TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: Vikingstrijder is eigenlijk oorlogsgodin

MARKO MILANOVIC

In Repost schijnen Vileine vrouwen hun licht op actuele feministische artikelen. Deze keer de ontdekking van genetische onderzoekers: dat het beroemde graf van een onbekende Vikingstrijder niet aan een man toebehoorde, maar een vrouwelijke strijdster.

In 1880 werd er vlakbij het stadje Birka in Zweden, een voormalige handelspost vlakbij Stockholm, het graf ontdekt van een Vikingsstrijder. Gebaseerd op de attributen waarmee het skelet gevonden werd – twee schilden, een zwaard, een speer, een bijl en twee paarden – gingen onderzoekers er jarenlang van uit dat het een mannelijke strijder van een hogere rang moet zijn geweest. De overledene hield namelijk ook een bordspel met spelstukken vast, wat zou duiden op een militaire strateeg.

Dat het een mannelijke strijder was stond vast; er waren eerder Vikingvrouwen gevonden met wapens in hun graven, maar dat zouden erfstukken zijn, of dierbare wapens van broers of echtgenoten. Pas recentelijk, rond 1970, werd deze hypothese in twijfel getrokken: de vorm van de heupen van het skelet deed namelijk toch vermoeden dat het om een vrouw ging. Deze theorie werd toen weggehoond: iedereen weet toch dat alleen mannelijke Vikingen oorlog voerden?  Maar in een verslag dat vorige week gepubliceerd werd liet een onderzoeksteam van de universiteit van Stockholm weten dat het DNA van het skelet toch duidelijk een Y-chromosoom miste. Met andere woorden: de hooggeplaatste Vikingstrijder was een vrouw! Ze overleed rond haar dertigste, waarschijnlijk halverwege de tiende eeuw na Christus, en toonde geen fysieke wonden.

Universiteit van Stockholm / Hjalmar Stolpe

“Onze ontdekking roept ons op om voorzichtig te zijn met het trekken van algemene conclusies over de sociale rangorde van volkeren uit het verleden,” zeggen de onderzoekers in hun verslag, dat gepubliceerd werd in The American Journal of Physical Anthropology. Het is voor het eerst dat er fysiek bewijs is dat Vikingvrouwen net als mannen ten strijde trokken, en dat ze ook daadwerkelijk andere strijders aanvoerden. De ontdekking geeft een uniek kijkje in de sociale structuren van het roemruchte volk, en laat zien dat het ook in de wetenschap nodig is om seksistische vooroordelen, vooral over de relatie tussen sociale klasse en gender, regelmatig bij te stellen.

1 Comment

1 Comment

  1. Roos

    21 september 2017 at 17:23

    Ok, het was een vrouw. Maar waarom staat er dan in de kop godin?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top