TODAY+TOMORROW

Bollocks Buster: de media dealen in desinformatie

(Martha Rosler)

Transliban Petra Kramer prikt graag met vileine pen door globale onzin heen.

Nadat DENK hun nogal amateuristische filmpje over de media lanceerde, buitelden de media van verontwaardiging over elkaar heen. Wat? Wij? Vooringenomen? Hoeders van de status quo? Belachelijk! Geen sprake van! Om te beseffen hoe disproportioneel de reactie op dat filmpje was, hoef je alleen maar naar de kijkcijfers te kijken. Op het moment van schrijven is het filmpje op Youtube 8.336 keer bekeken. Hoewel ik daar de kanttekening bij moet plaatsen dat het filmpje kennelijk meer dan 200.000 hits heeft op Facebook, is en blijft het een marginaal verschijnsel. Er zijn in Nederland ongeveer 10 miljoen kiesgerechtigden die samen 150 zetels verdelen. Zelfs als alle Facebook-kijkertjes DENK-stemmers zouden zijn, dan nog was DENK ongeveer even groot als de middeleeuwse aberratie die SGP heet.

Media zijn eigendom van de machthebbers

Nou dient het filmpje van DENK bepaald geen hoger doel. Het was een vlucht naar voren, omdat de partij lucht had gekregen van een naderende primeur over de schimmige vastgoeddeals Selçuk Öztürk. Toch reageerden de media alsof ze door een wesp gestoken waren. Waarom? Omdat DENK een punt maakt dat te dicht bij de waarheid komt. De media die ons dagelijks het nieuws brengen staan niet alleen in dienst van powers that should not be, ze zijn hun eigendom. Iedere krant die ons vertelt dat je geen enkele bankier kunt vervolgen is uiteindelijk eigendom van bankiers die gniffelend genieten van het feit dat ze boven de wet staan. En dat levert ons een verneukte wereld op, waarin de grootste misdadigers vrijuit gaan.

DENK is daar geen uitzondering op. DENK presenteert zichzelf weliswaar als oplossing, maar is onderdeel van het probleem. Het probleem is hebzucht. Het probleem is het recht van de sterkste. En daar hoor je DENK niet over. Je hoort DENK niet over het feit dat driekwart van de berichtgeving over Jeremey Corbyn volgens universitaire factcheckers onjuist is.

Dankzij de media is desinformatie koning

Er zijn legio redenen om te ageren tegen mainstream media – omdat ze ons illegale oorlogen verkopen, omdat ze xenofoob als fuck zijn, omdat ze massahysterie verspreiden over vermeende massaverkrachtingen door asielzoekers. Of omdat de media politieke kandidaten witwassen door het over hun schoenen te hebben in plaats van hun standpunten. De nieuwe premier van Engeland wil bijvoorbeeld alle mensenrechtenverdragen schrappen. Geen Nederlandse krant die daarover bericht. Geen DENK die daartegen ageert.Volgens de media is de knetterrechtse houwdegen Theresa May namelijk links.

Het is nu al acht jaar een financiële crisis omdat superrijke mensen ons vertellen dat het zo is en gek genoeg weten alleen rechtse partijen daarvan te profiteren. Dankzij desinformatie van de media hebben we inmiddels te maken met bewegingen als moslims voor Trump en homo’s voor Trump omdat hij anti-moslim is. Dat Trump’s vicepresidentskandidaat homofobie praktisch heeft uitgevonden doet niet ter zake. Dat de Republikeinse partij de openstelling van het huwelijk terug wil draaien vinden de media evenmin relevant. “Trump is de meest homovriendelijke kandidaat,” zo kirt de Volkskrant.

Dankzij internet leven we in het tijdperk van informatie, maar dankzij de media is desinformatie koning. Trap er niet in.

1 Comment

1 Comment

  1. Elisabeth

    24 juli 2016 at 10:16

    ‘Even groot ALS’ dankjewel!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top