TODAY+TOMORROW

De Caveman Site: Roosh V en de Manosphere

Op 6 februari wilde Roosh V, de omstreden zelfverklaarde ‘anti-feminist’, in 43 landen over de hele wereld bijeenkomsten organiseren, speciaal voor mannen die anti-feministische standpunten een warm hart toedragen. Vrouwen en homoseksuelen waren niet welkom. Uiteindelijk gingen deze bijeenkomsten door de hevige tegenprotesten niet door; Roosh V verklaarde op zijn website Return of Kings dat hij ‘de veiligheid van de deelnemers niet kon garanderen.’ Wie is deze Roosh V eigenlijk? En wie zijn zijn medestanders, de zogenaamde “men’s rights activists”, en wat willen ze precies? Een verslag vanuit de Manosphere.

Men’s rights blogs: terwijl feministen zeuren om gelijkwaardigheid, wordt er in garages en grotten gestreden om keiharde ongelijkwaardigheid. Het patriarchaat moet gered! Aldus “Dr. Caveman”, leider van deze groep oermannen. Zielige oermannen, want volgens henzelf worden ze met uitsterven bedreigd. Vooral in Amerika –leader of the free world– maken witte, volwassen mannen zorgen over feminisme en homoseksualiteit, en meer van dat soort moderne uitwassen. De men’s right activists vinden niet alleen dat de wereld in elkaar stort als mannen niet meer de baas zijn- ze voelen zich ook enorm onderdrukt in hun mannelijkheid zelf, onder deze omstandigheden. Wat een zwaar leven, we hadden hier bij Vileine geen idee.

Zoals Roosh V, alias Dr. Caveman (what’s in a name?), het verwoordt op zijn website Return of Kings: “Return Of Kings is a blog for heterosexual, masculine men. It’s meant for a small but vocal collection of men in America today who believe men should be masculine and women should be feminine.” Kortom: Roosh vindt dat het vroeger veel beter verdeeld was qua rolpatronen. Dat is niet alleen beter voor de mannen zelf – waar moeten die anders heen met hun macho gevoelens, een hond nemen?! – maar ook voor de samenleving. Mannen moeten het voortouw nemen, op alle gebieden: business, politiek en vooral ook seks.

Ja, jullie wisten het misschien nog niet, maar wat blijkt: wij vrouwen zitten stiekem te wachten op een man die de touwtjes stevig in handen neemt. Onder Roosh’s schrijfsels kun je dan ook de volgende pareltjes vinden: “ The true nature of women”, “Do not have sex with feminists” en “The secret to getting laid”. Ook altijd al willen weten wat je ware natuur was? In het artikel van Roosh V kan je lezen dat “In every woman, regardless of background or education [….] is a bitch, a cunt, a slut, a golddigger, a flake, a cheater, a backstabber, a narcissist, and an attention whore that is dying to get out and that, if certain conditions arise and she is placed in a certain container at a certain temperature, will thrust her worst upon you, and this, I’m afraid, is the true nature of women. This is the true nature that will come forth if society doesn’t put constraints or limitations on a woman’s behavior and choice.” En wij maar denken dat het aan de mannen lag.

Roosh ziet hier een simpele oplossing voor. Feminisme kan namelijk bestreden worden door seks, of beter gezegd het gebrek daaraan: “If a girl is rejected only two or three times by men for being a feminist, she will think twice about sharing that affiliation to future men she meets. And if she is unable to share those beliefs, to openly discuss them, her mind can’t help but see them as shameful and controversial.” Ja! Inderdaad, dan denk je als feministe nog wel twee keer na voor je je principes gaat verkondigen. Droogstaan is kennelijk niet alleen nadelig voor het lichaam, maar ook voor de geest! Of toch niet? Een ander gevleugeld citaat van Roosh luidt immers: “Our penis must take a backseat to our principles.” Jullie lezen het goed: Roosh is zelfs bereid om het ultieme offer te brengen voor zijn idealen en om ons vrouwen datgene te ontzeggen waar we zo naar smachten: zijn penis. Misschien dat wij dat ook moeten doen met de vagina? Just a thought.

Toch is Roosh niet de enige die er zo over denkt. Er zijn nog veel meer men’s rights activists die vinden dat vrouwen de wereld overnemen. Vrouwelijke presidenten of vrouwen die aan het hoofd van miljoenenbedrijven staan: die verantwoordelijkheid kunnen vrouwen toch helemaal niet aan? Abortus of voorbehoedsmiddelen: nergens voor nodig, mannen weten toch veel beter wat goed is voor vrouwen dan vrouwen zelf? De vermeende verkrachtingsslachtoffers van Bill Cosby: aandachtstrekkers, allemaal. Ja, mannen hebben het tegenwoordig maar zwaar te verduren. Daarom hebben ze zich in Amerika samengevoegd tot de Manosphere: een netwerk van men’s rights blogs. Want zoals wij feministes weten: het is toch wel fijn om te verkeren tussen gelijkgestemden. Met elkaar kan je het uren hebben over waarom God (of Darwin – bij de evolutietheorie zit nog een klein punt van twist) het zo heeft bepaald dat mannen nou eenmaal geschikter zijn om te leiden en vrouwen om te volgen. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze een volledige scheiding tussen de seksen propageren: de zogenaamde separatists. Zij willen het liefst gezellig met elkaar in een hutje op de hei gaan zitten, zonder de verderfelijke invloed van vrouwen. Want ja: daardoor bedenken feministes zich wel!

PS. Zorgen over Nederland? Verder dan een Facebookpagina voor ‘Mannenrechten Nederland’ komt het voorlopig niet. Aantal likes: 79. Wakker liggen is nog niet nodig.

3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: Reportage: koningsjacht – Vileine.com

  2. Chr

    16 februari 2016 at 11:29

    Roosh V is geen MRA hij is een PUA.
    Het is vrij duidelijk dat je niks van de manosphere weet.

  3. Pingback: The Female Gaze: Sense8 belichaamt liefde en identiteit – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top