WORLD+CULT

Videocultuur: iedereen haat Iggy

(Filmibeat)

Imme Visser kijkt videoclips om te onderzoeken wat popcultuur ons laat zien, en vertaalt vervolgens de verborgen boodschappen.

Een jaar terug hadden mijn vriend en ik vaak een meningsverschil over beroemdheden-met-gebreken. Ik vond het bijvoorbeeld écht niet oké om naar R.Kelly – een artiest met een behoorlijke geschiedenis in seksueel misbruik bij jonge meisjes – te luisteren, omdat ik dat soort persoonlijkheden niet wil steunen in hun roem. Mijn vriend verweet mij dan dat ik wel naar Iggy Azalea luisterde, die volgens hem een racist was en zich een Afro-Amerikaans ‘blaccent’ had aangemeten voor haar muziekcarrière. Wij wilden allebei niet toegeven; wij wilden winnen, zoals in zoveel discussies die gevoerd worden door mensen die eigenlijk dezelfde mening delen.

Deze week maakte Iggy Azalea een comeback met haar nieuwe single Team. Ik voel mij inmiddels ongemakkelijk bij het luisteren naar haar muziek, omdat ik vrees dat mijn vriend gelijk heeft. In mijn ongemakkelijkheid zoek ik graag naar de beweegredenen: is de vijandigheid tegenover Iggy te rechtvaardigen? Is zij, als witte rapper in een zwarte hiphopcultuur, racistisch?

iggy1

Team

In Team wordt Iggy achterna gerend door hordes jonge mensen in witte outfits, waarna ze in een sportauto wegscheurt. Ze checkt in op een vliegveld (in een intens badass zwarte outfit met superhoge hakken) en we zien veel andere passagiers met soortgelijke blonde staarten en gepixelde gezichten wachten. Dan heeft Iggy opeens een witte outfit aan en staat ze op de vleugel van een privévliegtuig de zijkant te bekladden met graffiti. Haar team doet mee. Ondanks haar bezigheden zingt ze (ja, ze zingt in dit nummer):

“Baby I got me
Baby I got me
And that’s all I need
Yeah that’s all I need
Baby I got me
Only friend I need
Playing on my team”

Aan het eind van de video wordt Iggy ingerekend door politieagenten, want: een vliegtuig vandaliseren, dat kan natuurlijk niet. Er wordt nog iemand binnengebracht, en wacht eens even, het is haar dubbelganger pixel-Iggy! Daadwerkelijk de enige die on her team is, is zijzelf.

iggy2

Beschuldigd van racisme

Iggy Azalea is 25 en heet eigenlijk Amethyst Amelia Kelly. Ze werd geboren in Sydney, maar verhuisde op haar zestiende in haar eentje naar Miami omdat ze een carrière in hiphop ambieerde. Hoe hard ze voor die carrière werkte, hebben we allemaal gehoord in Work:

No money, no family
Sixteen in the middle of Miami

Goed, en dan ben je een bekende rapper. Er zijn niet veel vrouwelijke rappers die het zo goed doen, dus dat is noemenswaardig. Of niet? Vanaf het begin valt mede-rapper Azealia Banks over Iggy, en beschuldigt ze haar van het nadoen van black culture, het overnemen van een accent en het rappen van racistische teksten. Vervolgens schrijft Iggy een open brief aan ‘de wereld’, waarin ze sorry zegt voor  de desbetreffende tekst: “I don’t hate any race of people, and it pains me to wake up to other young people being misled to believe I do.”

Twee jaar later komen oude, racistische tweets van Iggy naar boven, die ze schreef toen ze vijftien was en nog onbekend. Ze reageert aangevallen: “Er was een tijd dat ik hier nog gewoon grapjes kon maken en kon praten over welke albums ik geweldig vond, en aan welke ik een hekel had. Nu zou ik dat niet meer doen, aan de ene kant omdat jullie mijn leven dan in een nachtmerrie zouden veranderen, en aan de andere kant omdat dat onprofessioneel is. Er was een tijd dat mijn Twitter nog gewoon anoniem was, net zoals die van jullie nu.”

