TODAY+TOMORROW

Talkshowvlees: Raja’s Redactie, nieuw geluid in de media

(De Telegraaf)

In de rubriek Talkshowvlees bespreekt programmamaker Mapke de Boer hoe het is gesteld met diversiteit in de Nederlandse talkshows. Waar zijn de vrouwelijke gasten? Deze week vraagt ze het aan presentatrice van een nieuwe online talkshow: Raja Felgata.

Raja lanceerde gisteren haar nieuwe online talkshow ‘Raja’s Redactie’ op www.videopeople.tv. Ze is al vijftien jaar werkzaam bij televisieprogramma’s als redacteur, producer en regisseur en was columnist bij Broadcast Magazine. Voor AT5 en KRO’s Goedemorgen Nederland presenteerde ze het nieuws. Raja is hoofdredacteur van De Kleurrijke Top 100; een lijst van invloedrijke en kleurrijke Nederlanders en een antwoord op de veel geziene huidige (witte mannen-)gezichten in de media.
In de eerste aflevering van Raja’s Redactie schitterde onze eigen Vileine-columnist Meredith Greer als ’sidechick’ naast gasten Jan Dijkgraaf (The Post Online) en Mourad Taimounti (DENK).

Je hebt het heft in eigen handen genomen door een eigen talkshow te maken, hoe ben je daartoe gekomen?
“Dat is een heel proces geweest. Ik heb van dichtbij gezien dat er op een bepaalde manier en volgens een vast stramien wordt gewerkt. Ik heb de laatste jaren gemerkt dat onderwerpen soms niet goed worden voorbereid. Vooral als het gaat over actuele thema’s waar we nu moord en brand over schreeuwen zoals de Islam, moslims, terrorisme, integratie en uitsluiting op de arbeidsmarkt. Daardoor krijg je eenzijdige berichtgeving bij thema’s waar we nu met z’n allen over struikelen. Vragen die worden gesteld zijn vaak gebaseerd op vooroordelen. De behoefte groeide om mijn eigen geluid te laten horen, mijn interpretatie van het nieuws.

Waar zit het ’m in, dat jouw behoefte niet vervuld wordt in het huidige medialandschap?
“De toon van bepaalde, invloedrijke columnisten, talkshows en interviewers. Er zitten hele goede tussen, die gewoon objectief hun werk doen, maar een heleboel ook niet. Het heeft te maken met een bepaalde onwetendheid, maar ook dat het bijna normaal en logisch wordt gevonden dat bepaalde interviewers heel duidelijk hun mening laten doorschemeren. Dat vind ik journalistiek gezien niet eens verantwoord. Je hebt een bepaalde verantwoordelijkheid als interviewer zijnde – en als medium zijnde – om mensen zo objectief mogelijk te informeren. Dat is bijna niet het geval. Hoor en wederhoor is een begrip dat niet meer serieus genomen wordt.”

Over welke interviewers/talkshows heb je het nu?
“Ik heb me bij Pauw&Witteman altijd wel geërgerd aan Jeroen Pauw. En nu hij alleen presenteert vind ik hem weinig verrassend. Het is bijna een gimmick geworden om tegen religie of vrouwen aan te schoppen. Hij steekt niet onder stoelen of banken hoe hij over bepaalde zaken denkt – en hij heeft gewoon een miljoenenbereik. Niet alleen hij, maar presentatoren, programma’s en nieuwssites moeten meer gaan beseffen hoeveel impact ze hebben en dat ze ‘de mind’ van Nederland voeden.”

Ook de selectie van gasten en invalshoeken voor een gesprek spelen een belangrijke rol. Vind je dat daar ook verkeerde keuzes gemaakt worden?
“Ja, men vindt het heel interessant om extreme geluiden te laten horen. Er is geen ruimte voor echt debat of voor verdieping. Het gaat om oneliners en radicale meningen en dat moet dan de doorsnee van de samenleving zijn. Dat is hoe redacties werken. Aan de ene kant begrijp ik het, maar tegelijkertijd – en dan ga ik weer terug naar die verantwoordelijkheid – moet je daar ook voorzichtig mee zijn, want de gemiddelde moslim heeft geen extreem geluid en is geen terrorist, maar daar wordt het nieuws wel op geselecteerd. ”

Het lijkt nu erg dé tijd waarin een ander geluid wordt verlangd: de oprichting van nieuwe politieke partij DENK, de nieuwe beweging IEDER1 die een positief geluid wil geven aan diversiteit, en nu ook: Raja’s Redactie.
“Ik begrijp van DENK wel wat zij bedoelen met de andere kant van het spectrum belichten – hoewel ik niet zeg dat je op hen moet stemmen. Er is niet één kant van het verhaal. Wij noemen Raja’s Redactie ’het nieuwe frame,’ er is niet één waarheid. Er is een hele generatie die zich de afgelopen jaren kritisch heeft ontpopt. Niet vanuit slachtofferschap, maar vanuit kracht: dat ook wij eigen tools grijpen om eigen dingen te maken. De behoefte van de samenleving om positief te blijven en een andere kant van het spectrum te laten horen, dat is ook Raja’s Redactie.”

