SEX+SPIRIT

Anti-moeder: recent nog een bloot kind gezien?

(SALLY MANN)

Barbara Nieuwkoop heeft twee kinderen gebaard en vraagt zich af of ze moeder is. Het moederinstinct bestaat niet en de mythe van moederliefde is een leugen. Haar onbehagen met de opdringerige levensstijl heeft de activiste in haar wakker gemaakt. Zij pleit voor het afschaffen van De Moeder.

Het is voor volwassenen vrijwel onmogelijk echt te snappen wat er in een kinderhoofd en -lijf omgaat. Ouders zijn voorbeeldmensen en opvoeders en projecteren met een volwassen gaze hun eigen schaamte en ongemak lustig op kinderen. Het volwassen woord, beeld, geluid wordt er vanaf de paplepel in gegoten.

Kijken in het kinderhoofd

In de voorstelling Het Hamiltoncomplex van Lies Pouwels staat de vraag in hoeverre een transitie onherroepelijk is, centraal. Het stuk wordt gespeeld door 13 meisjes en een man. Het verhaal biedt geen narratief, maar een aaneenschakeling van scènes met meisjes die door de archetypische aankleding, muziek en tekst iconografisch zijn. Twaalf meisjes zien er vrijwel hetzelfde uit, één is lichamelijk beperkt. Ze tonen internationaal westers herkenbare rollen als stewardess, miss/model, schoolmeisje, Roodkapje, Lolita en een tienermoeder. Er is veel indrukwekkend aan het stuk. Tussen alle voor de hand liggende duiding is ook onverschilligheid, lamlendigheid en gekte waar te nemen. Dat meisjes rond hun 13e een andere fase ingaan, bleek vooral uit de reactie van een meisje dat na de voorstelling zei dat ze zich nu meer aantrok van haar omgeving.

De titel van het toneelstuk verwijst naar werk van fotograaf David Hamilton. Zijn foto’s van blote meisjes uit de jaren zestig en zeventig leidde in de jaren negentig tot wat rellen. Zijn soft-focusstijl had in 2003 een herleving in Vogue.

De bekendste rel rond een foto van een bloot kind is die van Sally Mann. De oorspronkelijke blote foto van haar dochter op zesjarige leeftijd werd door Wall Street Journal gepubliceerd met afgeplakte ogen, tepels en geslacht. Het was de foto van het meisje dat werd gecensureerd, niet die van de jongens.

schermafbeelding-2016-10-01-om-19-35-30

Tegenwoordig is het blote kind volledig verwijderd uit het publieke domein en in de media. Iemand zei ooit tegen mij dat ze geen foto’s van kinderen in badkleding online zette vanwege mogelijk misbruik. Het idee van misbruik gaf mij een gevoel van walging en ik nam het de verteller kwalijk dat ze mijn wereldbeeld had verkracht.

De angst voor misbruik en dat jij daar als ouder aan hebt meegeholpen, maakt dat censuur hoogtij viert. Het is geaccepteerd dat er geen blote kinderen zichtbaar zijn. Kinderen lopen vanaf hun vijfde niet meer bloot, meisjes nog nauwelijks zonder bovenstuk. Ouders accepteren deze schaamte en laten het kind voortaan alleen douchen. Hier begint het publiekelijk scheiden van de seksen. Ik stel mij voor dat deze gepamperde preutsigheid over een tijd tot extreem exhibitionisme leidt en dat over een jaar of tien de mode doorzichtig is. Dat het lichaam niet alleen getoond wordt, maar overal in zijn naaktheid aanwezig is. In de treincoupé zitten de meeste mensen bloot naast en tegenover elkaar. De een M/V vindt het fijner om met ontbloot bovenlijf te zitten, de ander M/V heeft voorkeur voor het linkerbeen. Aanraken is niet meer ongemakkelijk, deze generatie communiceert met het lichaam.

Extreem exhibitionisme

Seksualiteit begint al heel vroeg bij meisjes en jongens. Hoewel het professionele opvoedvolk meldt dat dit niets met seksualiteit te maken heeft, is dat denk ik vooral een politiek correct en preuts antwoord. De seksualiteit van het jonge kind heeft niets te maken met een ander. Het is persoonlijk. Het lekkere gevoel dat het aanraken van het geslacht geeft begint vanaf een jaar of 4/5. Soms nog vroeger. Een meisje van vijf zei ooit met de douche tussen haar benen tegen haar moeder dat het lekker was en dat ze dat ook eens moest doen. Een ander kind vroeg haar moeder haar te helpen wrijven tussen haar benen.

Het zet je te denken waarom we kinderen naast fietsen en lezen ook niet leren te masturberen. Begin met je kind voor de spiegel te staan of te zitten, afhankelijk van het geslacht en vertel over het geslacht. Vertel, als het een meisje is, dat de vagina niet alleen maar bestemd is om er kinderen uit te persen of er tampons in te stoppen. Vertel dat plasser een te beperkte omschrijving is van de yoni of vagina. Kijk samen eens naar dit filmpje.

Een piemel is net zo goed niet alleen een plasser. Leer ze dat ‘kut’ of ‘lul’ geen scheldwoorden, maar synoniemen zijn. En dat je niet alleen seks hebt om kinderen te krijgen, maar dat het één van de meest plezierige spelletjes is die volwassenen met elkaar spelen.

Wellicht door de kinderloosheid van Rutte is de toekomst in Nederland niet alleen voor kinderen. De toekomst is nu en van ons allemaal. Dus om te beginnen stel ik voor dat vanaf morgen iedereen zijn kinderen in zijn/haar blootje naar school brengt.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top