TODAY+TOMORROW

RE: witte vrouw vs zwarte vrouw, dit is voor jou

In RE: reageren Vileine-redacteuren op een actuele publicatie. Vandaag reageert Kim op ‘Sorry witte vrouw, LEMONADE is niet voor jou’.

Willen alle niet racistische, stigmatiserende zwarte vrouwen even opstaan en zich distantiëren van de in mijn ogen vreemde mening van Christelle dat de witte vrouw niks mag zeggen over ‘black culture’ of over LEMONADE of over Beyoncé? Dit stuk maakt mij boos, heel erg boos.

Ik ben een witte vrouw

Ik ben een witte vrouw – ik spreek zelf liever van blank – maar wit it is. Ik heb Nederlandse ouders en grootouders, daarmee houdt mijn familiekennis op. Ik heb donkerbruine tot zwarte ogen en ook donkerbruin tot zwart haar, en een blanke huid. Sommige mensen zeggen dat ik op sneeuwwitje lijk. Toen ik zestien was en in een verzorgingstehuis werkte, vroegen alle oudjes te pas en te onpas: “Waar kom je vandaan, want je spreekt zo goed Nederlands”. Als witte vrouw in de schoonmaak werken is ook vragen om moeilijkheden. Toch ben en blijf ik een witte vrouw en zal ik door niemand gezien worden als een zwarte vrouw of allochtoon of vieze buitenlander. Ik ben oprecht gelukkig met dat voorrecht.

Ik ben anti-racisme, al sinds ik heel klein ben. Iedereen is gelijk, ik maak geen onderscheid gebaseerd op achtergrond of huidskleur of iets. Ik had op de basisschool een donker vriendje tot groep zes ofzo, met de naam Sebastian, en mijn beste vriendinnetjes heetten Astrid, Ghizlan en Rachida. Ondanks dat ik me zo bewust mogelijk probeer te zijn van mijn vooroordelen en priveleges in deze wereld bén en blijf ik mens en dus heb ik per definitie vooroordelen. Terug naar mijn witheid: ik mag volgens het artikel dus geen mening hebben en moet aan de zijlijn staan.

De ene kleur boven de andere stellen

Volgens mij is het doel van dit artikel gelijkheid creëren, maar waarom de zwarte vrouw dan nog verder distantiëren?

Waarom, waarom, waarom? Ik snap het werkelijk waar écht niet. Waarom doet een zwarte vrouw hier wat iedereen vroeger deed: de ene kleur boven de ander stellen? Kijk, ik heb geen andere huidskleur, dus ik hoef me alleen druk te maken op wat mijn kledingkeuze en kapsel voor invloed hebben op wat andere mensen van mij denken. Als witte vrouw heb ik inderdaad nauwelijks met racisme te maken en al helemaal niet in de gradatie die een zwarte vrouw in een witte maatschappij heeft, maar wat mij betreft is het tijd om aan échte gelijkheid te werken, in plaats van de ene kleur ‘beter te maken’ dan de ander. De toon van dit artikel zorgt bij mij dus voor boosheid.

In iedereen schuilt een racist

In dit artikel gebeurt namelijk precies wat Jane Elliot aantoonde met het haar Blue Eyes, Brown Eyesexperiment, dat aantoont dat  in iedereen, wit of zwart, een racist schuilt. Het is een documentaire van een uur, waarin te zien is hoe op dag 1 de helft van de klas met kindjes ‘met blauwe ogen’ superieur is en de dag erna is de groep ‘met bruine ogen’ superieur. Je raadt het nooit, maar de kids die eerst vrienden waren, slaan elkaar nog net niet de hersens in tijdens het experiment. En achteraf hebben ze een les voor het leven geleerd.

Ik denk dat iedereen dit experiment even moet bekijken en zich vervolgens realiseren dat de ‘witte vrouw’ ondergeschikt maken aan de ‘zwarte vrouw’ niet het gewenste ‘we zijn allemaal gelijk’-effect gaat krijgen, nooit niet. Dus alsjeblieft, zwarte vrouwen, wij witte vrouwen mogen heus een mening over zwarte vrouwen hebben. Wij zullen inderdaad nooit begrijpen hoe discriminatie en racisme voelt, zelfs niet na het kijken van die documentaire, maar ons witte vrouwen buitensluiten: daar bereiken jullie echt geen gelijkheid mee.

