WORLD+CULT

Girlgangs: de anti-stropersunit Black Mamba

Harvard Ceramics

Onderschat nooit de kracht van een girlgang. In de jaren ’90 schreeuwden vijf Britse chicks overal ‘girlpower!’ en nu nog hebben de Spice Girls een bijzonder plekje in het hart van talloze vrouwen. Twintig jaar later bestaan zulke girlgangs nog steeds, net als het patriarchaat. Tijd dus om er een paar voor te stellen. De girlgang van deze week is de Black Mamba Anti-Poaching Unit, de eerste anti-stropersunit die bijna geheel uit vrouwen bestaat.

’s Ochtends om zes uur op. Acht kilometer patrouilleren. Eenentwintig dagen per maand. Drie maanden trainen, waarvan twee weken in de wildernis, om te leren overleven. Het zijn niet zomaar getallen: dit is het leven van de leden van de Black Mamba Anti-Poaching Unit. Zo’n dertig stoere vrouwen trekken dagelijks de bush in om neushoorns en olifanten te beschermen in het Balule natuurreservaat, dat grenst aan het Kruger National Park in Zuid-Afrika.

A force to be reckoned with

Iedere vrouw die een Black Mamba badge draagt is daar terecht trots op. Sinds het ontstaan van de non-profit in 2013 hebben ze, naar eigen zeggen, de stroopactiviteit in hun regio met zo’n 75 procent doen dalen. Het geheim, vertelt oprichter George Spencer, is constante waakzaamheid: elke ochtend en avond patrouilleren de vrouwen langs het hek dat het reservaat van het park scheidt, op de uitkijk naar voetsporen, vallen, kapotte plekken in het hek en gewonde dieren. Hoewel ze geen wapens dragen – enkele zelfverdedigingsmiddelen daargelaten – hebben de Mamba’s altijd een Android-apparaat bij zich waarmee ze direct beelden naar de controlekamer kunnen sturen, om bewapende versterking kunnen vragen, of hun locatie kunnen doorgeven als er iets misgaat. Tenslotte hebben ze tijdens hun werk als oren en ogen van het reservaat nog het meeste te vrezen van de onberekenbare Grote Vijf zelf.

© YouTube

De vreedzame aanpak is bijzonder, en daarmee ook bijzonder effectief. Tijdens hun training leren de vrouwen vechttechnieken, het gedrag van wilde dieren, hun uitrusting en een strikt fitnessregime, waarna ze twee weken in de bush worden gedropt om zonder eten, water en beschutting te leren overleven. De toewijding, teamspirit en passie voor de dieren maakt de Mamba’s a force to be reckoned with.

Alleen met de legalisering van het verhandelen van neushoornhoorns binnen het land zelf merken de Mamba’s dat ze alle zeilen moeten bijzetten: na drie jaar geen dode neushoorns te hebben gezien staat de teller in april 2017 al op acht. Zeventig procent van de 29,500 witte neushoorns die nog leven woont in Zuid-Afrika, en hun hoorns zijn geliefd bij Chinezen en Vietnamezen, die ze verwerken in middelen om hun potentie te vergroten. Geen enkel onderzoek wijst overigens uit dat dit werkt. De nieuwe valuta van de neushoorn ontwricht ook de plaatselijke economie, waardoor criminaliteit en drugsgebruik steeds meer toenemen. Waren het vroeger voornamelijk oudere mannen die stroopten, inmiddels zijn er ook genoeg vrouwen en kinderen mee bezig.

Twee vliegen in één klap

Maar de Mamba’s zetten zich in om verdere polarisatie tussen mens en natuur te voorkomen. Behalve het arresteren van stropers, het bevrijden van dieren en het weghalen van vallen hebben ze ook een educatief programma opgezet, Bush Babies, waarbij ze samenwerken met tien basisscholen in de regio en hen de grondbeginselen van conservatie en respect voor de natuur bijbrengen. Ook leggen ze contact met verschillende dorpen om daar steun te zoeken voor hun werkzaamheden en zetten ze checkpoints op om te controleren dat er geen illegale goederen worden vervoerd.

© YouTube

De Mamba’s slaan twee vliegen in één klap: ze bestrijden niet alleen stropers, maar ook de wijdverbreide armoede en ongelijkheid waar vrouwen in Zuid-Afrika mee te kampen hebben. Met de vaardigheden die ze leren en het geld dat ze verdienen kunnen de Black Mamba’s als kostwinners hun gezinnen onderhouden – in Zuid-Afrika liep de werkeloosheid dit jaar op tot 28 procent – en door educatie en sociale netwerken geven ze hun passie voor de natuur door aan de volgende generaties.

Hoe gevaarlijk het werk aan de frontlinies van de stroperij ook is, in vier jaar tijd is er nog niemand omgekomen. De Mamba’s zijn er trots op dat ze voor zichzelf, hun families en de dieren om hen heen aan een toekomst bouwen: “When they look at me, they see a hero,” zegt een van hen. Daar denkt de rest van de wereld net zo over: hun werk werd al bekroond met verschillende prijzen. De Black Mamba’s investeren in de toekomst: verandering bereik je niet met kogels en helikopters, maar met samenwerking.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top