WORLD+CULT

Girlgangs: de all-girl skatecrew Brujas

(BEN GRIEME)

Onderschat nooit de kracht van een girlgang. In de jaren ’90 schreeuwden vijf maffe, Britse chicks overal ‘girlpower!’ en nu nog hebben de Spice Girls een bijzonder plekje in het hart van talloze vrouwen. Waarom? Omdat zij een universum hadden gecreëerd waarin zij als stoere, grappige vrouwen samen andere vrouwen speelruimte gaven om dit ook te zijn. Het is nu 20 jaar later, en net zoals de patriarchale samenleving bestaan zulke girlgangs nog steeds – misschien wel meer dan ooit – dus het is tijd om er een paar voor te stellen. De girlgang van deze week is vrouwenskategroep en feministisch collectief Brujas, die ontstond in het Tompkins Square Park in The Bronx in New York.

Wie zijn zij?

Brujas is Spaans voor ‘heksen’. De naam komt van het cultfilmpje Skate Witches uit 1986, waarin een groepje skatende meisjes in leren jassen jongens van hun skateboards duwen:

Arianne Gil en Sheyla Grullon, de oprichters van Brujas en beiden Latina, vonden dat hun achtergrond en passies terug moesten komen in hun naam. Zoals Gil zelf zegt: “We are intersectional feminists who are interested in spirituality and the tradition of brujería [hekserij] in our culture.”

Het ontstaan van hun groep was voor hen een noodzaak: toen Gil en Grullon begonnen met skaten in het Tompkins Square Park, heerste daar zo’n mannencultuur dat skatende meisjes amper serieus genomen werden. Als resultaat riepen zij de Brujas in het leven, als een speels gebaar van strijdvaardigheid. Die strijdlust hebben deze vrouwen nog steeds, want hoewel ze nu al acht jaar in hetzelfde park skaten, zijn mannelijke nieuwkomers nog steeds verbaasd bij het zien van een groep skatermeiden. Die mannen geven overigens wel veel liefde en support, geeft Gil aan, maar: “[…] no matter what, because we live in such a patriarchal society, you’re never going to be treated the same.”

Waarom zijn ze zo cool?

Skatende vrouwen roepen een ontzettend krachtig beeld van vrijheid, stoerheid en luchtigheid op, maar daarnaast zijn er meerdere redenen waarom de Brujas zo cool en belangrijk zijn in deze tijd. En waarom het eigenlijk heel logisch is dat zij bestaan.

Als je naar hun Instagram-account kijkt, zie je hoe dit collectief hun Latino-achtergrond gebruikt als krachtig statement. De Latino chola style komt traditioneel gezien uit de Mexicaans-Amerikaanse hoek en wordt al sinds de 90’s geassocieerd met meiden die luisteren naar hip-hop, wonen in achterstandswijken in New York in L.A. en soms geaffilieerd zijn met streetgangs. De stijlkenmerken ken je: denk bijvoorbeeld grote oorbellen, donkere lipliner, baby hair in een krul op het hoofd geplakt, (gezichts)tattoos en een oversized flannelen overhemd. Het is op dit moment in Amerika een ‘cultural appropiation’ modetrend, op zowel ironische als serieuze manier gedragen door witte vrouwen zoals Katy Perry, Kendall Jenner en Gwen Stefani. De Brujas ‘reclaimen’ deze stijl en brengen met hun ‘attitude’ weer terug naar waar deze stijl op gebaseerd was: Latijns-Amerikaanse stoerheid, vrouwelijke kracht en warmte voor de gemeenschap. In een kort topje en gouden oorringen met je homegirls zowel skaten als twerken als discussiëren over hoe je de straten in je buurt weer veiliger kunt maken voor andere vrouwen.

Daarnaast associëren de Brujas, zoals hun naam al zegt, zich met hekserij en spiritualiteit – en er is niets vrouwelijkers dan een het ritueel van een maancirkel. Zusterschap, samenzijn en vrouwelijke kracht zijn daarin de belangrijkste ingrediënten, vooral als je je in de Westere, patriarchale cultuur begeeft. Spiritualiteit staat hoog in het vaandel, ook in de Latino cultuur. Door middel van spiritualiteit kan je namelijk afstand nemen van de realiteit en dichter bij jezelf komen. Arianna Gil verwoordt het zo:

“So much of our world is described through patriarchal, rigid, academic, medical ways, and concepts of understanding the world scientifically,” Arianna says. “Traditionally behind those perspectives are just men. In traditional indigenous cultures, which a lot of our cultures are derived from, women were in charge of health and community and motherhood and wellness and food. Not in ways that were demeaning, but in ways that were powerful.”

Vrouwelijke superheldinnen?

In een wereld waar je als (gekleurd) meisje nog steeds moet opkomen voor je recht om zonder zorgen te mogen bestaan zoals je bent, zijn de Brujas een stoer voorbeeld van vrijheid. Zij zijn zonder schaamte vrouw en gebruiken, in tegenstelling tot de harde wetenschap en strakke maatschappelijke kaders in de Westerse cultuur, hun eigen achtergrond en connectie met de natuur om een wereld voor zichzelf en de vrouwen om hen heen te creëren. En ze stralen dat ook 100% uit. Zoals in het originele filmpje in 1986 al gezegd werd: “We’re the Skate Witches and we don’t take no crap from no one.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top