WORLD+CULT

Girlcrush: Latina punkers

Arja van den Bergh heeft elke week een girlcrush op een andere badass vrouw – die haar (en jou?) inspireert hetzelfde te bereiken.

Ik heb een girlcrush. Wel meerdere, als ik eerlijk ben. Eigenlijk zijn het er zo veel dat ik besloot er een serie aan te wijden die vandaag begint en acuut wordt beëindigd zodra er ook maar één druppel kwijl van jouw of mijn kin gutst. Mijn crushes op Monica Bellucci, Frances McDormand en Yvette van Boven zijn volkomen verantwoord en onmogelijk te weerspreken, maar het moet geen weeïge toestand worden – wil ik maar zeggen.

Welnu. Er zit niets anders op: ik moet naar Mexico om een of meerdere diepe vriendschappen te sluiten met de onbevreesde vrouwen van het feministische kunstcollectief Las Hijas De Violencia (De Dochters van Geweld). Vrouwen die, gewapend met hun confettipistool (van alle wapens mijn favoriet), ieder die hen lastigvalt toezingen met punknummer ‘Sexista Punk’. Hoe deze drie vrouwen catcallers op straat aanpakken: mijn hoofd slaat ervan op hol.

‘Laat me meedoen in jullie strijd tegen misogynie!’, zal ik brullen vanuit de taxi die me naar hun hoofdkwartier brengt. ‘Laat me jullie haar vlechten!’, roep ik als ik voor de deur sta. Ik ben, als het erop aankomt, best bereid om onderaan te beginnen.

Zo strijdvaardig en tegelijk vrolijk als deze drie punkers de straten van Mexico City trotseren, trotseren vrouwen de straten van steden waarin mannen de dienst uitmaken maar zelden. De groep Las Hijas De Violencia introduceert de verrukkelijkste muzikale aanklacht tegen straatintimidatie sinds ‘Hey Baby’ van punkband Chia Pet uit 1992.

Och ja, Chia Pet: de obscure band die, voor wie dat niet weet, ontsproot op de burelen van Sassy Magazine, een Amerikaans tijdschrift uit de jaren 80 voor punky tienermeisjes. Hun protest was in 1992 minstens zo verrukkelijk en klonk ongeveer zo:

‘Girl is walking down the street by herself
Guy says to his friend: ‘you hold her down and I’ll nail her’

‘Sexista Punk’, geschreven door Las Hijas De Violencia in 2014, bevat een soortgelijke toon:

‘Sexist, chauvinist, what is it that you want?
To show your manliness? It looks like shit to me’

You hold her down and I’ll nail her, klonk het dus in 1992. Zo shockerend dat mannen unaniem hadden kunnen besluiten: oké jongens, dat doen we niet meer.

Maar dat effect bleef uit. Zo bekend was Chia Pet natuurlijk ook niet.
Zo bekend waren vrouwen ondertussen nog wel met mannelijk machtsvertoon. En als daar iets van werd gezegd, klonk het vaak:

Tja.
Belachelijk, hè?
Wat doe je eraan.
Zo zijn ze niet allemáál.
Kom vrouw, doe vrolijk.

Maar hoeveel vrolijkheid kan een mens opbrengen om niet tien, niet twintig, maar vier-en-twin-tig jaar later precies dezelfde boodschap te moeten verkondigen? Bewonderenswaardig veel, getuige Las Hijas De Violencia‘s strijdlied. Zo veel als nodig is om de situatie weer in eigen hand te nemen, klinkt het in de video. Bandlid Ana Karen in daadkrachtig Spaans: ‘We recommend that you have fun with it.’ Een hoop fun, onverschrokken punk en rondspuitende confetti dus, om dat ene doel te bereiken: ongeschonden weglopen en alsnog een fantastische dag hebben.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top