SEX+SPIRIT

Beste Karakterman: help, mijn vriend lijdt aan familieliefde

Mannen praten zelden over hun alledaagse problemen. Dat wil niet zeggen dat ze er nooit mee zitten. Daarom in deze rubriek elke week zo’n alledaags (mannen)probleem, op het vlak van liefde, relaties, werk, voeding en uiterlijk. Net als in zijn gelijknamige boek gaat De Karakterman niet voor de weg van de minste weerstand en adviseert hij niet wat wordt verwacht, maar wat werkt.

Beste Karakterman,

Mijn vriend is echt een familieman, waardoor hij erop staat dat we elk weekend samen met zijn broer en zus bij zijn ouders eten. Zijn moeder vindt dat superbelangrijk en voor hem en zijn boer en zus is het vanzelfsprekend. Ik vind ze allemaal hardstikke lief, maar ik heb zo weinig te melden als ik ze elke keer zie, waardoor het voor mij voelt als verspilde tijd. Ze doen ook allemaal heel gezellig, maar het gaat nooit echt ergens over. Steeds ga ik met hoofdpijn naar huis. Ik zou veel liever afspreken met vrienden, of lekker thuis op de bank zitten, maar ik wil mijn vriend ook niet teleurstellen of afvallen. Hoe red ik me hier uit?

Family pooper

Beste family pooper,

Jullie hebben duidelijk een andere kijk op familie. Je zou er uren over kunnen discussiëren, maar waarschijnlijk kom je niet dichter bij elkaar, want de waarde die je hecht aan regelmatig contact met je familie is iets wat tot diep in je karakter geworteld zit. Sommige mensen zijn wat dit soort dingen betreft gewoon wat traditioneler ingesteld (‘je hoort elkaar gewoon vaak te zien, het is immers je familie!’), anderen, zoals jij, zoeken meer naar relaties die ook echt diep gaan en inspiratie of lol opleveren (‘ik zoek de mensen waar ik mee omga liever zelf uit, dan dat ik het door dna laat bepalen’).

Je zult moeten zoeken naar een compromis, waarbij je eerlijk bent over je eigen ideeën en bezwaren. Geef aan dat je het voor hem over hebt om regelmatig mee te gaan, maar dat je er voor jezelf weinig uit haalt en het je veel energie kost om elke week te komen opdraven. Leg ook uit dat dit er niet mee te maken heeft dat je hen niet mag, maar dat je het leuker vindt om hen wat minder vaak écht te spreken, dan heel vaak oppervlakkig. Waarschijnlijk komen jullie vanzelf samen tot een oplossing, waarbij je allebei water bij de wijn doet. Bijvoorbeeld dat jij niet elke week, maar eens per twee of drie weken meekomt. Opper eventueel hetzelfde voor te stellen aan de partners van zijn broer en zus. Benadruk ook de voordelen daarvan: zo kunnen zij af en toe weer even met elkaar zijn, zonder de koude kant.

De hoofdpijn die je beschrijft komt vaak voort uit het feit dat er bepaalde onderwerpen in de lucht hangen die niet besproken dienen te worden, om de goede sfeer niet te bederven. De affaire van oom Joop bijvoorbeeld, of de drankverslaving van je schoonvader. Helemaal voorkomen doe je dat niet, maar het kan echt geen kwaad om zo’n no go-area eens thuis met je vriend te bespreken, zodat hij er toch eens over kan beginnen. Je kunt dat ook zelf doen, maar dat kan behoorlijk verkeerd vallen. Voor je het weet ben je de paria.

Familiepolitiek is net diplomatie. Bedenk altijd goed wat je wil bereiken, hoe graag je dat wil, wat je ervoor over hebt en welke strategie je het best kunt kiezen om zo min mogelijk te goede relaties te schaden.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top