WORLD+CULT

Vitamine Video: Emmy-speech markeert omslagpunt diversiteit

ALI CASHMAN

Van fijne TedTalk tot krachtige speech of feministische vlog; met Vitamine Video blijf je geïnspireerd. Deze week een historische gebeurtenis op de Emmy Awards en de schitterende speech van Lena Waithe – de eerste homoseksuele zwarte vrouwelijke winnaar in haar categorie.

De Emmy Awards van 2017 bevatten de meest diverse groep winnaars in de geschiedenis. Waar de Oscars nog een lading kritiek ontving, was de Emmy Awards Show – gevarieerd als het was in ras, gender en seksuele oriëntatie – een positieve stap richting diversiteit.

Exemplarisch voor de diversiteit waren de grote winnaars A Handmaid’s Tale en Big Little Lies, beide gecentreerd rondom feministische narratieven. Emmy zelf, ja het standbeeldje, werd vertolkt door drag queen RuPaul. Sterren droegen een blauw lintje om DACA (de Dream Act waarmee zo’n 800.000 immigranten die als kind naar Amerika kwamen een speciale status genieten die voorkomt dat ze het land kunnen worden uitgezet) en de American Civil Liberties Union (ACLU) te steunen. En Lena Waithe won het beeldje samen met Aziz Ansari voor het schrijven van de aflevering “Thanksgiving” voor de serie Master of None. Dit was de eerste keer dat een vrouw van kleur in die categorie won. Extra betekenisvol was het feit dat “Thanksgiving” is gebaseerd op Waithes eigen ervaring met coming out. In een emotionele speech eert Waithe diversiteit als een superkracht. Het volledige transcript is hieronder te lezen.

“Wow, wow, wow. Got to thank God. Got to thank God. Oh my gosh. Jesus, let me reclaim my time. Give me a second. I’ve got to thank God or else I wouldn’t be standing here. I want to thank my mother for inspiring the story and allowing me to share it with the world. I love you mom. Thank you Aziz for pushing me to co-write this, bro. Now, we’re standing here. I love you forever.

Thank you and Alan for creating a show like Master of None, where we can tell stories like this. Thank you Netflix and Universal for creating a beautiful playground for us to play on and shine. Ted and Cindy, we love you. Melina, you are magic. Angela, you are a legend. Kim, you are a force. Thank you for making this episode so special.

I love you all and last but certainly not least my LGBTQIA family. I see each and every one of you. The things that make us different, those are our superpowers — every day when you walk out the door and put on your imaginary cape and go out there and conquer the world because the world would not be as beautiful as it is if we weren’t in it.

And for everybody out there that showed so much love for this episode, thank you for embracing a little Indian boy from South Carolina and a little queer black girl from the South Side of Chicago. We appreciate it more than you could ever know.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top