TECH+FUTURE

Nieuwsflash: feminisme is niet gezellig

Jonsana

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Vandaag: Waar staat feminisme nog voor, volgens twee mannen van de Correspondent.

Afgelopen week verscheen er een podcast op de Correspondent met als titel ‘Waarom feminisme nooit gezellig mag worden’. In de wekelijkse podcast van Jesse Frederik & Rutger Bregman – ook wel de Rudi & Freddie show – was collega en auteur Bregje Hofstede uitgenodigd om het te hebben over feminisme. Want met twee man sterk mainsplainen wat feminisme inhoudt, leek hen naar eigen zeggen geen goed idee.

De podcast van afgelopen week wordt geopend met een anekdote. Recent werd er door luisteraars geklaagd dat er nooit vrouwen te gast zijn bij Rudi & Freddie show. Het zou namelijk afdoen aan de ‘ongedwongen jongenssfeer’. Blinde vlekken, noemen ze het achteraf. In het begin is daarom vooral schrijfster Bregje Hofstede aan woord. Hofstede schrijft momenteel een serie voor de Correspondent over seksisme en feminisme (recent schreef Hofstede een stuk over beach bodies en de kracht van PhotoShop). Klaar met die ongedwongen jongenssfeer in de Rudi & Freddie show dus, aldus Bregje. Maar ruimte voor een seksistisch grapje over aantrekkelijk zijn en harde lullen is er nog wel. Het moet toch een beetje ‘gezellig’ blijven.

Feminisme is niet meer radicaal genoeg

De podcast opent met een hele brede vraag: Wat houdt feminisme nog in, in een tijd waar in zelfs Ivanka Trump zich feminist noemt? Er wordt een aantal interessante voorbeelden aangehaald naar aanleiding van het boek van Jessa Crispin “Why I am not a feminist: A feminist manifesto”. Iedereen kan en moet zich tegenwoordig feminist noemen, waardoor feminisme niet langer radicaal genoeg is om daadwerkelijke veranderingen teweeg te brengen.

De focus van de podcast ligt op de vele nadelen die vrouwen ervaren aan de schoonheidsidealen die hen worden opgelegd. Zoals bijvoorbeeld de marketingtechniek achter cellulitiscrème. De marketing achter zo’n product zorgt ervoor dat vrouwen massaal denken een cellulitisaandoening te hebben, terwijl zij in werkelijkheid een andere versie van ‘normale’ volwassen vrouwen benen hebben.

De weg kwijt

De gastheren zijn de weg kwijt over wat het doel is van feministen tegenwoordig. Omdat er geen harde wetten meer zijn waarvoor gestreden moet worden, lijkt het alsof alles al gedaan is. Zijdelings ligt Bregje een tipje op van de sluier van een belangrijk onderwerp binnen het huidige feminisme: intersectionaliteit. Vrouwen van kleur werden jarenlang van het mainstream Westers feminisme buitengesloten. Pas recent komt hier verandering in, volgens Hofstede. Toch blijft de podcast vooral steken op een bespreking van de mechanismen achter de schoonheidsindustrie. De moeite waard dus om te luisteren als je hier meer over wilt weten.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top