SEX+SPIRIT

Minifesto: anticonceptie voor en door klootzakken

STEPHANIE GONOT

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Deze keer pleit Maartje Geels voor de mannenpil.

Steeds meer vrouwen in Nederland laten de anticonceptiepil zich niet meer door de strot duwen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat, in de leeftijd van 25 tot 35 jaar, in 2013 tien procent minder vrouwen de pil slikten dan in 2003. Twee van Maartje’s vriendinnen begonnen er deze week toevallig over: allebei waren ze gestopt met het gebruik van hormonale anticonceptie. De een was net een paar maanden pil-af en zei dat ze zich voelde alsof ze “een deel van zichzelf terug had gekregen”. Nummer twee had na jaren haar spiraal laten verwijderen en noemde het ding in retrospect “een wolf in wollige schaapskleren”.

Depressief door je pil

Hormonale anticonceptie voor vrouwen – en dan specifiek de pil – wordt al een tijdje geassocieerd met klachten variërend van emotionele afvlakking tot (zware) depressie, om over een verlaagd libido en een verhoogde kans op trombose nog maar te zwijgen. Toch zijn de alternatieven voor mannen beperkt en dat is vreemd. Medisch gezien is er namelijk geen reden waarom er geen anticonceptie voor mannen uit te vinden is. De vraag is dus waarom dus vooral vrouwen – vaak al vanaf jongs af aan – hormonale anticonceptie gebruiken. Een deel van het antwoord ligt besloten in anatomie: als je zwanger kunt worden, wil je daar natuurlijk controle over uitoefenen. Niet voor niets associëren we de pil met vrije seks, maar het wordt tijd om de vrouwenpil en emancipatie weer los van elkaar te gaan zien.

Maar er is nog een andere reden dat de mannenpil niet aansloeg. In 1957 lagen er op de scheikundige bouwtafel al plannen voor een mannenpil. De pil – zoals miljarden vrouwen die nu slikken – werd aanvankelijk zelfs getest op mannen. Dat leverde weinig resultaat op, maar alternatieven waren er wel degelijk. De reden waarom de mannenpil nooit werd doorontwikkeld, is haast ironisch: teveel bijwerkingen. In 2014 werd zelfs nog een onderzoek gestaakt omdat mannelijke proefpersonen last kregen van gewichtstoename en depressiviteit. Maar ook over nachtelijke zweetbuien, libidoverlies en stemmingswisselingen (waar hebben we dit eerder gehoord?) werd geklaagd. De hoeveelheid bijwerkingen is dus een van de redenen dat de mannenpil niet van de grond is gekomen: mannen hadden er geen zin in en dus werden vrouwen ermee opgezadeld.

Maar het zou best kunnen dat binnenkort verandert. De Britse krant The Telegraph kopte vorig jaar zelfs dat naar verwachting de eerste hormonale anticonceptie tussen 2018 en 2020 in Amerika op de markt zal verschijnen – zonder gigantische bijwerkingen en lange termijneffecten, zoals afname van de vruchtbaarheid. Naast de Vasalgel-injectie en de Clean Sheets-pil zijn er nog allerlei andere goedjes in ontwikkeling voor geboortebeperking gericht op mannenlichamen. En dat is een opluchting voor de vrouwen die al jaren geterroriseerd worden door hun anticonceptie.

Bedankt namens de baarmoeder

Hetero mannen hebben zich sinds ’57 kunnen verschuilen achter het ‘maar er is geen alternatief voor mannen!’ en daar lijkt binnenkort dus echt verandering in te komen. Maar daarmee zijn we er nog niet. Hoewel uit een steekproef uit 2005 bleek dat de helft van 9000 geïnterviewde mannen best zelf de anticonceptie wil gebruiken (er is hoop!), moeten we over het algemeen wel echt over een grote, onzichtbare barrière heen: de opvatting dat anticonceptie iets is wat een vrouw met baarmoeder maar moet regelen als de condoom geen optie is.

Daarom dus bij dezen een oproep aan alle mannen in Nederland die hun steentje bij willen dragen aan het feminisme. Val je op vrouwen, verlos je partners dan van die wolf in schaapskleren en neem binnenkort zelf die pil. Alvast hartelijk bedankt namens de Nederlandse baarmoeders.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top