WORLD+CULT

Femme Fatales: liefdesverklaringen in de gevangenis

In Femmes Fatales wordt elke week een vrouwelijke misdadiger geportretteerd. Deze week het portret van misdadigers die door hun mugshot bedolven worden met liefdesverklaringen en huwelijksaanzoeken van aanbidders. Beginnend bij Stéphanie Beaudoin, uitgeroepen tot ‘the world’s hottest thief’.

The world’s hottest thief

Stéphanie wordt veroordeeld tot 90 dagen gevangenisstraf voor het inbreken in 39 huizen. Niet iets wat je carrière als beginnend model en toekomstig verpleegkundige goeddoet, althans dat zou je denken, maar haar bikinifoto’s gaan viral en ze wordt een internationaal model.

In de weekenden tussen 21 juni en 5 augustus 2014 weet Stéphanie een buit binnen te halen ter waarde van 80.000 dollar aan contant geld en luxegoederen in de wijken van Victoriaville, een stadje in Canada. Voor het plegen van de inbraken krijgt ze hulp van drie minderjarige – 13, 15 en 17 jaar – medeplichtigen. Meestal komen ze de huizen binnen via het kelderraam.

Stéphanie’s kenmerkende witte Mitsubishi Lancer, versierd met roze velgen, was al een aantal keer gespot op de plaats van de misdaad. Stéphanie vertelt in een interview met VICE dat ze een voorgevoel had: “I knew I was going to be arrested because I had been followed for a week. But I wasn’t able to stop, it was just so intense.”

Op 5 augustus 2014 houdt de politie haar aan. Ze vinden 7.000 dollar in haar kofferbak en drie illegale vuurwapens. Ze vraagt toestemming aan de officier om haar Facebookprofiel te verwijderen: “I told him I had some pretty compromising pictures and asked him to lend me his phone so that I could log on Facebook. He said, ‘No, no, it can’t be that bad.'”

Voor haar arrestatie had Stéphanie een modellencarrière, die voornamelijk bestond uit het poseren voor kalenders. Journalisten hadden haar Facebookfoto’s opgeslagen en zo wordt ‘de sexy dief’ een meme. Haar bikinifoto gaat viral. En wie niet genoeg heeft aan haar foto’s, kan zelfs een action figure bestellen.

Ze wordt de hemel in geprezen op Twitter, Instagram en Facebook. Stéphanie krijgt mannelijke aanbidders, die haar smeken of ze hun hart wil stelen. Eén mannelijke tweep zet zelfs zijn volledige adres online en vertelt dat zijn extra sleutel onder de plantenpot ligt verstopt.

Na haar arrestatie krijgt ze een internationale modellencarrière. Ze staat op cover van het magazine Summum en ze wordt aangeworven door B Models Management. De rechter beveelt haar in zijn uitspraak ten zeerste aan om te stoppen met haar modellencarrière en beperkt dan ook haar professionele mogelijkheden; Stéphanie mag haar imago als ‘sexy dief’ niet promoten. “I can have modeling contracts as Stéphanie Beaudoin. I could have my face on a skin care product,” zegt ze. “I just can’t do it if the brand says something like ‘Stephanie the criminal’ or whatever. It’s a pretty OK condition.”

Huwelijksaanzoeken en liefdesbrieven

Stéphanie is niet de enige die meer aandacht kreeg voor haar uiterlijk dan voor haar criminele daden. In 2010 wordt Meagan Simmons aangehouden vanwege rijden onder invloed na een avond stappen.

Haar mugshot – de foto die de politie maakt van arrestanten – gaat drie jaar later viral. Meagan krijgt huwelijksaanzoeken en liefdesverklaringen. Eén man zegt zelfs: “The eyes of the sky. And hair like woven silk. I have taken photos of thousands of women and never seen one with what you have in those eyes breath taking you are.”

Meagan zelf vindt het echter geen foto die een goed beeld van haar geeft: “I had just been crying when the photo was taken and I was drunk. I knew I’d caused a lot of trouble and my parents were really upset and I was really upset. I wasn’t thinking about how I looked at all.”

Te sexy voor de tralies

Niet alleen vrouwelijke arrestanten krijgen media-aandacht vanwege hun uiterlijk. In 2014 wordt Jeremy Meeks veroordeeld tot 27 maanden cel wegens verboden wapenbezit tijdens zijn voorwaardelijke vrijlating. Daarnaast wordt hij verdacht van bendevorming. Hij heeft reeds een derde van zijn leven achter de tralies doorgebracht voor verschillende vergrijpen.

Jeremy’s mugshot gaat in 2014 de hele wereld over. Hij krijgt de titel ‘gevangenishunk’ en modellenbureaus nemen contact met hem op. Zijn foto krijjgt tienduizenden likes op social media en hij krijgt tevens reacties als ‘te sexy voor de tralies’. Op Instagram plaatst hij foto’s waarin hij zegt dat hij de dagen aan het aftellen is. Op 3 maart 2016 komt hij daadwerkelijk vrij. Nu wil hij zich richten op een modellencarrière. Volgens zijn manager Jim Jordan gaat hij zich niet alleen richten op een carrière als fotomodel, maar behoort acteerwerk ook tot de mogelijkheden.

De downside van een crimineel verleden

Hoewel Stéphanie en Jeremy wellicht een – kortdurende – modellencarrière aan hun veroordeling hebben overgehouden, ondervinden de meeste ex-gedetineerden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Buikhuisen & Dijksterhuis (1969) onderzochten als eerste in Nederland de causale effecten van detentie en werkkansen. De criminologen stelden drie soorten sollicitaties op: één met vermelding van een niet-crimineel verleden, één waarin een veroordeling voor diefstal inclusief een maand gevangenisstraf werd genoemd en één van iemand met een veroordeling voor rijden onder invloed. Er werden 150 brieven naar 75 bedrijven verstuurd.

Een crimineel verleden bleek een grote rol te spelen in het krijgen van een sollicitatiegesprek. Op de sollicitatiebrieven zonder crimineel verleden werd in 52 procent positief gereageerd. Dit percentage bedroeg 32 procent bij de brieven met een veroordeling voor diefstal en 26 procent bij de sollicitaties waarin rijden onder invloed werd genoemd. Een crimineel verleden vermindert dus vaak je baankansen. Tenzij je net als Stéphanie en Jeremy weet op te vallen met een aantrekkelijke mugshot. Dan wordt een strafblad omgetoverd in een modellencarrière.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top