WORLD+CULT

Hallo Meneer: de directeur van de Bergman Clinics

Je ziet ze overal: witte oude mannen die dingen vinden van de wereld. In de wekelijkse rubriek ‘Hallo Meneer…’ mag Meredith ook wat terugzeggen.

Hallo meneer de directeur,

Of zal ik meneer Malenstein gebruiken? Dat leest wat makkelijker.  Ik zal u nogmaals even introduceren, voor diegenen die u niet kennen. U bent de eigenaar en CEO van een van de bekendste particuliere praktijken voor plastische chirurgie in Nederland. En van uw bedrijf kregen de vrouwen van Nederland het volgende pareltje voorgeschoteld:

Normaal gesproken is dit een column waar ik onvrede uit omdat ik ergens boos om ben. Dit keer niet. Ik word van dit filmpje namelijk vooral heel erg verdrietig. Helemaal omdat het filmpje vooral te zien is als advertentie op Youtube, waar op sommige kanalen meer dan 90 procent van de kijkers 16 jaar of jonger is.

Ik hoef u duidelijk niet uit te leggen wat jonge vrouwen te zien krijgen in de media. Iedere dag opnieuw. En daar sta je dan met je ongemakkelijke puberlijf, waar je ineens geen enkele controle meer over hebt, te horen te krijgen wat er allemaal mis met je is en tekort te schieten in wat je eigenlijk zou moeten zijn. Vrouwen willen dunner zijn, een kleinere neus hebben, grotere borsten. Ander haar, minder haar, lichtere huid, minder pukkels, andere dijen. Met ieder klein onderdeel van een vrouwenlichaam zou wel iets mis kunnen zijn. Want volgens de media en de advertenties, de je iedere dag bij elkaar opgeteld urenlang over je heen krijgt, is de waarde van een vrouw volledig afhankelijk van hoe knap ze is en of mannen wel met haar naar bed willen. Geen enkel reclamebureau heeft er baat bij dat vrouwen zich eigenlijk wel goed voelen over zichzelf. Tevreden meisjes besteden namelijk veel minder geld aan oplossingen voor de problemen die ze wijs worden gemaakt.

En u, Meneer Malenstein, stuurt met compassie en meededogen een filmpje de wereld in, met verstilde pianomuziek en een splitscreen van een jonge vrouw aan de ene kant, die zichzelf uitdaagt op haar werk en in sport. Die op reis gaat met vriendinnen en in rode jurkjes feestjes bezoekt. Die gezoend wordt door een prachtige man. Die voor de spiegel staat, niet zoals veel vrouwen vol angst en onzekerheid, maar in mooi zijden ondergoed, met een glimlach op haar gezicht. Die blij is met zichzelf terwijl ze een strapless jurkje aan doet. Die met het licht aan seks wil hebben. Aan de andere kant van het beeld zien we precies hetzelfde meisje, dat zich de hele tijd nog een beetje inhoudt. En dan, op het laatst, komt de suckerpunch.

‘Een klein beetje maakt hét verschil’
Bergman Clinics
Overweeg je een borstvergroting?

Hier wordt dus gewoon een borstvergroting aan vrouwen aangepraat. Want je kan pas een eindbaas zijn op je werk, avontuur hebben in je leven en gelukkig met jezelf zijn als je chirurgisch gemodificeerde borsten hebt. En dit gericht aan meisjes onder de 16. Jezus.

Er zijn een heleboel valide redenen om een borstvergroting of -verkleining te willen en iedere vrouw mag zelf haar eigen keuzes maken. Maar door reclame te maken voor deze chirurgische ingrepen als een lifestyle-keuze, vergelijkbaar met een detox-dieet of een midfullnesscursus, gebeurt er iets heel anders. U werpt jonge vrouwen zogenaamd een reddingsboei toe, wappert geluk voor hun neus, maar bevestigt met uw oplossing alleen maar harder de boodschap waar ze al vanaf hun jeugd mee om de oren zijn geslagen. Namelijk: er is iets mis met je lichaam en tot je dat opgelost hebt, maakt er verder eigenlijk niets uit. Meisjes hebben geen gelukkig liefdesleven totdat ze een make-over hebben gehad . Vrouwen slagen niet in hun carrière tot ze duizenden euro’s hebben uitgegeven aan hoge hakken en designerkleding. Eigenlijk is er niets in het leven de moeite waard als je niet eerst afvalt. En je zult nooit écht slagen of gelukkig zijn in je leven, totdat je een borstvergroting hebt gehad bij de Bergman Clinic. Begin maar vast met het opsparen van je zakgeld.

En dit is dan misschien waar ik eindelijk boos word, meneer Malenstein. Want plastische chirurgie is niet de enige oplossing, of überhaupt een goede oplossing, voor meisjes om zich beter te voelen over zichzelf. Er is ook een andere manier om ervoor te zorgen dat vrouwen tevreden zijn met hun lichaam en vol zelfvertrouwen presteren op hun baan. En dat is door een drastische verandering aan te brengen in het medialandschap waar u een-tweetjes mee speelt.

Vrouwen heb geen maat 34 nodig om een kick-ass carrière te hebben. Vrouwen hebben geen grotere borsten nodig om zich goed te voelen in een sportbeha – die zijn er namelijk om in te sporten. Vrouwen hebben geen ander lichaam nodig om met het licht aan seks te hebben, of naar een feestje te gaan, of met hun vrienden op vakantie lol te hebben. En als u, met uw Bergman Clinic, jonge meisjes iets anders voorhoudt, dan liegt u.

