Transliban Petra Kramer prikt graag met vileine pen door globale onzin heen. De economische crisis bijvoorbeeld, die is allesbehalve afgelopen…
Geldcreatie is de moeder aller complottheorieën. Vrijwel iedereen heeft tijdens haar jeugd weleens gehoord dat er geen geldboom bestaat of dat er geen geld op de rug van je ouders groeit. Dat laatste is waar, het eerste niet. Geldbomen bestaan, iedereen heeft er eentje – een toetsenbord – maar de enigen die hun toetsenbord mogen aanwenden voor geldcreatie zijn de banken.
Geldbomen bestaan, iedereen heeft er eentje
In tegenstelling tot wat iedereen graag gelooft, leent een bank je geen spaargeld van een ander als je een hypotheek afsluit. Banken “financieren” huizen door wat de gek er voor geeft in te toetsen en de overheid subsidieert dat gratis verdienmodel door de hypotheekrenteaftrek. Het is een grandioos verdienmodel; iets uit niets creëren en dat vervolgens uitlenen tegen rente.
Als je bovenstaande tien jaar geleden beweerde dan werd je gegarandeerd weggezet als volslagen idioot complotgekkie. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Alleen het Financieel Dagblad blijft hardnekkig geloven in de mythe dat banken bemiddelen tussen het aanbod van spaargeld en de vraag naar krediet. Daarom weigert die krant stukken van het burgerinitiatief Ons Geld te publiceren onder het motto “wij vinden het onzin.”
Roekeloze leningen als triple-A
Waar het geen onzin werd gevonden, was in de Tweede Kamer. Daar heeft vorige week een historisch debat plaatsgevonden over de rol van commerciële banken in de maatschappij en dat was niks niet te vroeg gelet op de enorme kosten die de crisis van 2008 ons heeft gebracht. Wie The Big Short heeft gekeken of gelezen weet dat de banken die crisis over zichzelf hebben afgeroepen door roekeloze leningen als triple-A te verkopen. Om de Amerikaanse Senator Warren te citeren: “Wall Street bankers who cheated working families, broke our economy, and didn’t go to jail. The Big Short should add energy to the push for real accountability in our broken financial system.“(Bron.)
Sinds we de banken die willens en wetens een zeepbel hebben opgeblazen om de boel te laten barsten gered hebben, krijgen we echter te horen dat het geld op is. Dat is onzin. Een politicus die claimt dat het geld op is, is als een timmerman die claimt dat de centimeters op zijn. Sorry, er kan niet gebouwd worden want we moeten de meetlat redden. Dat werk. De werkelijkheid is dat we sinds de introductie van de euro te maken hebben met een politiek gekleurde centrale bank. Niet dat de ECB enige aversie heeft tegen geld bijdrukken – er wordt 85 miljard per maand in banken gepompt – maar wel dat de ECB geldcreatie voor welk sociaal doel dan ook afkeurt. De raison d’être van de euro is linksige politici iedere vorm van monetaire invloed afnemen.
Een rechts onderwerp
Nu de aap uit de mouw is en zelfs de Bank of England (pdf) toegeeft dat geldcreatie een kwestie van getallen intoetsen is, zoeken economen andere uitvluchten. Geldcreatie zou bijvoorbeeld “te complex” zijn om te veranderen.
Rechtse politici doen dat ook, wat raar is. De macht van banken inperken is altijd al een rechts onderwerp geweest. Immers hoe meer macht banken genieten, hoe minder er individuele vrijheid is. Linkse partijen hebben historisch gezien altijd gehecht aan de eigen centrale bank omdat dat het instrument voor volksverheffing was. Waar de EU dus een einde aan gemaakt heeft. Toen Syriza meer beloofde dan de EU en het IMF toestonden sloot de ECB de Griekse Banken. Het is ondenkbaar dat the Bank of England zoiets in het Verenigd Koninkrijk zou flikken.
Euro: een vreemde valuta
Daarom heb ik ook alvast medelijden met de eerste linkse regering die Nederland ooit mag meemaken. (Nee, het Kabinet Den Uyl was niet links.) Zolang we vastklampen aan de vreemde valuta die de euro eigenlijk is, zie ik het somber in. Gelukkig is de oplossing vrij simpel. Parallelle munten zijn niet verboden.
