SEX+SPIRIT

Beste Karakterman: ik wil misschien wel kinderen, maar niet nu

Eugenia Loli

Mannen praten zelden over hun alledaagse problemen. Dat wil niet zeggen dat ze er nooit mee zitten. Daarom in deze rubriek elke week zo’n alledaags (mannen)probleem, op het vlak van liefde, relaties, werk, voeding en uiterlijk. Net als in zijn gelijknamige boek gaat De Karakterman niet voor de weg van de minste weerstand en adviseert hij niet wat wordt verwacht, maar wat werkt.

Beste Karakterman,

Ik ben 32 en heb vijf jaar een relatie met mijn vriendin. Het onderwerp kinderen is inmiddels een paar keer de revu gepasseerd. Zij schommelde in het begin nog wel een beetje, maar inmiddels is het een harde ‘nee’ geworden. Zelf weet ik het niet zo zeker, maar ik heb vooral moeite met hoe ik erover na moet denken, en hoe ik tot een ja of nee kom.

Aan de ene kant heb ik een avontuurlijk, snel leven waarin een huisdier al een hele verantwoordelijkheid zou zijn. Ik voel dus niet echt de behoefte om nu kinderen te krijgen. Tegelijkertijd zie ik mezelf wel als een opa of vader van oudere kinderen als ik een jaar of zestig ben. Zo’n mentorachtige rol voor kinderen lijkt me prachtig. Maar dat hele stuk ertussen is een witte leegte. Het dilemma is dus: ga ik met mijn huidige gevoel mee, wat misschien wel niet verandert, of ga ik tegen mijn huidige gevoel in rekening houden met mijn oudere zelf – van wie ik de wereld echt niet kan voorspellen? Het eerste kan leiden tot onomkeerbare spijt, maar het tweede ook. Is er een manier om hieruit te komen?

Groet, de wel-of-niet-vader

Beste wel-of-niet-vader,

Eén ding is in elk geval duidelijk: hoewel het in theorie best kan dat zij van mening gaat veranderen, moet je ervan uitgaan dat dit niet gebeurt. Je zult haar keuze dus moeten respecteren en kunt hooguit proberen te begrijpen wat haar beweegredenen erachter zijn.

Het gaat dus niet om haar, maar om jou. Bij jou lijkt het eerder een ‘nog niet’ dan een ‘niet’. En die ‘ik zie mezelf wel als mentor in een later stadium’ is ook niet zo gek. Veel mannen zien de romantiek van zwangerschap, geboorte en baby’s niet zo en voelen hun vaderwens als iets abstracters. De vraag is wel of jij het vooral leuk vindt om kinderen te inspireren en iets bij te brengen, of dat je ook echt graag je eigen kinderen groot zou zien worden.

Probeer het dilemma op verschillende manieren te bekijken, met en zonder haar. Hoe zou je jullie leven samen op termijn voor je zien, zonder kinderen? En hoe zou je hier in staan als je met iemand was die nu wel aan kinderen toe is, of iemand die er neutraler in staat?

Uiteindelijk is dit een te groot thema om van die ander te laten afhangen, ook als je het heel leuk hebt samen. Als het voor jou een dealbreaker is om kinderloos te blijven, dan zul je op een zeker moment een conclusie moeten trekken. Dat hoeft natuurlijk niet acuut, juist omdat het nogal een besluit zou zijn. Hou wel in je achterhoofd: als mannen denken we vaak dat we alle tijd hebben, maar ook de kwaliteit van ons sperma gaat achteruit en juist als je graag een leuke opa wil zijn, kun je maar beter niet al te lang wachten.

Oproep: zit jij ook met zo’n knellend vraagstuk in je maag, van vergelijkbare zwaarte of misschien iets lichtvoetiger aard? Mail de Karakterman op info@dekarakterman.nl en wie weet kom je binnenkort aan de beurt. Ook benieuwd naar de podcast van De Karakterman? Luister hier.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top