WORLD+CULT

Instant Classic: naar Milk and Honey wil je terugkomen

rupi kaur

In Instant Classic bespreken Vileine-redacteuren feministische klassiekers, zodat jij ze niet meer hoeft te lezen – maar het straks wel wilt. Vandaag: pijnlijk herkenbare korte gedichten over het leven van een opgroeiende jonge vrouw in het gedichtenbundel Milk and Honey.

Hoe heet het?
milk and honey, door rupi kaur

Waar en wanneer?
rupi kaur is een Indiaas-Canadese dichteres die op haar 21ste deze dichtbundel uitbracht. Ook is ze bekend van de foto van haar die Instagram verwijderde, hier plaatste zij een foto waarin zij door haar broek was doorgelekt. Sindsdien is de bundel één miljoen keer verkocht en stond zij op nummer één op de New York Bestsellerlijst.

Waar gaat het over?
De bundel gaat over de kwetsbaarheid van het vrouw-zijn. Opgedeeld in vier stukken: the hurting, the loving, the breaking en the healing, beweegt de bundel de lezer soms pijnlijk herkenbaar door het leven van een jonge vrouw. Het eerste deel, the hurting, reflecteert op ouderlijke liefde (of het uitblijven daarvan). The loving gaat over het vinden van liefde in een ander en the breaking over hoe deze liefde kapot kan gaan, en je mee kan sleuren in dit proces. Om uiteindelijk in the healing liefde te vinden in jezelf.

Waarom moet je dit boek toch echt lezen?
kaur weet met haar simpele, korte gedichten en illustraties de kwetsbare en rauwe kant van de ervaringen van vrouwen te vangen. Ze schrijft over striae en over hoe het is om als vrouw te horen dat je niet bent ‘zoals alle andere vrouwen’. Ze doet dit op een manier die zo persoonlijk is dat het bijna onmogelijk is om je er niet door te laten bewegen. Liefde, trauma, verlies, eenzaamheid, zelfbeeld, seks – het zit allemaal in milk and honey. De bundel is troostend en eerlijk, maar ook uitdagend en doorspekt van woede en ongemak: de perfecte spiegel om voor gehouden te worden dus.

milk and honey is het type boek waar je naar terug wil blijven komen en waar je steeds nieuwe dingen in ziet. De bundel gaat over vrouwelijke kracht en het is bijna onmogelijk om die niet zelf te voelen terwijl je aan het lezen bent.

Wat moet je weten als je dit boek toch niet wil lezen?
Voor degene die dichtbundel lezen een heftige stap vinden: kaurs instagram staat vol met haar gedichten en is zeker het volgen waard.

Kant-en-klare quote voor feestjes en partijen:

©Rupi Kaur

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top