Het staat iedere gemeente vrij om een basisinkomen in te voeren in een munt die naar de desbetreffende gemeente vernoemd is. Als alle gemeenten die dat besluit nemen tegelijkertijd besluiten dat de OZB en andere gemeentelijke belastingen met die munt kunnen worden voldaan, dan zul je zien dat alle winkeliers de verder waardeloze papiertjes of digitale overdracht van cijfertjes gaan accepteren als betaalmiddel.
Geld zoals we dat kennen is geen ruilmiddel, het is een keten die de (mede)menselijkheid aan banden legt. We zijn het aan onszelf schuldig om die onmenselijkheid te doorbreken.
Cliff
23 maart 2016 at 14:32
Meesterlijke oplossing! Persoonlijk zou ik daarnaast nog een belastingsysteem willen zien dat arbeid veel minder en vermogen veel meer belast, zodat er niet alsnog op de een of andere manier in allerlei nasty “financiele produkten” gehandeld zou worden. Ik zie daarentegen ook nog wel gebeuren dat dat probleem zichzelf oplost als die gemeenten niet allemaal dezelfde munt zouden gaan hanteren en de valuta vooral voor de basis van de samenleving waardevol zou zijn.
Maar zouden er geen issues met sommige inelastische dingetjes opborrelen, die dan alleen nog voor euro’s te krijgen zijn (mag een gemeente bijvoorbeeld zelf vastgoed of benzine verkopen?) en hoe los je die dan op?
Ik hoorde laatst bijvoorbeeld iets over een burgerinitiatief (in Zeeland?) dat goedkopere benzine over de grens als cooperatie in wilde kopen (alles werkte en was 100% legaal en het scheelde ongeveer een derde, d.m.v. de regeling dat bepaalde belastingen maar 1 keer betaald hoefden te worden binnen de EU). Zo’n groep zou je ook op kunnen richten voor het beheer van euro’s (dit zou mogelijk ook door een gemeente opgezet kunnen worden, lijkt me), hoewel dit volgens mij –
en ik ben een leek, mind you – nog niet het probleem van de vraag van derden naar deze onafhankelijke derden oplost. Zou elke gemeente dan ook eigen exportprodukten moeten hebben? Wordt alles uiteindelijk onderschreven door de Rijksoverheid?
Voor grotere gemeenten lijkt dit me nauwelijks een probleem, zeker niet als ze wat industrie op hun grond hebben, maar hoe doen kleintjes dat? Samenvoegen? Indexeren naar aantal inwoners per landoppervlak?
Heel interessant onderwerp &
Groetjes!
Astrid van Triet
24 maart 2016 at 16:56
“Een politicus die claimt dat het geld op is, is als een timmerman die claimt dat de centimeters op zijn. Sorry, er kan niet gebouwd worden want we moeten de meetlat redden.”
Ha ha ha die vind ik erg leuk en heel erg treffend.
Thx.
De geldcreatie veranderen is afschuwelijk eenvoudig. Het staat op de eerste pagina van dit platvorm: http://wegaansamenovernieuwbeginnen.wordpress.com
Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals jij er ook 1 noemt Petra.
Sinds 2006 laat ik dit soort dingen al zien, samen met anderen. En ik leef er ook naar.
http://whenyouarereadyforit.wordpress.com
Groet,
Astrid van Triet
Astrid van Triet
25 maart 2016 at 06:37
Vinden jullie het leuk als ik jullie een short cut bied in het denken over geldcreatie?
Ik weet dat het voor de meeste mensen erg verleidelijk is om via ‘het systeem’ na te denken over geldcreatie, en dan kom je tot oplossingen die te maken hebben met de huidige probleemervaringen die we met het systeem hebben.
Maar dan blijf je dus in dezelfde kaders terecht komen waar we nu juist al in vast liepen en dan kom je niet tot handelen.
Want dat is ‘het systeem’ in onszelf: zelf niet tot handelen komen. Met als resultaat dat de meeste mensen nu denken: ‘Hoe bedoel je Astrid, ‘niet tot handelen komen’?’…..
Maar enfin, voordat ik de short-cut ga schrijven (waar ik dan een aantal elementen uit jouw tekst mee wil nemen, Petra), vraag ik maar eerst even of dat jullie wel leuk lijkt, anders is het zonde van mijn schrijf-moeite.
So, give me a sign als jullie het leuk vinden als ik jullie zicht geef op een short cut in het kijken naar geld-creatie.
Greetz, Astrid
Pingback: Bollocks Buster: Pokémon Go hackt de maatschappij – Vileine.com