FIT+WELL

Lijfspreuk: ach, zolang je maar gelukkig en gezond bent

(SONIA ALINS MIGUEL)

Marianne is plussize model, blogger en powerlifter. Net als iedereen bij Vileine snapt ze niet altijd wat voor onzin er via glossy’s en massamedia op haar afkomt. Ze ontmantelt met logisch nadenken de zogenaamde lijfspreuken die onze maatschappij aan het vrouwenlichaam opdringt. Deze week: ach, wat maakt het uit, zo’n maatje meer? Als je maar happy en gezond bent!

Laatst was ik online een artikel aan het lezen over een dikke vrouw die gebodyshamet was in een café. Schandalig, vonden de mensen. Zoiets doe je niet. Wat boeit dat nou, zo’n maatje meer… zolang je maar happy en gezond bent! Ja toch?

Nu is je eerste impuls misschien om volmondig “Ja, inderdaad!” mee te gaan schreeuwen – maar hou je nog heel even in. Het sentiment dat een paar kilootjes teveel oké is, “zolang je maar gelukkig en gezond bent,” zie je overal terugkomen. Het wordt vaak supergoed bedoeld. Bijvoorbeeld om mensen gerust te stellen dat ze echt nog steeds mooi zijn, of om duidelijk te maken dat fatshamen niet oké is en dat mensen zich moeten bemoeien met hun eigen zaken. Maar wat het ook impliceert, is dat die extra kilo’s blijkbaar niet acceptabel zijn op het moment dat je niet happy en/of gezond bent. En dat is waar het lastig wordt.

Relatieve begrippen

De moeilijkheid zit ‘m erin dat zowel geluk als gezondheid nogal een relatief begrip is, maar nog veel belangrijker dan dat: dat jouw respect of liefde voor een andere persoon niet zou mogen afhangen van diens gezondheid. Wat je dan krijgt, is bijvoorbeeld dit:

  • Dikke vrouw wordt gepest, maar sport vijf keer per week: “Niet oké!”
  • Dikke vrouw wordt gepest, maar eet elke dag fastfood: “Tja… dan moet ze maar niet zo dik zijn…”

Doordat we gezondheid en geluk gaan linken aan een waardeoordeel over die persoon als geheel, verdwijnt ons medeleven vaak als sneeuw voor de zon zodra die kwaliteiten niet helemaal on point zijn. En dat is verkeerd.

Stel je voor dat we dat op dezelfde manier zouden toepassen bij andere mensen die ongezond zijn. Iemand met kanker bijvoorbeeld. Ga je eens even voorstellen dat mensen met kanker ineens minder respect en liefde zouden krijgen, puur omdat ze ‘ongezond’ zijn. Krijg je daar ook een zure nasmaak van in je mond? Goed zo! Trek die lijn dan ook door bij anderen, en laat je waardeoordeel over mensen in hun geheel niet afhangen van de mate van hun gezondheid of geluk.

Jouw lijf en jouw leven

Uiteindelijk hebben we allemaal onze foutjes en hebben we allemaal dingen waar we mee worstelen. Ook hebben we niet altijd zin om daar constant aan te werken. Zo gaat dat ook met te dik zijn: sommige vrouwen vinden het vreselijk en willen zo snel mogelijk weer slank zijn, sommige vrouwen vinden het prima en accepteren zichzelf zoals ze op dat moment zijn, en een hele grote groep vrouwen voelt zich er niet lekker bij maar heeft helemaal geen zin om er iets aan te doen – om welke reden dan ook. En weet je wat? Dat is oké. Het is jouw lijf en jouw leven en jouw beslissing en wat ik daarvan vind, maakt eigenlijk helemaal niets uit. Dat heeft geen impact op hoe lief of slim of grappig ik je vind. Girl, jij bent zoveel meer dan enkel je gezondheid!

“Wil dat dan zeggen dat ik het maar goed moet vinden dat andere mensen dik en ongezond bezig zijn?”

Kort gezegd? Ja. Of tenminste, je hoeft het niet goed te vinden, maar het is gewoonweg niet jouw plaats om daar iets van te zeggen. Studies wijzen trouwens uit dat dat bemoeien met iemand anders z’n gezondheid alleen maar een averechts effect heeft, dus als je je écht zorgen maakt over de impact van ongezondheid op mens en maatschappij, doe je er alleen maar goed aan om te zwijgen. Voel je nu toch nog steeds de nood om je zorgen te uiten over de gezondheid van dikke mensen? Dan heb je geen probleem met de gezondheid van dikke mensen… dan heb je gewoon een probleem met dikke mensen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top