8 Comments

8 Comments

 1. Siel

  1 mei 2016 at 00:27

  … maar daar gaat Christelle’s stuk toch niet om? Zegt zij ergens dat blanke vrouwen ondergeschikt zijn aan zwarte vrouwen? Enkel dat als het om Beyonce’s Lemonade gaat, het platform moet gegeven worden aan zwarte vrouwen, voor wie Beyonce het album geschreven heeft. Oei, blanke vrouwen moeten voor eens zwijgen en daar zijn we weer, commentaar geven dat we ‘gediscrimineerd’ worden. Komaan zeg….

 2. Vera

  1 mei 2016 at 09:44

  Goed dat je dit artikel hebt geschreven ondanks dat vele mensen vinden dat als je wit bent je niets mag zeggen over Lemonade. En witte mensen mogen het vorige artikel blujkbaar niet deels polariserend vinden. Die mening mag je blijkbaar niet hebben want dan ben je aandacht aan het vragen. Echt bizar! alsof de witte Nederlander zich nu heel erg schuldig voelt over het verleden en daarom maar niks meer gaat zeggen, omdat de blanke mens jarenlang overheersde. Jammer, want wij vinden die geschiedenis ook heel erg en staan er totaal niet achter, maar toch kunnen we maar beter niets zeggen als we het gevoel hebben dat er nu twee kleuren tegen elkaar uitgespeeld worden.

 3. Christelle

  1 mei 2016 at 19:32

  Beste Kim,

  Zo zo zoveel zou ik tegen je willen zeggen over jouw reactie op Helene Christelle’s artikel. Maar het feit dat je het überhaupt nodig vond om dit te schrijven zegt eigenlijk al genoeg. Ik ben ook een donkere vrouw en zat constant ja-knikkend Christelle’s stuk te lezen. Want Lemonade én haar artikel staan vol met opsommingen van de struggles van zwarte vrouwen. Ook ik krijg tot de dag van vandaag het ‘compliment’ “Je bent best knap voor een negerin”. Ook ik ben nog steeds in de weer met relaxers en Braziliaanse weaves om mijn zwartheid te minimaliseren. Lemonade is niet anti-blank maar pro-zwart. Lemonade schreeuwt niet dat zwarte vrouwen beter zijn, maar gelijk. Het schreeuwt ‘Wij tellen ook, met ons kroeshaar, met onze ‘boosheid’ en mét onze zwartheid’. En uit het feit dat jij je hier beledigt over voelt, het feit dat jij je zelfs in dit geval belangrijk moet voelen en het feit dat jij over omgekeerde racisme wil spreken, zegt dat wij, alle Beyonce’s/Christelle’s van de wereld nog steeds een lange weg te gaan hebben.

  • Kim Raven

   1 mei 2016 at 20:06

   Beste Christelle,

   Ik heb het juist niet over de inhoud van haar artikel.

   Ik vraag mij gewoon echt af of een kop als ‘Sorry witte vrouw LEMONADE is niet voor jou’ niet ervoor zorgt dat de kloof tussen zwart en wit juist groter wordt. Ik voel me dus niet beledigd over de inhoud van LEMONADE, want ik heb het album nog niet bekeken of geluisterd, want dit album is niet voor mij bedoeld, dus ik dacht laat maar even, zodra hij op Spotify staat ga ik hem wel luisteren. Ik had gehoopt dat we samen konden juichen voor het feit dat Beyoncé als bekende zwarte vrouw deze zwarte cultuur en struggles zichtbaar maakt in de populaire popcultuur, maar dat blijkt uit alle reacties online naïef van mij te zijn.

   Ik ben eerder boos en teleurgesteld, dat ik vóórdat ik de mogelijkheid heb om iets te leren of te lezen over Beyoncé’s LEMONADE en de zwarte cultuur die hierin van toepassing is, al buitengesloten word als witte vrouw in de kop van dit artikel en de toon van dit artikel. En dat zie je op internet steeds vaker deze trend, met posts als ‘witte feministen stfu’.

   Juist het doel van het artikel lijkt mij, dat iedereen en dus ook de witte vrouw dit artikel leest en de situatie van de zwarte vrouw beter gaat begrijpen. Ik wil dus absoluut niet haar of überhaupt iemand de mond snoeren. Maar als zij mag provoceren in haar kop, mag ik dat in mijn intro.

