WORLD+CULT

Nieuwsflash: zolder vol zwarte geschiedenis opent voor publiek

Yvdaa

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Dit keer: The Black archives opent binnenkort haar deuren voor het grote publiek.

Het begon met grote hoeveelheden gedoneerde boeken en een pand in Amsterdam-Oost. The Black archives is een historisch archief dat de geschiedenis van zwarte emancipatiebewegingen en personen in Nederland wilt documenteren, conserveren en zichtbaar maken voor een breed publiek. De unieke collectie – die momenteel gesorteerd wordt – kan bijdragen aan een beter begrip van de zwarte geschiedenis in Nederland.

De geschiedenis wordt zichtbaar

De collectie ligt momenteel opgeslagen in het‘ Hugo Olijfveldhuis’ in Amsterdam, een pand dat eigendom is van de Vereniging Ons Suriname. Samen met the New Urban Collective (NUC) werken zij samen om van The Black archives een educatief en cultureel centrum te maken. De Afrikaanse – en Surinaamse diaspora in Nederland heeft een enorme geschiedenis waar tot nu toe nog weinig over bekend was. Dankzij allerlei private boekencollecties die nu samen gebracht worden op één plek, wordt die geschiedenis letterlijk toegankelijk. Leuk detail: ook professor Philomena Essed (hoogleraar in Critical Race, Gender and Leadership Studies) doneerde.

Met het project wil het NUC nieuwe verhalen aan het licht brengen. Hiermee willen ze historisch begrip creëren over wat mensen van Afrikaanse herkomst hebben bijgedragen aan de Nederlandse samenleving. In het archief komen onderwerpen als racisme, slavernij, wetenschap over voormalige koloniën en zwarte emancipatie aan bod.

Om deze kennis over de Surinaamse, Caribische, Afrikaanse én Nederlandse geschiedenis te delen met een groter publiek is The Black archives momenteel begonnen met een crowdfunding campagne. Hier kan je hen steunen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top