TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: Britse kinderkleren worden genderneutraal

Beeld: Артём Брюхов

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Dit keer: bij het Britse warenhuis John Lewis wordt kinderkleding voortaan genderneutraal verkocht.

Het Britse warenhuis John Lewis heeft aangekondigd op korte termijn de labels ‘meisjes’ en ‘jongens’ van al hun kleren te zullen verwijderen. Ook wordt kinderkleding niet langer in twee verschillende delen van hun winkels verkocht. Hun huislijn wordt vanaf nu gelabeld als “Girls & Boys” of “Boys & Girls.”

Jurkjes ook voor jongens

John Lewis is een van de grootste ketens van warenhuizen in het Verenigd Koninkrijk, vergelijkbaar met de oude V&D. Met het besluit wil het warenhuis laten zien dat kleding – dus ook jurkjes – door jongens en meisjes gedragen kunnen worden. Daarnaast wordt er nog een ‘unisex’-lijn gelanceerd met kinderkleding met daarop afbeeldingen van dinosaurussen en ruimteschepen. Op de website is de verandering overigens nog niet doorgevoerd. Het hoofd van de afdeling kinderkleding gaf als toelichting dat de winkelketen ouders – en kinderen – simpelweg meer keuze wil bieden en stereotypes over mannen en vrouwen niet verder wil bevestigen. De actiegroep Let clothes be clothes, die al langer wil dat gendernormatieve kleding uit de Engelse winkelrekken verdwijnt, was erg blij met het besluit.

‘Gekkenwerk’

Zoals verwacht waren niet alle Britten blij met de verandering. Op sociale media werd het besluit afgedaan als ‘indoctrinatie’, ‘gekkenwerk’ en ‘provocatief’. Ook werd het argument genoemd dat het percentage jonge transkinderen in het VK klein is en het besluit om rekening te houden met die groep dus onzinnig is. Toch gaat het niet alleen om transkinderen die zich door het nieuwe kledingbeleid prettiger kunnen voelen in de winkels. De vraag om genderneutrale kleding past in de trend van ‘genderneutraal opvoeden’ die vooral in Scandinavië populair is.

Zoals ook de groep ‘Let clothes be clothes’ opmerkt, wordt door kinderkleding vaak ideeën versterkt over wat jongetjes zouden moeten doen en wat typisch gedrag voor is meisjes is. Op hun website verzamelde de actiegroep een aantal voorbeelden van jongenskleding waarop met teksten wordt verwezen naar rebels zijn, klieren, stout zijn en experimenteren. Omgekeerd staat er op de ‘meisjeskleding’ vaak een tekst die te maken heeft met knap en lief zijn.

(bron: Let clothes be clothes)

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Jurkjes Voor Jongens

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top