TODAY+TOMORROW

Repost: Het politieke links is kapot

LASZLO GAJDA

In Repost schijnen vrouwen en mannen hun licht op actuele feministische kwesties. – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Deze keer gaat Jamili Wetzels in op Rosanne Hertzbergers column “Het politieke links is kapot” en legt uit waar ze allemaal aan voorbij gaat in haar idee dat links zich concentreert op de verkeerde zaken. 

“De linkerkant van het politieke spectrum is kapot” schreef Rosanne Hertzberger. Waarna zij een paar onderwerpen noemt waarover, zoals eigenlijk altijd tijdens komkommertijd, “niet werd gedebatteerd deze zomer”. Pas in alinea zes (ik negeer de niet-bestaande “moraalpolitie” uit alinea vijf) worden de eerste daders genoemd: de onderhandelaars in het Catshuis.

Het is mij echter onduidelijk wat “de linkerkant van het politieke spectrum” precies te maken heeft met wat er uit het Catshuis rolt. Immers, het Nederlandse electoraat zorgt al decennia voor centrum-rechtse meerderheden. Dat er vervolgens onderwerpen uit de centrumrechtse identity politics-koker ‘lekken’ valt dan ook te verwachten.

Een alinea later beschrijft Hertzberger dat zij in haar bubbel “eigenlijk nauwelijks meer iemand in het publieke debat” aantreft over inkomenspolitiek. Dat de lonen niet stijgen is te danken aan de centrumrechtse meerderheid (zie bijvoorbeeld de lerarensalarissen). Hetzelfde geldt voor de huizenmarkt, die in steden op slot zit (zie bijvoorbeeld de krimp van de sociale huursector). Het zijn de vakbonden en linkse partijen die zich hier consequent tegen verzetten, maar volgens Hertzberger is het toch juist hun schuld dat dit rechtse beleid doorgang vindt.

De identity politics-onderwerpen, zoals het door Hertzberger zelf vurig bestreden seksisme op GeenStijl, zijn niet minder relevant. Sterker nog, een issue als seksisme laat zich niet begrenzen door klasse of opleidingsniveau. De groepen die met betrekking tot zulke onderwerpen tegenover elkaar staan zijn soms links of rechts, maar laten zich niet altijd even goed duiden. Zo kan racisme als issue verwerkt worden in kritiek op een actie gericht tegen seksisme terwijl verzet tegen racisme en seksisme voor niet-ingewijden uit dezelfde ‘linkse’ hoek lijken te komen.

Als er in komkommertijd minder tastbaar beleid uit Den Haag komt, dan is er meer ruimte in het publieke debat voor issues als racisme, het volkslied en meerouderschap. Dat betekent niet dat er iets “kapot” is bij “links”. Er is wat betreft identity politics eerder iets kapot bij “rechts” aangezien er nazi’s rondlopen met hakenkruizen, wat door sommige lieden op rechts verdedigd wordt onder het mom van “vrijheid van meningsuiting”.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: RE: gelukkig maar, dat links zich bezighoudt met ‘randzaken’ – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top