WORLD+CULT

Nieuwsflash: als koe ben je veiliger dan als vrouw

Sujatro Ghosh

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Dit keer: Vrouwen in India dragen koeienmaskers om te protesteren tegen aanranding.

Het is ongemakkelijk om naar te kijken, de reeks foto’s van Indiaase vrouwen met een koeienmasker op in het openbaar vervoer. Door middel van een fotoproject vragen fotograaf en feministisch activist Sujatro Ghosh aandacht voor de positie van vrouwen in India. Met het project wil hij de kwetsbare positie van vrouwen in India vastleggen. De boodschap van de fotoreeks: als koe ben in je in India veiliger dan als vrouw.

Seksueel geweld tegen vrouwen in India is een veelbesproken onderwerp geworden nadat een aantal verkrachtingszaken plaatsvond in de afgelopen jaren. Toch heeft deze extra aandacht er nog niet toegeleid dat er meer gerechtigheid is gekomen voor Indiaase vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. In 2015 leidde volgens de Dehlise politie maar 29% van alle verkrachtingszaken tot een uiteindelijke veroordeling.

In Nederland worden relatief ook weinig daders uiteindelijk veroordeeld. Dat komt doordat veel vrouwen in eerste instantie niet naar de politie stappen. Zo worden er van alle zedendelicten maar van elf procent melding gemaakt bij de politie. En daarvan leidt slechts drie procent tot daadwerkelijke aangifte, blijkt uit cijfers van het CBS.

Levenslang de cel in voor het slachten van een koe

Toch kun je in sommige delen van India voor het slachten van een koe een levenslange gevangenisstraf krijgen. De koe wordt in India door veel Hindu’s gezien als een heilig dier. De dieren worden zelfs beschermd door de wet, door de zogenoemde the cow protection bill. Gosh vindt het schokkend dat er in zijn land zo’n hoge straf staat op het mishandelen van een dier, maar dat naar vrouwenmishandeling nauwelijks wordt omgekeken. Om aandacht voor dit probleem te vragen fotografeerde Gosh vrouwen met een koeienmasker. Samen met een citaat worden de foto’s op Instagram geplaatst:

“At least if I walk down the streets in a cow mask, my chances of being harassed will probably be slim. No one wants to harass anyone who looks like a deity or a representative of a deity,” – Nicole

Lees via de Huffington Post meer over het project.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top