TODAY+TOMORROW

Kanttekeningen: wat meer klimaatpraat, alsjeblieft

(ISAAC CORDAL)

In Kanttekeningen zet Winnie letterlijk vraagtekens bij alle soorten media, van YouTube-filmpjes tot online shoppen tot krantenkoppen, en krijg je een toelichting aan de hand van evenzoveel verschillende media.

Afgelopen woensdag was het derde debat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten, Hillary Clinton en Donald Trump. Hoewel het eindelijk iets meer over de inhoud ging en iets minder over elkaar bespotten, was er één onderwerp dat werd geschuwd door iedere moderator. Misschien omdat het te gevoelig ligt? De kandidaten spraken over Syrië, immigratie, nationale schulden, wapenbezit; op zich ook lastige en gevoelige onderwerpen voor het Amerikaanse volk. Waarom dan niet praten over het klimaat?

Waarom niet praten over het klimaat?

Ik heb het eerder al eens gehad over hoe het klimaatverandering in beeld wordt gebracht, zoals in de documentaire van Leonardo DiCaprio. Maar daarin had ik het niet over hoe alarmerend de staat van dingen eigenlijk is of over waarom men er niet over spreekt. Daarom deze week een kleine update (omdat NASA ook een update heeft gegeven), met als onderliggende vraag: waarom zou je over het klimaat moeten praten? NASA concludeert dat 2016 het warmste jaar ooit is, ondanks dat het nog niet is afgelopen. Hieronder wat statistieken met een kleine toelichting:

grafiek_1

Bovenstaande tabel laat de voorspelling zien van waar 2016 zich bevindt qua gemiddelde temperatuursafwijking. Hoewel het jaar nog niet afgelopen is, moet het wel ineens extreem koud worden willen we niet weer op een warmterecord afstevenen. De afgelopen twee jaren waren ook al recordjaren wat betreft warmte.

grafiek_2

In mijn vorige artikel stipte ik al aan dat de term ‘klimaatverandering’ iets anders is dan opwarming van de aarde. Zo blijkt ook uit bovenstaande tabel: klimaten kunnen veranderen, individuele temperaturen op één locatie kunnen fluctueren en dus kan het ook nog erg koud worden op bepaalde plaatsen. Maar wat niet verandert, tenzij mensen er iets aan doen, is de opwaartse trend. De CO₂-uitstoot stijgt nog steeds met alarmerende hoeveelheden. Vandaar ook de link met de Amerikaanse presidentsverkiezingen; het laatste dat we moeten hebben in de wereld is een man als hij op een cruciale positie als die van president van de Verenigde Staten. Niet omdat hij man is, maar omdat hij beweert dat de opwarming van de aarde een verzinsel van de Chinezen is. Ja, echt. Mocht je nog niet van Trumps stupiditeit overtuigd zijn na zijn seksistische uitspraken, dan mag dit je toch over de streep trekken.

Temperaturen stijgen en ijskappen smelten

Goed, genoeg over Trump, verder met belangrijkere zaken. NASA concludeert niet alleen dat de temperaturen nog altijd stijgen en dat de ijskappen dramatisch snel smelten (op de website kun je een mooie, edoch schokkende grafiek zien van de afname van het landijs op Groenland en op de Zuidpool: resp. 281 gigaton en 118 gigaton afname per jaar sinds 2002). Het Arctische ijs (dat op het water drijft) is sinds 1979 iedere 10 jaar met 13,4% afgenomen. Dat zijn alleen maar getallen waar je misschien niet zoveel aan hebt, dus NASA heeft het voor ons gevisualiseerd:

En wat betekent al dat smeltende ijs voor de voor ons kleine Nederlanders zo belangrijke zeespiegel? NASA heeft nieuws: de grondmetingen van stijging van de zeespiegel, zoals ze vanaf 1990 gemeten zijn, blijken niet te kloppen. Satellietdata laat zien dat de zeespiegel meer gestegen is dan men vanaf de grond gemeten heeft:

tabel1

Figuur 1. Satellietmetingen

tabel2

Figuur 2. Grondmetingen

Goed. Genoeg drama nu. Het is inmiddels bekend dat gooien met data niet helpt tenzij je mensen concreet iets geeft waarmee ze actie kunnen ondernemen. Luister daarom naar Bill Nye, The Science Guy:

Dit is precies de reden dat ik er ook over praat. Er komen weer verkiezingen aan, niet alleen in de VS, maar ook in ons eigen land. Naast al die andere zaken die heel belangrijk zijn, is het cruciaal dat de aanpak van de opwarming van de aarde hier op de agenda staat. Dat we via de regering niet alleen in ons eigen land, maar ook in Brussel druk op de ketel kunnen en willen zetten om dit aan te pakken.

Wat zou je verder nog kunnen doen? Een paar tips uit een Britse video:

Dat dus. Als iedereen een kleine aanpassing doet, dan zou er al een heleboel opgelost zijn. Afgelopen week las ik via de Correspondent nog dat mensen allemaal denken dat zijzelf wel intrinsiek gemotiveerd zijn, maar anderen voor het grootste deel niet. Dat in het achterhoofd houdend denk ik dat de kraan dichtdraaien als je je tandenpoetst een minimale impact heeft op je leven, maar buitengewoon veel effect op de wereld. Onderschat je eigen belang daarom niet en als je inderdaad intrinsiek gemotiveerd bent, gebruik die motivatie om zelf iets te doen, maar ook om de informatie met anderen te delen. Erover praten is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, dus mocht je nog eens het weer willen aansnijden als praatje bij de koffiemachine, zet dan eens wat hoger in dan die suffe Amerikaanse presidentskandidaten.

Save

Save

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top