Je leven hoeft er niet uit te zien als een stockfoto. Je waarde wordt niet bepaald door hoe dicht je in de buurt komt van een random ideaal dat iemand verzonnen heeft om lingerie aan je te kunnen verkopen. De grap is dat aantrekkelijkheid en geluk voornamelijk worden bepaald door precies hetzelfde kenmerk dat adverteerders proberen aan te tasten. Namelijk: hoe chill je met jezelf bent. Dat ontwikkel je door aardig te zijn tegen jezelf en dingen te doen die je leuk vindt, waardoor je je goed voelt over jezelf. Door je waardering voor jezelf uit andere dingen te halen dan alleen andermans mening over je uiterlijk. Niet door bij uw Bergman Clinic een paar duizend euro uit te geven aan een chirurgische ingreep.

Banksy zei ooit dat reclames zijn als stenen die naar je hoofd worden gegooid. Reclames maken je belachelijk. Ze wurmen zich je leven binnen via de televisie, tijdschriften, je Facebook-tijdlijn en Youtube-filmpjes, ze geven een stoot onder de gordel en verdwijnen weer. Ze laten je tussen neus en lippen even voelen dat je niet knap en sexy genoeg bent en dat mensen in het land van de airbrush allemaal meer geluk halen uit hun leven dan jij. Ze lachen je uit.

Meneer Malenstein, u heeft toch ook geen neuscorrectie nodig om de CEO te kunnen worden van een bedrijf met een omzet van 68 miljoen? Heeft u pas genoeg zelfvertrouwen om te winnen met squashen als uw dijen wat minder dik zijn? Natuurlijk niet! Kennelijk geldt dat alleen voor vrouwen. Als die nu uit zichzelf diep ongelukkig als laatste redmiddel bij u aankloppen, is het een goed ding als u ze verder helpt. Maar waarom denkt u dat het in orde is om jonge meisjes aan te praten dat ze pas gelukkig worden als ze omgebouwd zijn? Meneer Malenstein, fuck de reclames en fuck bedrijven zoals de uwe, die vrouwen nog eens een trap na geven om geld te verdienen. En lieve meiden, trek je alsjeblieft niets aan van deze arrogante mafklapper. Er is helemaal niets mis met jullie, jullie hebben hele leuke tieten.

6 Comments

6 Comments

 1. Bra Hadze

  18 mei 2016 at 03:44

  Je slaat de plank helaas mis omdat je de reclame verkeerd begrijpt. Je ziet dat ze in beide scenarios de tafel op gaat. Ze wordt dus in allebei geopereerd.
  De reclame gaat over het verschil tussen een borstvergroting bij Bergman of bij een andere kliniek, niet over het wel of niet ondergaan van een borstvergroting.
  Overigens is het nogal seksistisch om te denken dat vrouwen niet zelf mogen en kunnen bepalen of ze zoiets doen. Als een vrouw dat wil doen, wie ben jij om haar te silicone-shamen?

  • Marjan Torie

   20 mei 2016 at 10:42

   Ik ben bang dat jij het niet begrijpt … En dat stemt mij heel treurig. Ik lees hierboven niet dat vrouwen niet zelf zouden mogen kiezen, er staat juist dat het goed is als een vrouw geholpen kan worden met een echt probleem. Maar de moraal van dit verhaal is dat vrouwen voortdurend te horen krijgen dat ze niet deugen. En juist dat laatste, deug ik of niet, dat zouden ze zelf moeten kunnen bepalen.

 2. Laura

  18 mei 2016 at 12:15

  Oké misschien zie ik iets over het hoofd, maar waar zie jij een tafel/operatie? Ik zie alleen dat ze allebei in bed gaan liggen, maar niets dat impliceert dat ze allebei onder het mes gaan.

  En ik zie ook al niet waar Meredith iemand silicone-shame’t. Ze oordeelt nergens over de beslissing van vrouwen. Ze spreekt alleen die directeur aan op het feit dat hij vrouwen een minderwaardigheidscomplex aanpraat met z’n filmpje.

 3. Sanne

  18 mei 2016 at 13:03

  Bra Hadze moet zelf de reclame nog eens kijken. Er gaat niemand een tafel op, alleen het bed in. Het hele idee van het spotje is dat réchts de vergroting al heeft gehad. En daardoor nét dat beetje zelfverzekerder is. Pfft.

  In het stuk geeft de schrijfster verder duidelijk aan dat er prima redenen zijn om je borsten te willen vergroten of verkleinen – als het maar niet aangepraat is door dit soort kutfilmpjes. En daarin heeft de schrijver compleet gelijk.

 4. Meneer Malenstein

  25 mei 2016 at 16:14

  Geachte vrouwen,

  Het is niet mijn bedoeling om u een slecht gevoel aan te praten. En mocht dat onverhoopt wel zijn gebeurd, dan is dat eenvoudig op te lossen in een van onze klinieken.

  Daarnaast werken bij onze organisatie ongeveer 500 medewerkers. Al deze mensen onderhouden van deze baan hun gezinnen. In 2015 waren wij prefered employer. Hetgeen inhoudt dat mensen graag bij ons werken. Onze collega’s geven aan dat wij mee denken en altijd bereid zijn om te helpen waar mogelijk. Zo hebben we vorig jaar de actie: “De Bergmanpuber” op poten gezet. Alle plastische lichaamsverbeterende chirurgie op kinderen van werknemers in de categorie 6 tot 15 jaar zijn in de maand april gratis uitgevoerd. Deze 64 borstvergrotingen, 27 buikwandcorrecties, 188 schaamlipcorrecties en maar liefst 436 botoxinjecties zijn kosteloos verstrekt, en wel van uw geld. Denk daarom de volgende keer s.v.p. eerst na voordat u als vrouwen samenspant om deze succesvolle gezinnen kapot te maken.

  Met vriendelijke groet,
  J.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top