REAL/FAKE

Vitamine Video: Ross sloopt ‘goedbedoelde’ adviezen

Brian Shumway

Van fijne TedTalk tot krachtige speech of feministische vlog; met Vitamine Video blijf je geïnspireerd. Deze week wat emancipatie uit Hollywood want deze actrice rekent af met allerlei verwachtingen die de samenleving van haar als 45-jarige vrouw heeft.

Je kunt haar kennen van de serie Black-ish (waar ze een Golden Globe voor won) maar zelfs als de naam Tracee Ellis Ross niet direct een belletje doet rinkelen, is de speech die zij hield tijdens de Glamour’s 2017 Women of the Year Summit de moeite waard. In haar speech vertelt Ross hoe het voelt om als 45-jarige succesvolle ongetrouwde vrouw in de wereld te navigeren. Tipje van de sluiter: het een na het andere goedbedoelde advies of geruststelling vliegt haar om te oren.

Van “maar een vriendin van me adopteerde een kind toen ze al 52 was!” tot “het is nooit te laat om te trouwen”: Ross beschrijft hoe zulke uitspraken haar continue laten voelen alsof haar leven mislukt is omdat ze niet getrouwd is of kinderen heeft. Ze vraagt zich hardop af hoe het kan dat er zo’n discrepantie zit tussen hoe de samenleving haar ziet (zielige vrouw) en hoe ze zichzelf voelt (sterk en succesvol).

Volwaardige vrouw

Om dat verschil beter te begrijpen, bekijkt Ross alle narratieven die we rondom vrouw-zijn hebben gebouwd. Daarbij hoort bijvoorbeeld dat ze als kind zich al een voorstelling maakte van haar trouwjurk en hoe kinderen krijgen in ieder kinderverhaal terugkwam. Volgens Ross scheppen al die verhalen verwachtingen van vrouwen over wat ze wel en niet zouden moeten doen om als volwaardig gezien te worden. En Ross wordt dat niet: “The patriarchy is not pleased with me right now!”. Ook legt ze de link met hoe succesvolle vrouwen in Amerika gezien worden door zowel kennissen in haar privéleven als de politiek: als succesvolle, single vrouw vinden mensen haar al snel te agressief, te hoerig en te dominant.

Ross sluit haar speech af met een oproep aan alle vrouwen om hun eigen wensen en verlangens te omarmen, los van wat er van ze verwacht wordt in het leven:

“What would it be like for women to completely own our own power, to have agency over our own glory and our sexuality, not in order to create a product or to sell it, or to feel worthy of love, or use it as a tool for safety, but instead as a WAY OF BEING?”

De hele speech liever lezen in plaats van kijken? Dat kan hier.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top