SEX+SPIRIT

Beste Karakterman: hoe val ik op een vrouw die bij me past?

Mannen praten zelden over hun alledaagse problemen. Dat wil niet zeggen dat ze er nooit mee zitten. Daarom in deze rubriek elke week zo’n alledaags (mannen)probleem, op het vlak van liefde, relaties, werk, voeding en uiterlijk. Net als in zijn gelijknamige boek gaat De Karakterman niet voor de weg van de minste weerstand en adviseert hij niet wat wordt verwacht, maar wat werkt.

Beste Karakterman,

Mijn liefdesleven is hopeloos. Aan aandacht geen tekort en er is eigenlijk bijna altijd wel iemand in mijn leven, maar ik slaag er steeds weer in om op vrouwen te vallen waarmee het al snel hopeloos afloopt. Ik word erg snel verliefd, en vaak op types die zodra ik het woord ‘verkering’ of een synoniem ervan in de mond neem weg zijn.

Die paar keren dat ze wél langer bleven plakken werd het uiteindelijk ook niks. Een keer had ik een relatie van twee jaar, maar merkten we al vrij snel dat zij mij saai vond worden, en ik nerveus werd van haar onrust. Een ander type was juist heel degelijk, maar bij haar miste ik de diepgang.

Ik ben inmiddels 31 en wil zo langzamerhand wel eens een serieuze relatie, maar hoe kan ik er nou voor zorgen dat ik op iemand val waarmee het wél echt lang leuk blijft?

Hopeloos

Beste Hopeloos,

Ik bespeur twee dingen. Allereerst: je lijkt erg gericht op het vinden van een relatie, maar daarbij lijkt het erop dat je in dat vroege stadium niet echt bezig bent met de vraag of die iemand ook wel iemand is voor jou. Dat is kenmerkend voor mensen met verlatingsangst – dat speelt ook al op voordat je daadwerkelijk een relatie hebt. Die verlatingsangst blijkt ook uit het feit dat je blijft hangen in relaties waarvan je al doorhebt dat het niks wordt.

De oplossing hiervoor is jezelf aan het begin af te remmen en de ander niet te snel te claimen, en van begin af aan niet te beginnen aan types die hard to get spelen en allergisch zijn voor commitment – zulke types hebben bindingsangst en wakkeren jouw geclaim alleen maar aan.
Het tweede punt heeft vooral te maken met wat je zoekt in een ander. Dat hangt af van je persoonlijkheid, ontdekte de Amerikaanse psychologe Helen Fisher. In haar boek ‘Waarom hij, waarom zij?‘ uit 2009 maakt ze onderscheid tussen de ‘verkenners’, die erg avontuurlijk en impulsief zijn, de bouwers, die erg houden van regelmaat en gemeenschapszin, de leider, die dominant is en doelgericht, en de onderhandelaar, die erg empathisch en reflectief is.

Iedere combinatie heeft zijn voor- en nadelen, maar verkenners passen over het algemeen goed bij andere verkenners, bouwers bij andere bouwers en leiders bij onderhandelaars. Hun levensdoelen en behoeftes vullen die van elkaar het beste aan.

Probeer dus na te denken over wat je precies zoekt in die ander: wil je samen avonturen beleven, een leventje opbouwen, zoek je een soul mate of een mind mate? Zoek naar zo iemand en je zult vanzelf merken dat alles vanzelf soepeler gaat dan wanneer je alleen zoekt naar iemand die je aantrekkelijk vindt.

Let wel: niemand past helemaal in je perfecte plaatje. Relaties draaien uiteindelijk om het accepteren en waarderen van die ander op de manier waarop je zelf ook geaccepteerd en gewaardeerd hoopt te worden.

Oproep: zit jij ook met zo’n knellend vraagstuk in je maag, van vergelijkbare zwaarte of misschien iets lichtvoetiger aard? Mail de Karakterman op info@dekarakterman.nl en wie weet kom je binnenkort aan de beurt. Ook benieuwd naar de podcast van De Karakterman? Luister hier.

1 Comment

1 Comment

  1. Walter

    2 oktober 2016 at 13:16

    Mijn advies zou zijn: Leer je liefdes loslaten. Natuurlijk, het doet pijn. Maar zolang je niet gaat piekeren en het gevoel gewoon over je heen laat komen, is het zo voorbij. En besef dat een liefde voor één nacht op geen enkele wijze minderwaardig is aan een liefde van tien jaar. Wat jij hopeloos aflopen noemt, kan ook een natuurlijk einde van een heel mooie liefde zijn. Geniet ervan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top