SEX+SPIRIT

Stijldossier: lingerie die bij je borsten past

Beeld: Claire van de Mee

Geen verhalen over wat je moet kopen, maar persoonlijke columns van een stijlfreak. In de modejungles definieert Daphnny basics van de basics, zodat je efficiënter met je garderobe kunt omgaan. Vandaag: lingerie die je borsten niet plet.

In de tijd dat J.Lo (Jennifer Lopez) de hitlijsten domineerde was winkelen voor lingerie voor mij een vriendinnenuitje. Als het zakgeld was gestort terroriseerde een roedel van veertienjarige meisjes de pashokjes van de H&M. Onze cupmaten werden vergeleken en setjes aan elkaar voorgelegd, was Snoopy leuker of toch dat setje met het Hello Kitty printje? En altijd met zoveel mogelijk vulling om van onze armzalige B-cupjes een middelmatige C-cup te maken. Het was een stukje volwassenheid waar we naar op zoek waren.

Nu heeft lingerie shoppen nog steeds de betekenis van ontspanning en is het een lokroep naar je vrouwelijke kracht. Daar is niets aan veranderd. Maar aan de betekenis van lingerie en de stijl is een hoop veranderd. Rond je dertigste is het meer een pauze uit het alledaagse bestaan om die innerlijke godin, die je gewoonlijk teder toestopt en verbergt, los te laten.

Aan de stijl van lingerie is er ook meer veranderd. Van voorgevormde cupjes naar het verlangen naar vrijheid in zachte stoffen als kant, mesh en satijn. Overal duiken er nieuwe, of tot dan toe onbekende, merken op zoals Lonelylabel. Lonelylabel fotografeert vrouwen zonder opsmuk voor hun campagnes. Gewoon, puur natuur, met moedervlekjes, haar en alles wat een mens tot mens maakt. Waarschijnlijk uit idealisme, maar misschien ook wel omdat zelfs de FHM-liefhebber er toch aan moet geloven dat alles wat écht is, gelukkiger en meer tevreden maakt dan nep.

Onlangs las ik een artikel, ik meen in de Volkskrant, dat vrouwen weer lingerie voor zichzelf gingen dragen en er een statement van maken. Door te kiezen voor doorschijnende stofjes waar de tepels niet of nauwelijks bedekt zijn. Ik wil daar graag in geloven, maar tegelijkertijd vermoed ik dat dit ook gewoon een trend is die ons is ingefluisterd door de almachtige marketinggoden. Een beetje bohemian met een vleugje Lolita. Dit vermoed ik omdat de nieuwe bh’s niet alleen komen van non-conformistische merken. Ook kapitalistische consumptieparadijzen zoals Forever 21 en ketens onder de H&M vleugel zoals een Other Stories verkopen deze lieflijke ontwerpjes. Lieflijke ontwerpjes die overigens totaal ongeschikt zijn voor alles groter dan cup C.

Maar zelfs als mijn cynische gedachte klopt ben ik de trend dankbaar. Vooral omdat zelfs mijn dochter en haar vriendinnen nu geloven in borsten die hun natuurlijke vorm volgen. De voorgevormde cupjes met vulling krijgen een enkeltje naar de prullenbak. Nu nog de confrontatie aangaan met de vrouwelijke lichaamsbeharing en de volgende generatie van vrouwen is eindelijk vrij hun natuurlijke zelf te zijn.

Meer Vileine scherpte? We maken samen met Blendle elke week een themabrief, abonneer je hier op onze weekcyclus!

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top