TODAY+TOMORROW

Vitamine Video: crashcursus omgaan met witte collega’s

(RACHEL SHI)

Van een inspirerende TedTalk tot een krachtige speech: met Vitamine Video begint de week altijd goed.

Je zal er maar eentje op je werk rond hebben lopen, een collega die vindt dat ‘All Lives Matter’ ook een ding zou moeten worden. Dit hilarische filmpje van het Youtubekanaal Newsbroke is een lesje in omgaan met fragiele ego’s van je witte collega’s.

Hoewel de video natuurlijk sarcastisch en humoristisch bedoeld is, snijdt deze wel een pijnlijk onderwerp aan. “Een vorm van zelfkastijding” noemde The Post Online ‘white privilege’ dit jaar nog. Want waarom zou je in godsnaam rekening houden met de gevoelens van een ander?

Aardig bedoeld

Het opstel van TPO is misschien wel één van de meest typische voorbeelden van white fragility van dit jaar. Die ‘witte kwetsbaarheid’ (een echte dekkende Nederlandse term is er nog niet) duidt op het fenomeen van je persoonlijk aangesproken voelen als blanke, zodra het over zaken als racisme gaat. Schuldgevoelens – of juist het weigeren daaraan toe geven – spelen hierin een centrale rol. Want hoewel je zelf geen hinder van racisme ondervindt, vind je het wél ongemakkelijk als een ander over zijn/haar ervaringen met discriminatie begint. Jij hebt toch niks meer met die slavernij te maken? En die opmerking over dat mooie kroeshaar was toch alleen maar aardig bedoeld?

Aardig bedoeld of niet, vraag je de volgende keer dat voordat je vraagt of je aan iemands afro mag zitten eens af of je dat bij een blonde collega ook gedaan zou hebben. Is het antwoord ‘nee’? Dan is het een goed moment om je vriendelijk bedoelde opmerking voor je te houden.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top