WORLD+CULT

Instant Classic: Full Frontal Feminism

Liselore van der Zweth vat feministische klassiekers voor je samen zodat jij ze niet hoeft te lezen – maar het straks wel wilt.

full frontal feminism

Hoe heet het?
Full frontal feminism door Jessica Valenti

Wanneer en waar?
2007, Amerika

Waar kan je de auteur van kennen?
Valenti is de oprichtster van de bekende site  Feministing.com en ze schrijft wekelijks een column over feminisme in de Engelse kwaliteitskrant The Guardian. Lees ze vooral. In één van haar bekendste columns vroeg ze haar lezers of er ook landen waren waar tampons werden gesubsidieerd. Over de rel die volgde, lees je hier.

Waar gaat het over?
De ondertitel zegt het al: “A young woman’s guide to why feminism matters”. Dit is geen saaie feministische verhandeling over aanrechten en burgerrechten, waar je je met een woordenboek doorheen moet ploegen. “You’re a feminist, I swear” begint ze, en met genante en gevoelige persoonlijke voorbeelden legt ze uit hoe ze daar zelf achter kwam. Het is eigenlijk heel logisch.

Vind jij het oneerlijk dat actrices in Hollywood de helft minder betaald krijgen dan hun tegenspelers – ook al hebben ze de hoofdrol? Baal je ervan dat je niet over straat kan zonder dat je seksistische shit over dikke tieten naar je hoofd geslingerd krijgt? Kijk je weleens in de spiegel en baal je van jezelf? En baal je vervolgens dat je daarvan baalt? Dan ben je al een feministe. Ook al noem je jezelf niet zo.

Waarom zou je dit boek eigenlijk echt wel moeten lezen?
Valenti legt je op elk gebied – werk, seks, je zelfbeeld – uit waarom feminisme voor jou belangrijk is. Met cijfers en feiten èn met humor. Valenti is als je beste vriendin die tegen je praat. Het enthousiasme over feminisme,  maar ook de verwondering over de bizarre wereld waarin we leven spat van de pagina’s. Valenti noemde zich altijd een humanist, want feminisme, ‘dat hadden we toch niet meer nodig?’ Op haar 22e volgde ze echter  vrouwenstudies en ze kwam erachter  dat ‘gelijkheid’ toch nog niet zo ver was als ze altijd had gedacht. Als vrouw moet je er namelijk wel sexy uitzien, maar je mag vooral niet assertief zijn op het gebied van seks. Als vrouw word je nog steeds verantwoordelijk worden gehouden als je verkracht bent. Kijk maar naar hoe de verkrachtingsslachtoffers van Bill Cosby worden behandeld en niet geloofd. En als vrouw wordt je recht op anticonceptie en abortus nog steeds bedreigd. Zo krijgt de belangrijke Amerikaanse health clinic Planned Parenthood sinds kort geen subsidie meer omdat er abortussen worden uitgevoerd. Ja, je hebt al deze dingen al vaker gelezen. Ik ook. Maar Valenti beschrijft ze met een frisse blik en zonder bullshit.

Wat moet je weten als je dit boek toch niet gaat lezen?
Feminisme is niet overbodig in onze moderne samenleving. Ja, vrouwen hebben stemrecht. En de seksuele revolutie heeft ervoor gezorgd dat we zelf kunnen beslissen of en hoe we seks hebben en of en wanneer we kinderen willen. Daardoor denken veel mensen dat mannen en vrouwen al 100% gelijk zijn en dezelfde rechten hebben. Hoe vaak wordt er niet geschreven dat “het feminisme dood is”? Ja, waarom wordt er dan nog over geschreven? De waarheid  is: er zijn nog steeds veel ongelijkheden. Op het gebied van werk en geld, maar ook van seks en uiterlijk. En ja, daar kan jij als vrouw iets aan doen. Zo veel of zo weinig als je wil. En nee, jezelf feministe noemen betekent niet dat je lelijk, dik, boos of een lesbo bent. Of jij nou graag lipstick draagt of juist bergschoenen, of allebei: je bent sowieso te gek.

Kant-en-klaar quote voor feestjes en partijen:
“As different as we all are, there’s one thing most young women have in common: We’re all brought up to feel like there’s something wrong with us. We’re too fat. We’re dumb. We’re too smart. We’re not ladylike enough – ‘stop cursing, chewing with your mouth open, speaking your mind’. We’re too slutty. We’re not slutty enough.

Fuck that.

You’re not too fat. You’re not too loud. You’re not too smart. You’re not unladylike. There is nothing wrong with you.”

 

 

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Instant Classic: Sex Object – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top