WORLD+CULT

Vitamine Video: Waarom we allemaal feminist moeten zijn

Van fijne TedTalk tot krachtige speech of feministische vlog; met Vitamine Video blijf je geïnspireerd. Deze week een oude maar een goude. Chimamanda Ngozi Adichie en haar klassieke speech bij TEDxEuston. 

Achidie is een Nigeriaanse schrijfster van romans, toneelstukken, poezie, short stories, en non-fictie. Ze won met haar werk onder andere Commonwealth Writer’s Prize, de Orange Prize for Fiction en PEN awards. Haar populariteit werd ongekend groot toen Beyoncé haar vroeg of ze de tekst mocht gebruiken voor het nummer ***Flawless. Beyoncé’s feminisme is niet helemaal Achidies stijl van feminisme maar natuurlijk zei ze wel ja, want… Beyoncé.

Ze inspireerde Daily Show gastheer Trevor Noah zichzelf ook feminist te noemen.

“I never thought to call myself a feminist because of branding. I had this skewed idea of feminists: I thought it meant being a woman who hates men. When I read Chimamanda Ngozi Adichie’s We Should All Be Feminists, I was like, ‘Oh, this is what my mom taught me. This is simple. I don’t understand why everybody is not this.’”

Hoe kan het ook moeilijk zijn jezelf feminist te noemen? Het is zo simpel als dit: “Feminist: a person who believes in the social, political and economic equality of the sexes.”

Maar het is een beladen woord, het heeft negatieve bagage wat maakt dat jezelf feminist noemen je laat balanceren op een scheermes.We moeten bij de coming out van ons feminisme direct disclaimers toevoegen: Ik laat niet mijn okselhaar staan hoor, zo één ben ik niet.  Want een feminist haat mannen, en is een negatieve zeiksnor, en ze zijn niet Afrikaans tenzij verpest door witte Westerse conditionering. In haar speech grapt Achidie, “At some point I was a happy African feminist who does not hate men, who wears lipgloss and who wears high heels for herself but not for men.”

De lezing werd in boekvorm uitgebracht en in 2015 kregen alle Zweedse zestienjarigen een gratis exemplaar van de Zweedse vertaling van het boek.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top