   Ik ben niet van de hokjes, dus iedereen kiest zelf hoe hij/zij zijn/haar feminisme inkleedt, en als ik dan een ruimte moet maken, omdat ik niet gewenst ben, prima. Maar ik zou graag niet buitengesloten worden op mijn interesse. Want dit schrikt mij oprecht af (en volgens mij nog wel meer witte vrouwen) om me te verdiepen in de zwarte cultuur en er van te leren. En dus bijvoorbeeld te weten en aan te voelen wanneer wij als witte vrouwen een stapje terug moeten doen. Misschien raar, maar wij witte mensen hebben ook gewoon gevoelens.

   En dus wat mij betreft moeten we als feministen (los van kleur/ras/geaardheid/gender) door minder te provoceren onze meningen en acties bij het publiek krijgen om onze doelen te verwerkelijken. Of in ieder geval misschien wel provoceren, maar dan zonder een hele groep buiten te sluiten en eventueel te kwetsen.

   Trouwens zorgt jouw reactie ervoor, dat ik daadwerkelijk geïnteresseerd raak om het album van Beyoncé dus wel te gaan bekijken en ik zie nergens dat jij mij als witte vrouw iets toewenst of iets kwetsends zegt, jij maakt jou niet meer dan mij, waardoor ik nu al meer geneigd ben om het album dus wel een kans te geven. Dank daarvoor.

   Groetjes,
   Kim

   PS: Ik heb aan de hand van de definitie van racisme in de Van Dale mijn artikel geschreven en daarin staat “discriminatie op grond van het ras”. Dus er is geen sprake van omgekeerd racisme, maar van racisme op het moment dat je ‘sorry witte vrouw LEMONADE is niet voor jou’ in een kop zet.

   Ik heb na het publiceren van mijn artikel begrepen vanuit meerdere reacties, dat je als wit persoon nooit van racisme mag spreken, omdat witten nooit onderdrukt zijn, dus daarom spreek ik hierboven nu van buitensluiten in plaats van racisme.

   • Christelle

    2 mei 2016 at 08:52

    Hoi Kim!

    Ik denk eerlijk gezegd dat het niet zo bedoeld is. Natuurlijk mag jij Lemonade een fantastische plaat vinden, maar de titel van Christelle’s artikel slaat juist op de inhoud (zowel tekst als de visuals) van het album. Deze buiten beschouwing houden is dan ook niet mogelijk. In mijn ogen wil zij daarmee alleen aangeven dat je als blanke (vrouw) niet vooraan moet gaan staan om Freedom mee te schreeuwen. Want hoe mooi het ook klinkt om samen, ongeacht huidskleur/religie/geaardheid, te vechten, de blanke en zwarte vrouw kennen niet dezelfde struggles. Zij/ik/wij willen de blanke vrouw niet buitensluiten, in tegendeel. Maar Lemonade is een ode aan de zwarte vrouw, de zwarte cultuur en dat podium moet je ons ook gunnen. En natuurlijk mag je dit met ons vieren maar, zoals mijn mede-Christelle schrijft, juich mee vanaf de zijlijn.

    Bedankt voor je reactie en ik ben blij dat je door die van mij toch nog het album gaat luisteren. Deze komt trouwens niet op Spotify, enkel te beluisteren via Tidal.
    Spijtig om te horen dat er blijkbaar mensen waren die het nodig vonden kwetsende woorden te gebruiken. Als je je moet verlagen tot scheldpartijen, is je boodschap niet sterk genoeg ;).

    Groetjes,
    Christelle

    • Jola

     4 maart 2018 at 00:13

     Helder, maar één vraag: wat betekent “mee juichen vanaf de zijlaan” concreet?