Na elke reactie, danwel excuserend of aangevallen, wordt ze niet met rust gelaten. De discussie over Iggy’s authenticiteit blijft leven, en mensen weten niet of ze haar in het ‘pop’ of het ‘hiphop’ hoekje moeten duwen. Muzikaal gaat ze geweldig, privé gooit ze waarschijnlijk teveel controversiële meningen het internet op. Naast Azealia Banks laten nu ook Nicki Minaj en Snoop Dogg zich over haar uit en gaat Eminem zo ver als refereren naar verkrachting:

“So what’s it gon’ be? Put that shit away Iggy/You gon’ blow that rape whistle or me?”

Hij lijkt gebruik te maken van de situatie om de negatieve aandacht tegenover witte rappers op haar te schuiven.

iggy3

Cultural appropriation

Want daar gaat het natuurlijk om: Iggy Azalea maakt als blonde, witte vrouw gebruik van een eeuwenoude Afro-Amerikaanse hiphopcultuur en heeft daar ontzettend veel succes mee. Waar Eminem ooit de enige succesvolle witte rapper was, bestaan er nu ook andere artiesten in het veld, zoals Macklemore en Iggy. Macklemore wordt ook beschuldigd van cultural appropriation, maar in plaats van aangevallen te reageren neemt hij zijn white privilege geheel serieus. Hij maakt herhaaldelijk muziek over het onderwerp, en rapt in White Privilege II:

“You’ve exploited and stolen the music, the moment / The magic, the passion, the fashion, you toy with / The culture was never yours to make better / You’re Miley, you’re Elvis, you’re Iggy Azalea / Fake and so plastic, you’ve heisted the magic”

Iggy Azalea lijkt te gefocust op privésucces in hiphop om zich over te geven. En die frustratie schemert door haar gepassioneerde reacties op social media: het is altijd al haar doel geweest om deel uit te maken van de Amerikaanse hiphopscene en juist nu dat goed lukt, lijkt niemand dat haar te gunnen. Ik zie de trots en wanhoop er tegelijkertijd vanaf druipen. Azealia Banks en Nicki Minaj proberen Iggy erop te wijzen dat zij geen deel uit kan maken van black culture zonder ook aandacht te besteden aan de negatieve kanten die daarbij horen, zoals het politiegeweld dat op dat moment hevig in het nieuws is. Iggy gaat vervolgens nooit in op de beschuldigingen, maar slechts op de agressiviteit van de tweets, en zo ontstaat er nooit een échte discussie.
iggy5

Roem en haat

Vlak na alle roddels over het vreemdgaan van Iggy’s verloofde check ik of haar Instagram weer online staat – door alle haat nam zij een social media pauze. Gek eigenlijk, dat ik zo begaan ben met haar welzijn. Maar: zij is een mens. In een bad vol roem belanden als jong mens lijkt mij niet gezond. Laat staan als je er zo’n stortvloed aan haat bij krijgt. Ik snap de frustratie: het is moeilijk om je trots opzij te schuiven terwijl je eigenlijk je kop in het zand wil steken. In gevallen van racisme lijkt het mij echter noodzakelijk om dat tóch te doen. Toe te geven dat jij het zeker moeilijk hebt gehad in je leven, maar dat er mensen zijn die een nog veel grotere weg hebben afgelegd. Te leren van de reacties.

Iggy Azalea luistert of reageert inderdaad niet goed op de kritiek van cultural appropriation. Het is alsof zij blind is voor de redenering achter de haatcomments. En zolang zij aangevallen reageert, blijven de pesters pesten. Frustratie versus belachelijk maken, in plaats van uitleggen versus luisteren. Het is als een debat dat zo vaak wordt gevoerd tussen twee kanten: mensen willen niet veranderen, ze willen winnen. Of, in dit geval, gewaardeerd worden in de hiphop community.
Het is te hopen dat de boodschap uiteindelijk bij Iggy binnenkomt, en zij niet langer haar enige vriend hoeft te zijn.

iggy7

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top