetst, hij is bang voor Trump, is zwak (…)”.

Nog wat leuke tweets van conservatieve mediamensen:

Zelfs Senator Dianne Feinstein, een Democraat uit California, een van de meest progressieve staten in de US, zei tegen Comey: “You’re big. You’re strong. . . . Why didn’t you stop and say, ‘Mr. President, this is wrong?’” Het toont aan hoe diep onze onbewuste vooroordelen gaan. Vrije vertaling: “You look like a real man. But Mister Comey, why then were you acting like such a pussy?” Want pussies, tja… Die vragen er soms ook wel een beetje om.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top