 4. Ramona Sno

  2 mei 2016 at 10:18

  Het feit dat je, Kim, racisme hebt opgezocht in de van Dale om te bewijzen dat racisme naar witte mensen betstaat spreekt boekdelen. Het bestaat niet. De van Dale is een woordenboek met korte definities he, geen sociologisch boekwerk(alhoewel je er wel veel over kunt schrijven, sociologisch gezien) waarin machtsstructuren uitvoerig besproken worden. Volgens jouw geneuzel is er ook reversed sexism (waar meestal witte feministen die over reversed racism praten spontaan dan OOK maar in geloven in een poging om consequent over te komen). Eigenlijk leven we gewoon in Black Matriarchy, wereldwijd, basically. :S :S
  Dit stuk kan echt niet, dat dit geplaatst wordt is ook echt om te janken.
  Nergens heeft Christelle geschreven dat witte vrouwen minder waard zijn, dat heb je helemaal zelf bedacht en toen een reactie geschreven op jouw eigen bedachte punt. En daarna ben je aan het rondrollen in je privilege .

  Letterlijk in het stuk van Christelle:

  “Witte vrouwen kunnen in de discussie en deconstructie van Lemonade het beste afstand houden. Die afstand is niet alleen gewenst en noodzakelijk in het bespreken van deze clip, maar ook in het analyseren en schrijven over zwarte artiesten en hun muziek over het algemeen. Niet omdat uw mening niet telt, maar omdat een gesprek over de complexe zwarte identiteit een dieperliggende kennis vergt van de zwarte cultuur, de zwarte slavernijgeschiedenis, raciale theorie en het bijbehorende collectieve zwarte trauma. ”

  Jouw frappante reactie is ” Terug naar mijn witheid: ik mag volgens het artikel dus geen mening hebben en moet aan de zijlijn staan.”

  ???????

  Je bent zo van slag dat iemand iets wil bespreken als zwarte vrouwen onder elkaar, dat je helemaal los bent gegaan in een artikel wat je ook nog online hebt gepubliceerd waarin je ook nog eventjes verteld dat je wel echt zwarte vrienden had al in groep 6. Om te janken dit, echt om te janken.

  En dan ook nog een sneer aan het einde dat racisme niet over zal zijn als wij zwarte vrouwen niet doen wat jij ‘goed’ vindt, want anders maken WIJ het erger. gatverdamme.

  Lemonade is ook niet gemaakt voor jou, voor zover ik het nu paar keer gezien heb is het gemaakt voor Zwarte Vrouwen om ze een opsteker te geven in de wereld die ons haat. Dat betekent niet dat je het niet mag kijken, maar ja, die empowerment boodschap is idd niet voor jou, want je bent een witte vrouw. ZO ingewikkeld is het nou ook allemaal niet.

  Maar ik ga even verder met witte mannen onderdrukken, de echte slachtoffers van onze tijd

 5. Brigitte

  4 mei 2016 at 17:15

  “Dit stuk kan echt niet, dat dit geplaatst wordt is ook echt om te janken.”

  Ramona, misschien voegt dit niets verder toe aan de discussie maar ik wilde even heel hard roepen, “Mee eens!”

  Kim, wat je nu voelt is ‘white fragility’ je hebt je emoties je blind laten maken tot wat werkelijk gediscussieerd wordt. En wat erger is, is dat je misinformatie en en misrepresentatie van de opvattingen van de oorspronkelijk artikel hebben gepropageerd. Je hoort Christelle gewoon niet, je geeft haar geen ruimte en je neemt de podium totaal over.

  http://www.alternet.org/culture/why-white-people-freak-out-when-theyre-called-out-about-race

  Goede bedoelingen zijn nu niet meer voldoende, sorry maar ik baal hier echt hard van. Daar was al meerdere reacties op de oorspronkelijk artikel die alleen maar ging over de gevoelens van de blanke dame die aangesproken/aangevallen voelt. En NIET over de inhoud van de artikel zelf. Maar, volgens mij, Christelle sluit witte/blanke vrouwen nergens uit, ze vraagt alleen maar om ruimte voor zwarte perspectieven en respect daarvoor. Het gaat nu echt mis. Die artikel die jij heeft nu geschreven is in zichzelf een aanval. Je reactie is ONTERECHT. Als je echt een inclusieve feministisch beweging willen moet je leren met je eigen fragiliteit om te gaan. Wat je denkt antiracistisch te zijn is kennelijk een misverstand, en dat klopt ook want dat is onderdeel van de dominant cultuur van NL. Wat je laat zien is dat je onbewust bent van hoe racisme zich werkelijk voortplant. Leer hiervan en stop met alleen maar reageren, neem de afstand nu om terug te kijken op wat is gebeurd. Want wij zijn allemaal maar mens en wij maken toch allemaal fouten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top