WORLD+CULT

Anders: ‘ik wil de IRA terug’

Bron: www.rimwolf.tumblr.com

Franka Hummels interviewt als reizende historica rebellen die het allemaal anders willen, en juist daarom laten zien hoe het nu is.

‘Ik wil de IRA terug.’ Sommige mensen hebben dat, dat je aan elke beweging die ze maken en elk woord dat ze spreken, kunt zien dat ze een zware jeugd hebben gehad. Dat geldt ook voor Nichola. Nu, in 2008, is ze jongerenwerker en geeft ze ziel en zaligheid om de jongeren van Belfast een jeugd als de hare te besparen.

Sinds een jaar is het officieel vrede in Noord-Ierland. De katholieken en protestanten vormen samen een regering, en er zijn nauwelijks nog gevechten tussen beide groepen. Kinderen kunnen veilig naar school, en er is zelfs een Ikea in aanbouw. Daar wordt vol vreugde en trots over gepraat. Een duidelijker teken dat de ‘troubles’ nu echt voorbij zijn, is er immers niet.

Maar de vrede is wennen, zeker voor mensen in uitzichtloze situaties. Vroeger, tijdens de troubles, was het duidelijk waar je bij hoorde. De strijd tussen katholiek en protestant leverde ook je identiteit. En nu? Nu zijn jonge jongens gewoon werkloos, en kansloos.

En kwetsbaar voor mensen die kwaad met hen willen. Nichola is niet blij met de vrede. Ze ziet ‘haar’ jongeren voor haar ogen uit haar handen glippen. In de wijken waar zij werkt, durft de politie zich niet te vertonen. Dat snapt ze wel, dat zou ze de agenten ook niet aanraden, het is er voor hen écht gevaarlijk

Vroeger, vroeger had je hier de IRA. Die pikte het niet als iemand drugs verkocht aan een minderjarige. Die kreeg, als ie nog geluk had, een stevig pak rammel. Dus de dealers keken wel uit: van kinderen bleef je af. Natuurlijk was dat geen eerlijk systeem, en natuurlijk is geweld nooit een oplossing. Dat hoeft juist Nichola zich door niemand te laten vertellen. Maar vroeger hadden de kinderen geen drugs. Nu wel. Vroeger kregen 15-jarigen de kans niet om gewapende overvallen te plegen. Nu wel.

Nu verdienen dealende klootzakken geld aan kinderen, en doen kinderen rare dingen om aan geld voor de drugs te komen. Iedereen weet het, en niemand die ze stopt.

De IRA deed niet aan proces verbalen. Aan surveillancerondjes. De IRA wist alles meteen, en zorgde meteen voor een passende straf. Nu is die sociale controle er nog steeds, maar hij wordt niet meer vertaald in klappen. Doordat de IRA nu politiek bedrijft, groeit een generatie tieners op voor galg en rad, meent Nichola. Die felbevochten vrede is maar schraal.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top