TODAY+TOMORROW

Hallo Meneer: Mark Rutte van het Sintbestand

Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de rubriek ‘Hallo Meneer…’ mogen Vileine vrouwen ook wat terugzeggen. Deze week spreken Maartje Geels en Mina Etemad de minister-president aan op zijn onwil om mensen die de grondwet overtreden te veroordelen.

Hallo meneer Mark Rutte,

Het Algemeen Dagblad pleitte vorige week voor een ‘Sinterklaasbestand’. De hoofdredacteur van de krant gaf aan de ‘juiste discussie op de juiste plaats te willen voeren’. Vanaf de dag van de intocht tot het vertrek van Sinterklaas moet er een mediastilte komen over de ‘discussie’ of Zwarte Piet al dan geen racistisch figuur is. We plaatsen het woord ‘discussie’ bewust tussen haakjes omdat er wat ons betreft over racisme weinig te discussiëren valt: dat Piet een racistisch karikatuurtje is, is naar ons idee een gepasseerd station.

Om het statement wat extra kracht bij te zetten, had de redactie een aantal bekende Nederlanders gevraagd om het Sintbestand te ondersteunen. Een naam op die lijst was opvallend en dat was die van u, meneer Rutte. U spreekt namelijk de volgende woorden: “Je kunt in Nederland heel goed je mening laten horen zonder het feest voor de kinderen te verstoren of vernielingen aan andermans spullen aan te richten. Dat doe je gewoon niet.”

Vrijheid van meningsuiting is geen troefkaart

Dit bestand kwam vlak na de intocht, waar dit jaar anti-Zwarte Piet-demonstranten bij hadden moeten zijn, maar die geblokkeerd werden door Friezen. Hoewel u niet direct een schuldige aanwees was de boodschap duidelijk: demonstreren doe je maar ergens anders. Die constatering is vreemd. In de wet is namelijk al sinds 1798 dat recht op demonstratie opgenomen. Dat recht houdt in dat iedereen en iedere groep het recht heeft om in het openbaar bij elkaar te komen. Dat de mening van de Kick-Out Zwarte Piet-betogers u niet zint, wil niet zeggen dat u ze ook kunt vragen om hun spreekrecht op te geven. In 2016 zei uw collega Halbe Zijlstra nog dat “in een open en democratische samenleving alle geluiden gehoord moeten worden.” Daar valt de boodschap dat Zwarte Piet racistisch is, dus ook onder. Zelf noemde u de vrijheid van meningsuiting (artikel 7) een paar jaar geleden zelfs nog onderhandelbaar. Artikel 7 is geen troefkaart die je alleen kunt spelen als het uitkomt. Wij vragen ons af waarom u hier in het AD dan tóch over probeert te onderhandelen, meneer Rutte.

In uw reactie op het Sinterklaasbestand zei u ook nog: “Op allerlei plekken in ons land hebben kinderen een geweldig feest gehad bij de intocht. En zo hoort het in Nederland. We gunnen de kinderen allemaal de magie van 5 december.” U doet alsof u het belang van alle kinderen in Nederland verdedigt, maar hoe zit het met kinderen die uitgescholden worden voor Zwarte Piet? Die elk jaar weer opzien tegen de ‘grapjes’ die ze van hun klasgenoten moeten horen over hun huidskleur of haar? Of de kinderen die zien hoe hun vrienden belachelijk gemaakt worden en het Sinterklaasfeest liever anders vieren? Doen die er niet toe? Moet het kinderfeest niet ook voor hen leuk zijn?

Oorlogsjargon

Dan nog het woordje ‘bestand’ dat het AD gebruikt. Dat suggereert namelijk dat er bij Dokkum een soort veldslag stond te gebeuren die uitgevochten had moeten worden. Oorlogsjargon lijkt ons verre van gepast hier, aangezien de betogers in Dokkum gebruik wilden maken van twee van hun grondrechten: het recht op demonstreren en vrijheid van meningsuiting. Niks geen oorlogstaal die de illusie wekt dat er een vijand is die neergesabeld moet worden; wie de grondwet daadwerkelijk zo respecteert, zou zijn landgenoten niet oproepen om vanaf november tot december hun mond te houden. Vooral u niet, minister-president. U zou protest onder veilige omstandigheden mogelijk moeten maken en de politie moeten instrueren om de demonstratie die was aangemeld, te faciliteren.

Dat u de grondwet niet echt als leidraad neemt in uw uitspraken bleek deze week ook nog eens toen zo’n tien als Zwarte Piet geschminkte boze mensen een basisschool binnenstormden. Uw reactie daarop: “Doe even normaal zeg”. Het is inmiddels uw favoriete uitspraak geworden, niet? U gebruikte het tijdens de verkiezingen en vorig jaar ook nadat de intocht in Maassluis gewelddadig was verlopen. Nu gebruikt u het om een groep mensen die kinderen en leraren op besloten terrein lastigvielen een zachte reprimande te geven. Alsof ze zich alleen een beetje gek hadden gedragen. Alsof de leraren, die de actievoerders eruit probeerden te zetten, niet te horen kreeg dat ze “maar terug naar hun eigen land moesten gaan”. U veroordeelde ze niet, net zoals u de Friezen die de blokkades opzetten op de snelweg naar Dokkum niet veroordeelde. En over kinderen die niet veilig waren op hun eigen school repte u ook geen woord.

Meneer Rutte, wij wachten erop dat u zich gaat uitspreken tegen mensen die anderen rechten ontnemen. Want de grondwet aan je laars lappen? Dat doe je gewoon niet, als minister-president.

Dag meneer.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Stemmingmakerij: arme kinderen moeten zich invechten volgens Van Ark (VVD) – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top