Bij de kapper betaal je als vrouw relatief meer dan als man. Logisch zou je denken, want vrouwen hebben ook vaak langer haar. Maar hoe zit het dan bij de drogist, waar een ‘vrouwelijk’ scheermes een paar euro duurder is dan een exemplaar dat voor mannen is bedoeld? En de stomerij en kledingwinkel? Consumentenprogramma Radar zocht het uit. Waar volgens de een gewoon sprake is van vraag en aanbod (vrouwen zijn bereid er meer voor te betalen en dus gaat de prijs omhoog) spreekt hoogleraar Gender Studies, Saskia Wieringa, van pure genderdiscriminatie.
Roze prijzen zijn hogere prijzen
Dat vrouwen meer betalen voor kleding en cosmeticaproducten, is geen typisch Nederlands fenomeen. In America staat het bekend als ‘the pink tax’. In 2016 legde de website Business of Fashion een aantal kledingstukken van toonaangevende merken naast elkaar om de prijzen tussen mannen en vrouwen te vergelijken. Wat bleek? In bijna alle gevallen was het product voor vrouwen duurder, op de hoodie na:
Bron: BOF
Producten die je zelfvertrouwen geven
Maar wat kunnen we dan doen om als consument meer gelijkheid op te eisen? HP de Tijd schreef in januari dat ‘demand pricing’ een belangrijke factor is in het marketeren van producten: “Prijsbepaling is een psychologisch proces, waarbij een hogere prijs een product meer status geeft. Hoge prijzen wakkeren verlangen aan waardoor de consument geneigd is er meer voor te betalen.”
Maar waar komt dat verlangen naar het kopen van producten dan toch vandaan? In 2015 schreef een gedragsonderzoeker in Psychology Today dat vrouwen bereid zijn meer in producten te investeren die hun zelfvertrouwen doen groeien. Zelfvertrouwen groeit door er goed uit te zien. En omdat vrouwen wordt verteld dat er goed uitzien ontzettend belangrijk is in de maatschappij, neemt het verlangen om bepaalde producten te kopen die dat mogelijk maken (make-up, kleding) vanzelf toe. Het gevolg? De prijs gaat omhoog.
Heeft het dan zin om als vrouw voortaan alleen nog maar ‘mannenmesjes’ te kopen? Het antwoord is ja, volgens consumentenprogramma Radar. Want op die manier gaat de vraag naar beneden, en volgt de prijs van het aanbod vanzelf.