TODAY+TOMORROW

Bollocks Buster: eer Kim Wall, en niet haar moordenaar

PRUE STENT

Zelfverklaard transliban Petra Kramer prikt graag met vileine pen door globale onzin heen. In deze column fileert ze de de berichtgeving rondom Peter Madsen, de Deense verdachte van de gruwelmoord op voorbeeldjournaliste Kim Wall. In onder andere De Volkskrant wordt hij in romantische portretten geschetst en als held neergezet.

Na de tergende vermissing van journaliste Kim Wall nadat zij aan boord stapte van de zelfgebouwde onderzeeër van een gekke uitvinder, en de steeds vreemdere verklaringen van deze Peter Madsen ons het ergste deden vermoeden, is het lichaam van Kim Wall gevonden. Ze miste al haar ledematen. We kunnen ons niet voorstellen wat deze avontuurlijke en helfhaftige journaliste moet hebben meegemaakt, voor haar dood. De Volkskrant vroeg zich ondertussen af wat we allemaal van Peter Madsen kunnen leren. 

Maak kennis met Peter Madsen, volgens media als de Volkskrant en de NOS is hij “een visionair, een gevierd uitvinder en een excentriekeling.” Hij noemt zichzelf een “inventrepaneur, iemand die “extreme machines ontwerpt, samen met ontwerpers en technici”.” Hij is ook een gevierd lid van de TEDx-sekte, waar hij een praatje voor kinderen mocht houden om hen ervan te overtuigen om “nooit naar volwassenen te luisteren” omdat die alleen maar in je ambities willen beperken. Peter’s bijnaam is Rocket Madsen. Hij is een miniatuur van Elon Musk. Hij bouwt raketten en onderzeeërs in zijn eentje. Hoe cool is dat? Aldus onze media, nadat het lichaam van de èchte held in dit verhaal Kim Wall werd opgedoken.

Eenpersoons ISIS

Maar onze journalisten waren afgeleid. Supercool natuurlijk, een onderzeeër, wie wil dat nou niet? Madsen schept daar in zijn welhaast profetische TED-talk over op, 12 mijl uit de kust werd hij niet langer gehinderd door wetgeving die hem verbood om een raket in de ruimte te lanceren. Daar kon hij naar hartenlust experimenteren met wat hij maar wilde. Zo had hij bijvoorbeeld zijn onderzeeër in kunnen zetten om de C-Star te torpederen. Die C-Star is een berucht schip vol neo-nazi’s die hun uiterste best doen om het leven van hulporganisaties die drenkelingen trachten te redden zuur te maken. Peter had een held kunnen zijn, maar hij werd een schurk. Peter wordt er namelijk van verdacht een moord te hebben gepleegd. En niet alleen dat, hij wordt ervan verdacht een moord te hebben gepleegd waarna hij alle ledematen en het hoofd van het lichaam heeft geamputeerd om vervolgens de romp, verzwaard met metaal, in zee te dumpen. Zijn verklaringen veranderden sinds de vermissing van “geen idee waar ze is” “heb haar aan land gezet” naar “heb haar een zeemansgraf gegeven.” Nu is ook die verklaring niet meer geloofwaardig en zijn er sterke aanwijzingen dat hij zijn duikboot opzettelijk heeft laten zinken. Peter is kortom een eenpersoons ISIS. Maar dáár merk je in de media of op zijn Wikipedia-pagina heel weinig van.

Peter wordt verheerlijkt als excentriekeling

“De 46-jarige Deen Peter Madsen is een ongewone hobbytechneut die de droom had uit te groeien tot een gevierd uitvinder. Zijn zelfgebouwde onderzeeër en excentrieke karakter fascineerden het Deense publiek, dat in kranten en tijdschriften over hem las. Het moet ook de Zweedse journalist Kim Wall hebben geïntrigeerd, want ze trok naar Kopenhagen om Madsen te ontmoeten” schrijft de Volkskrant. De NOS gaat daar overheen. “Peter Madsen heeft eenvoudige oplossingen gevonden voor grote problemen en werd zelfs een inspiratie voor professionele raketingenieurs over de hele wereld”, zegt journalist Djursing in interviews over Madsen. “Een toegewijd persoon die volledig geobsedeerd is door onmogelijke projecten. Of het nou gaat om onderzeeërs bouwen of een raket, Madsen had er alles voor over om zijn doel te bereiken.” Ondertussen wordt Peter Madsen slechts verdacht van “onvrijwillige doodslag door nalatigheid” zo bericht het Vlaamse de Morgen. Ik weet niet of dat waar is, maar wat ik wel zeker weet is dat de armen, benen en het hoofd van Kim Wall er niet per ongeluk afgevallen zijn. Ook is haar romp niet onbedoeld verzwaard. Noch is de onderzeeër uit zichzelf gezonken. Wat ik ook weet is dat Peter wit privilege heeft, want als hij een moslim was geweest of een kleurtje had gehad dan hadden de media het nooit nodig gevonden om ons te vertellen dat hij een visionair is.

Rest In Power Kim Wall. Een èchte heldin.

Update: de gewetenloze berichtgeving rondom deze moord blijkt helaas een internationale trend:

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Rest In Power: onverschrokken waakbitch Kim Wall (1987-2017) – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top