WORLD+CULT

Instant Classic: Bad Feminist

Liselore van der Zweth vat feministische klassiekers voor je samen, zodat jij ze niet meer hoeft te lezen – maar het straks wel wilt.

bad fem

Hoe heet het?
Bad Feminist door Roxane Gay

Wanneer en waar?
2013, Amerika

Waar kan je de auteur van kennen?
Sinds Bad Feminist is Roxane Gay hét nieuwe rolmodel van het feminisme. Critici, van Time tot The Guardian, bejubelden haar werk. Haar eerste boek, de roman Untamed State, gaat over een vrouw die op Haїti gekidnapt wordt. Centraal in het verhaal staat haar zoektocht naar het vinden van een manier om zo integer mogelijk over geweld tegen vrouwen te schrijven. In juni 2016 zal haar langverwachte nieuwe boek verschijnen: Hunger. A memoir of my body.

Waar gaat het over?
Bad Feminist is een collectie essays over uiteenlopende onderwerpen: boeken, films, tv-series, internet; kortom, cultuur. Wat al deze essays gemeen hebben? Ze gaan over hoe het is om als meisje/vrouw op te groeien en leven in onze tijd. In de essays komen de rollen die je als vrouw geacht wordt om te spelen, de rolmodellen die we als vrouw voorgespiegeld krijgen en de constante eisen die er aan vrouwen gesteld worden aan bod. Roxane Gay (feministe, zwart, middenklasse) schrijft, ietwat specifieker, over hoe het is om op te groeien als zwarte vrouw in Amerika. Hoezeer ze zich altijd bewust is van haar status als buitenstaander, terwijl ze ook beseft dat zij wel degelijk privileges heeft die andere zwarte mensen niet hebben. En dat feminisme misschien een imperfect en ontoereikend instrument is, maar dat we het wel degelijk nodig hebben om onze maatschappij en cultuur toleranter en gelijker voor iedereen te maken.

Waarom zou je dit boek toch echt moeten lezen?
Ik zeg dit niet gauw, maar Bad Feminist is een geweldig boek. Ik verwachtte een intelligente, scherpzinnige, geestige collectie van essays en die kreeg ik. Maar tegelijkertijd kreeg ik nog veel meer. Bad Feminist is niet alleen een spitsvondige analyse van de vele voorbeelden van seksisme en racisme – en de gemakkelijke acceptatie daarvan – in onze cultuur. Het is namelijk een ode aan imperfectie; een ontzettend eerlijk en aangrijpend persoonlijk portret, waarin de schrijfster haar eigen, vaak schrijnende ervaringen blootlegt. Daarin schroomt ze niet om over haar eenzaamheid, onzekerheid en afhankelijkheid te schrijven. Zo hoorde ze als kind in geen enkele groep thuis. Later – als ze al als universitair docent werkt – is ze nog steeds zo nerveus dat ze voor elke les moet overgeven, of voelt ze zich miskend als leerlingen haar een slechte review geven. Ook beschrijft ze haar worsteling met haar overgewicht en het trauma van een groepsverkrachting in haar jonge jaren, waardoor ze nooit meer de illusie heeft 100% veilig te zijn. Het overkomt me niet vaak bij non-fictie, maar af en toe zat ik te janken achter mijn e-reader.

Wat moet je weten als je dit boek toch niet gaat lezen?
Ik zou niet weten waarom je dit boek niet zou willen lezen. Alleen al om alle redenen die ik in het bovenstaande heb omschreven. Hoe vaak lees je een boek dat zowel ontroerend, grappig én inspirerend is? Niet vaak, dus grijp je kans.

Kant-en-klare quotes voor feestjes en partijen:
“Feminism is a choice, and if a woman does not want to be a feminist, that is her right, but it is still my responsibility to fight for her rights. I believe feminism is grounded in supporting the choices of women even if we wouldn’t make certain choices for ourselves.”

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Instant Classic: Girls To The Front – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top