REAL/FAKE

Vitamine Video: Sarah Silverman heeft schijt aan correct

Paste Magazine

Van een fijne TedTalk tot een krachtige speech: met Vitamine Video word je altijd geïnspireerd. Deze week een paar vragen naar aanleiding van Sarah Silverman wiens nieuwe comedyspecial ‘A Speck Of Dust’ nu op Netflix staat.

Sarah Silverman was als enige jonge mainstream comediènne een grote inspiratiebron voor de doelgroep van Vileine. Ze ligt al jaren onder vuur omdat ze racistische termen gebruikt.

We bedoelen slimme scherpe dames die in de jaren ’80 of ’90 werden geboren. Naast Lisa Simpson en Phileine (Zegt Sorry) was Sarah Silverman een van die paar stoere chicks op televisie die scherpe observaties en harde grappen moeiteloos combineerde met glitters en een voorliefde voor kleine piepende hondjes. The Sarah Silverman Show was als een vrouwelijke tegenhanger van Jerry Seinfeld ook een bewijs dat het wel degelijk kon; als vrouw winnen in een mannenwereld. Met politieke correctheid en schattigheid als ultieme wapens èn vijanden maakte ze gehakt van haar mannelijke concurrenten. Want veel chauvinistischer en geslotener voor vrouwen dan de standup-comedywereld is zelfs de voetbalwereld of vechtwereld niet. Ironisch dat The Sarah Silverman Show al na drie seizoenen van televisie gehaald werd. Hoe ironisch is dat de aanleiding daarvoor hoogstwaarschijnlijk Sarah’s blackface-stunt was: in een van de laatste afleveringen loopt ze als een soort zwarte piet. Hoe ironisch dat het juist de machtsverhoudingen die zichtbaar worden in de Nederlandse pieten-discussie zijn waar feministen zich nu tegen verzetten. Daarom zit Sarah Silverman als vrouwelijke comedienne van Joodse komaf opeens in een raar spanningsveld.

De laatste jaren wordt ze steevast om haar hardnekkige verzet tegen politieke correctheid veroordeeld. Het is gemakkelijker om haar te negeren dan je af te vragen waarom de Sarah Silverman-kwestie zo ongemakkelijk is. Bij de redactie van Vileine roept onderstaande discussie over een racistische term die Sarah gebruikte in een grap, bijvoorbeeld de volgende vragen op.

Wat betekent politiek correct in de VS, en wat betekent het hier?

Het Amerikaanse anti-racisme en anti-seksismedebat wordt vaak vergeleken met het Nederlandse, terwijl we hier een heel andere culturele achtergrond hebben. Nederlanders weten nauwelijks wat consent betekent en verkrachting is hier minder scherp gekaderd dan in de States. We hebben nooit een zwarte burgerrechtenbeweging gehad en lopen qua bijvoorbeeld cannabisbeleid achter op de rest van de wereld, maar we vinden onszelf wel de meest vrijgevochten cultuur en onze politici politiek correct. Dit maakt de discussie ook anders.

Wat is het verschil tussen wat in Amerika onder politieke correctheid verstaan wordt en hier?

Hebben kunstenaars en komieken een andere positie in het debat dan bijvoorbeeld politici?

Van welke privileges maakt Sarah gebruik?

En nu we het toch over incorrecte en racistische grappen hebben: hoe zit het met Dave Chapelle? Hij staat bekent als dè zwarte komiek die weggepest wordt door Hollywood omdat hij controversiële racistische grappen maakte. Hoe speelt privilege daar een rol?

Over humor valt niet te discussiëren. Maar we willen dat toch graag met jullie doen. Zie onderstaand materiaal ter referentie en verlicht ons met je reactie op Facebook of in onze redactiemailbox op info@vileine.com!

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top