TODAY+TOMORROW

Vitamine Video: Michelle Obama haalt Trump onderuit

Van een inspirerende TedTalk tot een krachtige speech: met Vitamine Video begint de week altijd goed.

Op 13 oktober sprak First Lady Michelle Obama op een campagnerally van Hillary Clinton in Manchester, New Hampshire, waarbij ze vlijmscherp afrekende met de schokkende ‘Trump tapes’, die vorige week uitlekten. In een roerende toespraak, die vrijwel meteen viraal ging op het internet, deelde Obama rake klappen uit naar de Republikeinse presidentskandidaat.

“De waarde van elke samenleving kan worden geschat door te kijken naar hoe vrouwen en meisjes behandeld worden,” stelt Obama met trillende stem. Ze weigert de precieze woorden van Trump te herhalen, maar bekent dat het feit dat de toekomst van Amerika mogelijk in de handen is van iemand die opschept over aanranding “haar persoonlijk diep raakt, op een manier die ik nooit had kunnen vermoeden.” Ze wijst erop dat de toekomst van Amerikaanse kinderen in gevaar is als het land een leider krijgt die een klimaat van angst, haat en intimidatie creëert, situaties waar veel vrouwen toch al dagelijks mee te maken hebben. “De leider van ons land moet fundamenteel een fatsoenlijk mens zijn,” benadrukt Obama. “Als iemand opschept over het aanranden van vrouwen, kunnen we dat niet negeren of afdoen als een voetnoot.” De uitgelekte uitspraken van Trump, die door hemzelf werden afgedaan als kleedkamerpraat, zijn volgens haar de uitingen van “een machtig individu dat zich openlijk neerzet als een seksueel roofdier en hiervoor zulke obscene taal gebruikt dat we niet willen dat onze kinderen het horen als ze de televisie aanzetten.” Het is duidelijk, benadrukt ze, dat dit geen geïsoleerd incident is, maar slechts één van de talloze voorbeelden van hoe Trump al zijn hele leven lang vrouwen behandelt.

Voor Trump kiezen is teruggaan in de tijd

Obama schildert het kiezen voor Trump als teruggaan in de tijd, toen seksistisch gedrag tegen vrouwen, bijvoorbeeld op de werkvloer, nog heel normaal was. Ze zegt dat al het werk dat vrouwen hebben verricht om gerespecteerd te worden op hun werk, wordt tenietgedaan met het verkiezen van Trump. “Het kwetsende commentaar op onze lichamen, het gebrek aan respect voor onze ambities en intellect, en het geloof dat je met een vrouw kunt doen wat je wilt is wreed en angstaanjagend. En het doet pijn.” Als Trump zou winnen, zou de boodschap voor Amerikaanse kinderen volgens Obama zijn “dat alles wat ze zien en horen ok is. We vertellen onze zoons dat je vrouwen mag beledigen; we vertellen onze dochters dat dit de behandeling is die ze verdienen. We vertellen onze kinderen dat het voor de leider van ons land acceptabel is om te discrimineren en anderen te pesten.”

Genoeg is genoeg

Obama spreekt haar steun uit voor Hillary Clinton en roemt haar lange carrière in de politiek, die “haar meer gekwalificeerd maakt voor het presidentschap dan wie dan ook uit onze geschiedenis.” Ze roept de stemgerechtigde vrouwen van Amerika op om het tij te doen keren en ervoor te zorgen dat Amerika een baken van gerechtigheid, vrijheid en waardigheid blijft voor de rest van de wereld. “Het maakt niet uit tot welke partij je behoort: Democraat, Republikein, of dat je op een derde partij stemt. Niemand verdient het om zo behandeld te worden en geen vrouw verdient dit soort misbruik. Het is tijd voor ons allemaal om stelling te nemen en te zeggen: genoeg is genoeg.”

Bekijk de hele speech van Michelle Obama hier.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top