WORK+WEALTH

Vitamine Video: neem dagelijks chocopauze vanaf 3:43

(MICHAEL SALU)

Van fijne TedTalk tot krachtige speech of feministische vlog; met Vitamine Video blijf je geïnspireerd. Deze week muzikale begeleiding voor de leukste vorm van protest die we kennen: elke dag eerder van je werk vertrekken. 

Wij presenteren u de nieuwe zakelijke etiquette voor assertieve carrièrevrouwen: “fuck off and go home.” 

We leven in een oerwoud van onuitgesproken regeltjes. Nu etikettenboekjes geen grote aftrek meer vinden, zijn we in Nederland aangewezen op de ‘moderne manieren’-adviezen van ‘s lands grootmoederfiguur Beatrijs Ritsema, in Trouw en Vrij Nederland. Hoewel haar adviezen grosso modo redelijk zijn, kunnen ze niet aangemerkt worden als boegbeeld voor stevige feministen. Zo is haar advies aan een dame die door haar baas verplicht wordt om haar oksels te scheren, om ‘altijd bloesjes, T-shirts, dan wel jurken met mouwen aan te trekken’, omdat ‘de maatschappelijke tolerantie voor zichtbaar okselhaar (althans van vrouwen) zo ongeveer nul’ is. Ja, op die manier worden we over vijftig jaar heeft onze baas nog steeds de zeggenschap over ons eigen lichaam.

Waarom werken als je niet betaald krijgt?

In Australië hebben de dames van  Growing Up Gracefully de handschoen opgepakt en zoeken uit hoe je een beschaafde dame én volwaardig, gerespecteerd mens tegelijkertijd kunt zijn. Dit alles, zoals de moderne feminist betaamd, met humor en stijl. In LaLaLand stijl maken ze musical nummers van prangende issues. Alleen zonder de Amerikaanse preutsheid, met de nodige scheldwoorden. Zo presenteerden ze hun bevindingen over wat een slet is in dit filmpje.

De aflevering van deze week gaat over de gedragscodes op het werk. De zussen Hannah en Eliza Reilly presenteren, geheel volgens de kapitalistische mores, een oplossing / pressiemiddel voor de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen: ‘Tijd is geld en geld is tijd, dus als ik maar voor 84% van mijn tijd word betaald, vertrek ik ook van 3:43.’

Wat ga jij met je vrije tijd doen?

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top