TODAY+TOMORROW

Hallo Meneer: Anton de Wit

Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de rubriek ‘Hallo Meneer…’ mogen Vileine vrouwen ook wat terugzeggen. Deze week een reactie op Anton de Wit in een fragment van RTL Summer Night over het invoeren van het homohuwelijk in Duitsland.

Hallo Meneer de Wit

Op maandagavond was u te gast bij de eerste editie van RTL Summer Night om uw standpunten te delen en uw zorgen te uitten. Het nieuws stroomde een kleine week geleden binnen: Duitsland heeft eindelijk het homohuwelijk ingevoerd. Al snel volgden de koppen: ‘Merkel stemde tegen’, ‘Ondanks tegenstem van Merkel’, enzovoorts, en zo verder. U deelt de overtuigingen van Angela Merkel en snapt niet waarom een verbintenis tussen mensen van hetzelfde geslacht een huwelijk moet worden genoemd. ‘Een gezellig feestje’, dat vindt u ok! U bent heus niet tegen homoseksuele mensen, maar dat een huwelijk noemen gaat uw pet te boven.

Wist u overigens dat juridisch gezien het concept van een homohuwelijk niet bestaat? Als homoseksuelen met elkaar trouwen, betekent het dat er bij wet is goedgekeurd dat het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht is opengesteld. Het concept van een heterohuwelijk, dat voorheen als ‘huwelijk’ werd gedefinieerd, is daarom geen apart juridisch concept meer. Elk huwelijk is bij wet dan ook gelijkwaardig, ongeacht het geslacht van de partners die deelnemen aan dit huwelijk. In Duitsland wordt dit dan ook vertaald naar Ehe für alle, ook wel ‘huwelijk voor allen’.

U definieert het huwelijk enkel volgens uw christelijke gebruiken, als een bouwwerk waar een kind uit voort moet komen. ‘Het gaat namelijk om de kinderen.’ Wat mooi dat u dit zegt, want als het u echt om de kinderen gaat, hoeft u zich geen zorgen meer te maken. Uit onderzoek van Movisie blijkt namelijk dat ‘roze ouderschap’ – ofwel een gezin waarvan (een van) de ouders lesbisch, homo, biseksueel en/of transgender (LHBT) zijn – geen schadelijke gevolgen heeft voor het kind.

Doordat roze ouderschap juridisch en praktisch gezien niet zo makkelijk is als enkel het lozen van wat zaad in een beschikbare baarmoeder, is dit type ouderschap meestal een weloverwogen keuze. En laat een weloverwogen keuze nou net leiden tot een stevige basis voor een kind. Uiteindelijk lijken homoseksuele koppels en heteroseksuele koppels als ouder niet veel te verschillen. Op emotioneel vlak, gedragsontwikkeling of intelligentie valt er ook geen onderscheid te maken tussen de kinderen.

Wel komt er uit dit onderzoek naar voren dat meisjes uit lesbische gezinnen minder traditionele vrouwenberoepen ambiëren dan meisjes uit heterogezinnen. Laten wij dit nou net nodig hebben voor de toekomst: meer vrouwen die zich interesseren in technologie zijn nodig, want we staan nog maar aan het begin van de vierde industriële revolutie. Ook komt er naar voren dat kinderen uit gezinnen met twee moeders minder sociale en psychische problemen ervaren dan kinderen uit een man vrouw relatie. Het lijkt me dat, als het u om de kinderen gaat, uw zorgen nu toch wel zijn weggenomen.

Daarnaast zijn er ook vele mogelijkheden die er bestaan tot het meerouderschap voor kinderen. Dan heeft een kind niet maar één vader en één moeder. Het bouwwerk bestaat in zo’n geval vaak uit twee vaders en twee moeders. De Nederlandse Rijksoverheid ziet de meerwaarde in van de vele diverse gezinssituaties die er vandaag de dag bestaan. Het advies van de Staatscommissie Herijking Ouderschap om gelijke rechten voor meeroudergezinnen te waarborgen, is dan ook sinds december afgelopen jaar ingevoerd.

Waarom maken wij ons dan zo’n zorgen om uw hopeloos verouderde mening? Zoals Ali B in het fragment aangeeft, vindt u door Merkel te steunen in haar stem het eigenlijk goed als mensen zoals zij invloed hebben op de uitkomst. Als u de macht zou hebben om politiek gezien dit door te voeren, had u deze vrijheden ook ingeperkt. Ondanks dat Merkel nu niet in de meerderheid stond met haar stem, was deze mogelijkheid er wel geweest. En dat is het schadelijke aan uw overtuigingen.

In Nederland is het momenteel met de huidige formatiepogingen samen met de ChristenUnie helemaal niet zo gek dat wij ons zorgen maken om uw mening. Het COC vreest met de ChristenUnie in het kabinet een regering waarin een periode van stilstand in plaats van vooruitgang op het gebied van LHBTI-rechten zal geschieden. Denk hierbij aan een vertraging van het invoeren van een goede meerouderschapsregeling, het bevorderen van LHBTI-acceptatie op school en het afschaffen van geslachtsregistratie zou gedwarsboomd kunnen worden.

Niet dat partijen zoals de ChristenUnie uiteindelijk de volledige macht hebben om LHBTI-verworvenheden terug te draaien, maar zorgen voor een tegenstem zijn er zeker. De ChristenUnie stemde de afgelopen jaren dan ook bijna tegen alle voorstellen van het COC, zoals hun voorstel voor een nieuwe transgenderwet, de wet lesbisch ouderschap en verplichte LHBTI-voorlichting op school.

Hopelijk neemt u binnenkort kennis van de wijze woorden van uw tafelgenoten Ali B, Boef en Ronnie Flex: ‘Leef en laat leven’. Ik ken de Bijbel niet, maar dit klinkt in mijn oren wel als een kerkelijke boodschap van naastenliefde.

Dag meneer.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top