SEX+SPIRIT

Minifesto: dit kan veel geiler, hetero LINDA.meiden

Bron: Linda.meiden

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Deze keer: influencers Anna Nooshin en Monica Geuze staan zoenend op de cover van de nieuwe LINDA.meiden maar doet dat nou ook echt iets voor de representatie?

Seks verkoopt. Dat moet de redactie van LINDA ook gedacht hebben toen ze deze maand weer een zoenend vrouwelijk koppel op de cover van LINDA.meiden zetten. De bedoeling van de (hetero)vrouwen in kwestie, influencers Anna Nooshin en Monica Geuze, was goed: aan beklemmende hokjes heeft niemand wat. Kunnen we weinig op afdingen. Maar over het werkelijke probleem, de stigmatisering die lesbische en biseksuele vrouwen ervaren, werd in de LINDA.meiden met geen woord gerept. Straight-washing, heet dat.

Laten we het over een ding eens zijn: het is altijd een goed idee om een lans te breken voor meer tolerantie en solidariteit. Je kunt je alleen afvragen wat de LGBT-gemeenschap nou daadwerkelijk opschiet met fotoshoots waarin twee halfnaakte heterovrouwen (of mannen!) wat aan elkaars bovenlip knabbelen.

Hetero’s die geil acteren

Wat LINDA ermee opschiet, is in ieder geval duidelijk. Het plaatsen van queer-liefde op een cover is namelijk een beproefde succesformule. LINDA plaatste eerder Geraldine Kemper en Kim Feenstra zoenend in het blad en voor een erotische shoot voor de L’Homo – de variant voor mannen – wist de redactie Jan Versteegh en Tim Hofman te strikken. En dat leverde behalve gigantisch veel media-aandacht heel wat verkochte exemplaren op. Later bleek Kim Feenstra openlijk bi te zijn, maar dit speelde in de campagne geen duidelijke rol. Op die manier maakte het magazine van geënsceneerde homoliefde drie keer een marketingsuccesje. Niet alleen LINDA paste deze truc toe, ook de Franse fotograaf Olivier Ciappa wist in 2016 een berg media-aandacht op zich te vestigen omdat hij onder andere actrice Eva Longoria en zangeres Lara Fabian zoenend fotografeerde.

Is dat verboden? Natuurlijk niet. Is het dubbel? Ja. Want de de vlag waaronder deze exemplaren worden verkocht – namelijk ‘seksuele diversiteit’ – wordt in werkelijkheid helemaal niet gevierd. Alle gefotografeerde koppels zijn – op Geraldine Kemper en Kim Feenstra dus na – hyperaantrekkelijke hetero’s die elkaar hoogstens wat geacteerd-geil in de ogen kijken. Want zulke covers moeten vooral ‘fashion’ blijven en niet te extravagant worden want daarmee is het al snel onkuis. Die houding ten opzichte van vrouwelijke seksualiteit laat een paradox zien: liefde tussen twee vrouwen mag, mits die ook geconsumeerd kan worden door een groot (hetero)publiek. En zo blijf je lesbische of biseksuele stellen altijd in relatie tot heteroseksualiteit zien, terwijl het twee op zichzelf staande geaardheden zijn. Op zo’n shoot aantrekkelijk te maken voor een breed heteropubliek, zijn op z’n minst wel twee prachtige jonge vrouwen in lingerie nodig. En dat terwijl er in werkelijkheid natuurlijk zat lesbische vrouwen zijn die helemaal niet aan dat plaatje voldoen, en dat hoeft ook niet.

#wiljeeroverpratenlinda

Twitter reageerde direct met de hashtag #wiljeeroverpratenlinda waaronder echte LGBT-koppels hun zoenfoto’s uploaden. Geen veilige lipknabbel maar gewoon, met tongen en affectie. Twitteraars die wilden weten waarom de redactie niet eens een keer een lesbisch of biseksueel stel had gekozen, hadden volgens Nooshin ‘het doel van de shoot gemist’. Het tweetal had nooit willen doen alsof ze een boegbeeld zijn voor de LGBT-gemeenschap, maar ze hadden wel vooroordelen willen doorbreken. Op de vragen over welke vooroordelen het dan ging, antwoordde Nooshin: “Je ‘mag’ als hetero-vrouw dit niet, je ‘mag’ dat wel… Daar willen we juist vanaf.” En zo ging het door een cover die bedoeld was om hokjes te doorbreken, toch vooral weer over één hok: dat van de hetero’s.

De cover had een mooie kans kunnen zijn om het te hebben over de stigma’s waar lesbische en biseksuele vrouwen mee te maken krijgen. Het feit dat in het openbaar zoenen altijd leidt tot een ‘LEKKER HOOR!’ vanaf de andere kant van de straat omdat het een willekeurige man doet denken aan porno. Het feit dat biseksuelen worden gezien als overspelig, onbetrouwbaar en twijfelkonten. Het feit dat aan lesbiennes gevraagd wordt wie nou eigenlijk de man is. Dat de kans niet wordt aangegrepen om al deze dingen te bespreken, maakt de cover niets meer dan een slimme marketingtruc en niet de hokjesdoorbrekende editie die de LINDA voor zich ziet.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top