TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: Doctor Who wordt een vrouw en dit zijn de reacties

Beeld: New Statesman

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Dit keer: de hoofdrol in de Britse cultserie Doctor Who wordt binnenkort voor het eerst vertolkt door een vrouw.

De tv-serie Doctor Who is een Britse cultklassieker die al sinds 1963 bestaat, maar de laatste jaren is de populariteit van de serie wereldwijd enorm gestegen. Eens in de zoveel jaar ondergaat de Doctor een ‘regeneration’, waarin het personage (een tijdreiziger) compleet van uiterlijk en persoonlijkheid verandert. Dit is het moment waarop de rol door een nieuwe acteur wordt overgenomen, en afgelopen zondag was het weer zover: er werd onthuld wie de 13e Doctor gaat spelen en daarmee de huidige Doctor Peter Capaldi gaat opvolgen. Naast positieve reacties kwam het patriarchaat in actie met een fors tegengeluid. Hieronder een overzicht van de reacties.

Voor het eerst in 50 jaar een vrouw

Wereldwijd zaten Whovians (zo heten de fans) met spanning te wachten tot de finale van Wimbledon afgelopen zou zijn, want daarna werd het onthuld. In een kort filmpje van nog geen anderhalve minuut kregen fans te zien wie de nieuwe Doctor zou worden. De capuchon van de cape ging omhoog en tot vreugde van veel fans bleek er voor het eerst een vrouw te zijn gecast. Jodie Whittaker is de eerste vrouwelijke Doctor Who, en daarmee wordt deze iconische rol voor het eerst in meer dan 50 jaar niet door een witte man gespeeld. Sociale media ontploften zowat na de bekendmaking, maar dit was zeker de schattigste reactie van allemaal:

Nooit meer kijken

Veel fans gingen uit hun dak van vreugde want dit is waar ze al zolang op hadden gehoopt. Er werd namelijk al jaren geroepen om meer diversiteit in Doctor Who. en de tijd zou rijp zijn voor een vrouwelijke Doctor. Toch viel de verandering niet bij alle fans goed en er waren minstens zoveel (mannelijke) fans boos als blij na de bekendmaking. De Doctor is altijd een man is geweest en dat zou ook zo moeten blijven. Een aantal fans zwoer zelfs om nooit meer te kijken, en claimden dat hun jeugdherinneringen nu voorgoed verpest zouden zijn. Er werd geroepen dat Whittaker alleen maar was gekozen om ‘feministen te pleasen’, en dat ‘alles kapot gemaakt moet worden onder het mom van emancipatie’. Ook waren er genoeg grapjassen die opperden dat Wonder Woman dan de volgende keer maar door een man gespeeld moet worden want dat zou dan wel zo eerlijk zijn.

Ook werd er door fans gewaarschuwd dat de kijkcijfers zouden kelderen. Voorspeld werd dat veel kijkers uit nieuwsgierigheid nog wel een of twee afleveringen met een vrouwelijke Doctor kijken, maar dat ze afhaken zodra de nieuwigheid eraf is. Dit argument wordt vaker gebruikt bij films of series waarin een vrouwelijke personage het voortouw neemt. Een vrouwelijke lead zou kijkers niet blijven boeien. Het argument is vooral veelgehoord bij actiefilms, superheldenfilms en sci-fi. Ook Wonder Woman zou geen groot publiek aanspreken. Toch bracht de film in haar eerste weekend ruim 103 miljoen dollar op en dat komt onder andere doordat vrouwelijke consumenten een ontzettend grote afzetmarkt zijn.

Brug te ver

Bij woedende reacties van kijkers bleef het niet. De Britse tabloids The Sun en The Daily Mail publiceerden een reeks naakfoto’s van de actrice. En hoewel een van de vorige mannelijke Doctors daadwerkelijk naakt in een film speelde, bleven headlines over zijn naaktheid destijds uit. Pijnlijk, want door te focussen op Whittakers lichaam (en haar op die manier te objectificeren) gaan media voorbij aan haar capaciteiten als actrice in bijvoorbeeld de serie Broadchurch. Toch sprongen er ook veel mensen voor Whittaker in de bres, waaronder oudgediende Doctors. De mooiste reactie kwam van Colin Baker (Doctor nummer 5). In een tweet liet hij weten blij te zijn met de keuze voor een vrouwelijke lead.

Toch laten veel van de reacties zien dat gelijkheid in de televisiewereld nog lang niet bereikt is. Want als fans een in de tijdreizende alien kunnen accepteren, zou een vrouwelijke lead in 2017 ook geen probleem moeten zijn.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top