Heb je wel eens formats als ‘Raja’s Redactie’ bij de publieke omroep gepitcht?
“Ja, maar ze wilden de formats die ik de afgelopen jaren heb gepresenteerd niet uitvoeren. Ik dacht: weet je wat? Dan doe ik het zelf wel. Want inderdaad, ik ben geen Wendy van Dijk en ik ben geen Bridget Maasland.”

Was dat de reactie vanuit de omroep?
“Dat heeft een Hilversumse bobo letterlijk tegen mij gezegd toen ik bij hem kwam aankloppen met een idee voor een tv-format. Ik zei: ik heb jarenlang gepresenteerd en ik weet ook dat ik kan interviewen; hebben jullie ruimte voor een try-out? Toen zei hij: “Je bent lekker pittig en een mooie vrouw, maar je bent geen Wendy van Dijk en je bent geen Bridget Maasland. Je hebt geen blond haar en blauwe ogen.””

Mijn mond valt open!
“Hij zei ook nog: “Kijk, en je bent ook geen Meisje van Halal.” Met andere woorden: als jij een hoofddoek opdoet en je hebt een wat afwijkende mening, dan ben je interessant. Maar je bent niet blond, je hebt geen blauwe ogen en je hebt geen dikke tieten, dus het gaat ’m niet worden. Of je moet zwaar islamitisch zijn en daar tv over maken. Maar dat gaat ’m voor mij niet worden: ik ben breder dan dat, ik ben journalist.”

Heb je je met Marokkaanse roots thuis gevoeld in Hilversum?
“Ik heb een haat-liefde verhouding met Hilversum. Er zijn veel mensen die denken dat ze het beter weten. Je moet je erin vechten, je elke keer weer bewijzen, want je zal wel presenteren omdat je ‘een allochtoontje’ bent of je zal wel met iemand hebben aangepapt om die functie te krijgen. Waarom kan het niet zo zijn dat ik gewoon goed ben in wat ik doe?”

Onze eigen Vileine-columniste Meredith Greer is jouw ‘sidechick’ in Raja’s Redactie. Is het een vast onderdeel van het programma om elke keer een andere sidechick aan tafel te ontvangen?
“Jazeker, het is mijn bedoeling om nieuwe talenten de kans te geven om te shinen. Ik heb haar gevolgd en ik vind haar heel goed en een briljante columnist. Die sidechicks geven de verfrissing die ik zoek. Het gaat namelijk niet alleen om mij. Ik presenteer het toevallig en ik vind dat spannend, maar de noodzaak om zoiets aan te kaarten is groter dan mijn eigen gevoel van ongemakkelijkheid. Dat zag ik terug bij Meredith. Natuurlijk vond ook zij het ook eng, maar de noodzaak om je mening uit te dragen voelt groter.”

Fijn dat je op die manier ook nieuwe namen introduceert, want in de reguliere media zien we nog veel van dezelfde namen voorbij komen.
“Je hoeft een paar weken niet naar DWDD te kijken, om te weten dat er over een paar weken weer dezelfde mensen zullen zitten met dezelfde meninkjes. Terwijl: Nederland is aan het veranderen. Mensen moeten uit hun eigen hokjes durven te stappen en een andere kant belichten. Dat is wat ik probeer te doen.”

Je hebt zelf ook kort voor Pauw&Witteman en DWDD gewerkt. Vond je het lastig om nieuwe namen door te duwen?
“Je moest wel vechten voor jouw gasten en onderwerpen en de boel overtuigen. Wat de boer niet kent dat vreet-ie niet. Aan de andere kant bracht ik misschien als redacteur wel een ander netwerk met me mee. Als het een beetje een slimme eindredacteur was, dan krijg je het wel voor elkaar. Je moet het wel altijd afleggen tegen de BN’ers en de extreme meningen, dus je moet wel met een goed verhaal komen. Ik ben ook niet vies van iemand die wat bekender is hoor, want dat zijn wel mensen met een bereik. Maar het is inderdaad wel ‘ons kent ons’ – en het is voor de hand liggend. Met alle respect: ik kreeg daar geen voldoening van.”

Hoe zit het met Raja’s Redactie? Volgen er nieuwe afleveringen?
“De tweede is opgenomen en deze wordt in augustus uitgezonden. Ik en mijn partner Khalid Ouaziz, waarmee ik Raja’s Redactie maak, hopen dat we straks geld hebben om een derde, vierde en misschien wel vijfde te gaan maken. We hebben een fonds aangevraagd, maar er ook eigen geld in gestopt. Ik hoop dat wij op de één of andere manier geld kunnen krijgen van partijen om hiermee door te gaan. Ik sluit ook niet uit dat ik weer met omroepen in gesprek ga om te kijken of zij het lef hebben om dit aan te pakken.”

In de volgende aflevering van Raja’s redactie zijn te gast: Roderick Veelo (RTL Z) en Cemil Yilmaz (socioloog). Raja’s sidechick is Eloah Udenhout, zij werkt voor een productiehuis dat programma’s maakt met o.a. Jandino en Jörgen Raymann.

 

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top