REAL/FAKE

Bollocks Buster: de regenboogvlag staat niet voor iedereen

Transliban Petra Kramer prikt graag met vileine pen door globale onzin heen. Deze week: waarom transgenders toch nog vaak het ondergeschoven kind zijn in de LBHT-beweging – en met name het COC.

Geen gemaar, ik sta op de coverfoto. Die toont namelijk aan dat een regenboogvlag lang niet voor iedereen staat.

Kort nadat ik op Twitter vroeg of ik over Brexit moest schrijven of over de “LHBT-beweging” in Nederland, kreeg ik het zowaar aan de stok met een homo die de personificatie van het COC is. Meneer wil een emoji voor homo’s, want die bestond volgens hem nog niet. Nou bestaat er inderdaad geen emoji van de regenboogvlag, maar er is wel een regenboog-hartje. Dat vindt hij uiteraard niet goed genoeg. Aangezien ik een bloedhekel heb aan futiele vormen van emancipatie, liet ik hem weten dat ik dit net zo emancipatoir vind als vrouwen de plicht opleggen om moslims te vermoorden uit naam van de vrede. Aan uitleggen dat er zoiets als emojigeddon bestaat (er is zo veel vraag naar onzinnige emojis dat de unicode-mensen vrezen dat hun reguliere werk in het gedrang komt) kwam ik echter niet meer toe, want meneer had me al geblockt. Daarna toonde hij nog eens aan hoe flinterdun de tolerantie voor transen in de homoscene is, door me “meneer Petra” te gaan noemen. Lekker achterbaks, zoals het de stereotypische valse nicht betaamt, want hij dacht me veilig achter een block geplaatst te hebben. Ik zou zeggen: droom maar lekker verder.

Zonde van een prima piemel

Enfin, terug naar het COC en waarom die club faalt. Het COC is dikke mik met de Rutgers Nisso Groep (RNG) die geslachtsveranderende operaties ongeveer gelijk stelde aan genitale verminking. Kort door de bocht kwam het erop neer dat homo’s het maar zonde van een prima piemel vinden als transvrouwen van geslacht veranderen. Het COC heeft daar geen afstand van genomen, laat staan ertegen geageerd. Waar het COC ook niet tegen geageerd heeft, is het schrappen van de vergoeding voor een borstvergroting en het schrappen van de vergoeding voor de absoluut cruciale gelaatsontharing. In 2004 kreeg ik een budget van ongeveer 7500 euro toegewezen, waarmee ik mezelf in een jaar 200 uur lang heb laten martelen. Iedere werkdag werd er een uur lang een naald in mijn gelaat gestoken om de haarzakjes dood te branden. In 2005 werd die vergoeding met terugwerkende kracht afgeschaft. Dat betekende voor mij dat de resterende 100 pijnlijke, maar verdomd nuttige uren me werden afgenomen. Bovendien betekent het dat ik nooit zomaar naar buiten kan zonder mijn gezicht eerst te onderwerpen aan een scheermes of epilady. Voor de generatie transen na mij betekent het dat je maar beter duizenden euro’s kunt hebben om enigszins passabel te worden. Waar transmannen het makkelijk hebben door de door testosteron geïntroduceerde baardgroei, ervaren transvrouwen het omgekeerde. Geen enkele organisatie die claimt transen te vertegenwoordigen heeft ook maar het begin van een bezwaar gemaakt. Niet het COC, niet de Landelijke Contactgroep Travestie en Transseksualiteit of hoe ze zichzelf tegenwoordig ook maar noemen, nee, niemand gaf thuis toen het erop aankwam. Wat zichzelf nu Transvisie en Transgender Netwerk Nederland noemt, bestond destijds nog niet.

Zelfs het lobbyen voor het homohuwelijk, dat als mijlpaal in de LHBT-geschiedenis gezien wordt, hebben we bepaald niet te danken aan het COC. Wel aan Henk Krol en de Gaykrant. Nou valt er, de grootheid Gerrit Komrij indachtig, misschien wat te zeggen voor het homohuwelijk als ultieme vorm van burgertrutterij, maar dat gaat voorbij aan het feit dat een huwelijk vooral een contract met de belastingdienst is. Het is financieel gezien domweg handig om te trouwen. En helaas zijn volledig fictieve financiën nog steeds de voornaamste prikkels in ons verder vrij zinloze bestaan.

De vooroordelen van het COC

Het zou het COC sieren als zij de eigen vooroordelen onder ogen kunnen zien. Waar het COC roept om meer politie op de jaarlijkse deerniswekkend commerciële gay pride-bootoptocht, verzetten LHBT’s in New York zich juist tegen het veiligheidstheater, omdat de politie nog nooit een vriend van LHBT’s geweest is. Het hele pride-gebeuren is van origine radicaal-links, op het anarchistische af. Het begon niet voor niks met stenengooien naar de politie. Het is amper 20 jaar geleden dat transseksueel zijn nog strafbaar was in Nederland. Anno nu hebben we echter te maken met Eurocommissarissen als Timmermans, die het vooral zielig vinden voor de gretig handhavende politie dat transen middels honderden wetsvoorstellen gediscrimineerd worden. Daardoor komt het ook voor dat vrouwen een restaurant uitgetrapt worden, omdat een willekeurige randdebiel meent dat ze een meneer zijn.

Na Brexit verschijnen er stickers van nazi’s tegen moslims, drugs en homoseksuelen in het straatbeeld in Engeland. Maar wat is hier nou echt onnatuurlijk? Mensen die van elkaar houden of xenofoben die alles en iedereen haten die anders is?

1 Comment

1 Comment

 1. naomi

  18 april 2017 at 00:47

  Interessante geschiedenis, wist ik niet van de Rutgers Nisso Groep?

  Maar dat we het homohuwelijk aan Henk Krol te danken hebben is feitelijk onjuist, dat was Jan-Wolter Wabeke, Henk Krol was alleen het pr mannetje. Ik schreef daar (voor mijn transitie) nog over op frontaalnaakt:

  “Wabeke was in 1988 hoofdofficier van justitie in Breda en meende dat het mogelijk moest zijn om via een serie van proefprocessen en rechterlijke uitspraken de politiek te forceren het homohuwelijk wettelijk te regelen. Vanwege zijn hoge functie bij het ministerie van justitie kon hij daarmee niet op de voorgrond treden, dus hij nam contact op met Henk Krol, toen nog hoofdredacteur van de Gaykrant.”

  (http://www.frontaalnaakt.nl/archives/de-studiereizen-van-henk-krol.html)

  en ehh.. Ontharen wordt toch wel vergoed? althans, ik ben nu in transitie en gezichtsontharing heb ik tot dusverre vooorgeschoten, om de rekening door te sturen naar mijn verzekeraar. De rekening voor genitale ontharing kan ik direct doorsturen naar de VU

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top